Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6334367 www.bgdnes.bg

Тайните билки на Румяна Попова

"Книгата "Здраве от аптеката на Господ“ и напътстванията на майка ми промениха много начина ми на живот, а това се отрази и на мисленето, и на визията ми", това разказа пред "българия Днес" народната певица Румяна Попова. Тя поясни, че билките трябва да се берат в екологично чисти райони, а най-добри резултати се постигат с прясно набраните (може да се берат и сухи при слънчево време). Нарязват се, без да се мият, и се сушат на сянка - така, че да няма пряка слънчева светлина.
Приготвят се също тинктури, които се взимат след това на капки, много полезни са соковете от пресни билки. "Аз много често използвам шведска горчивка, домашно приготвена от 14 съставки. Има много широко приложение, включително и компреси. При болки, използвам коприва, и иглика - за главоболие. За стомах пия цариче или мащерка и лайка.

Румяна Попова няма доверие на билките, които се продават в търговските мрежи: "Виждала съм как метат билки по улиците, събират ги от земята и ги продават, или ги берат край магистралите. При готвене тя използва билките и като подправки. Например, розмаринът е задължителен, когато готви телешко месо. "Риганът и мащерката са за свинското, а също ментата и босилекът".

Реклама

Освен това тя от години пие сутрин след кафето прясно изцедени сокове от глава червено цвекло, два моркова, ябълка и лимон. По думите й много полезни също са белият равнец и алиботушът /славянка/. "Белият равнец е една от най-добрите билки, особено за жените. Тя пречиства кръвта, черния и белия дроб", разяснява певицата. Според нея най-полезната билка у нас обаче е бъзакът, който тя нарича "българското годжи бери".

Народната певица е изкушена от билките и при разкрасяването си. "Правя една маск от смляно ленено семе, рани лист и розмарин. Бъркат се на каша с гореща вода, а сместа се нанася като маска на лицето за 20 мин. Тя прави кожата нежна, гладка, хидратирана и заличава бръчките", издаде тя.

Снимка: Фен Фолк тв

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама