Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6427660 www.bgdnes.bg

Ванга общувала с билките

"С най-голямо удоволствие Ванга си говори с цветята. Тя ги възприема като живи същества и е обичайно сутрин съвсем рано да я види човек да обикаля из цветната си градина в Петрич или в Рупите. Спира се при всяко цвете, гали го, казва, че цветята й разкриват много неща", казва за Ванга племенницата й Красимира Стоянова. Според нея пророчицата не обичала букети казвала: "Все едно че това са отрязани ръчички на деца, цветето трябва да е живо". Вангелия Гущерова е обичала да разговаря за цветя, растения и билки с известния художник от Индия Святослав Рьорих. На въпроса му за билките Ванга му казала: "Това е една друга, голяма тема за разговор. Светът е започнал с билките и с билките ще свърши. Но билките от дадена страна лекуват само хората, които живеят в нея, не всички. Така е определено. Всеки да се лекува със своите си билки", казвала Ванга. Петричката пророчица се радвала на откритията в областта на медицината, но винаги подчертавала, че "някой ден лекуването ще се върне назад". Тя смятала, че въпреки билките и лечението, които препоръчва на отделни хора, макар и за едно и също заболяване, всичко била различно, защото "всеки организъм си е башка". "Тя казваше - на всеки му трябва конкретно лечение. Не може всяка билка на всеки човек да помогне", споделяла Ванга пред племенницата си Красимира Стоянова.

АНЕМИЯТА Е ЛЕЧИМА

Анемията е заболяване, при което броят на червените кръвни клетки и количеството на хемоглобина са силно намалели. В зависимост от причините, които предизвикват намаляването на червените кръвни клетки еритроцитите и хемоглобинът се разделят на остра кръвоизливна анемия, желязодефицитна, недоимъчна и хемолитична анемия. Симптомите най-общо за всички са отпадналост, сънливост, липса на сила, жажда, шум в ушите, притъмняване пред очите, тежест в гърдите и др. Причините понякога се получават при загуба на желязо при кръвозагуба, при усилен растеж, при хормонални смущения, при смущения във всмукването на желязото от храната - липса на стомашен сок или чревни заболявания. Според пророчицата различни видове анемични заболявания са резултат от недостиг в храната на кръвотворни фактори, които играят важна роля при производството на хемоглобина. Тежките физически натоварвания, травмите, болестите, стресът, преумората също могат да доведат до преразход на желязо и да предизвикват малокръвие.

Реклама

Макар рецептите, които ви предлагаме от Ванга, да са изпитани и да са помогнали на много хора, моля, имайте предвид, че не са конкретно съобразени с всеки човек. Преди да ги използвате, консултирайте се със специалист дали рецептите са подходящи за вас или близките ви. Една от често споменаваните рецепти от Ванга за лечение на анемия е следната: 100 грама изсушени плодчета на билката слез се смилат на прах. Пие се по един път на ден 1/2 ч.л., разбъркана в чаша прясно овче мляко. Може да се добави малко мед за вкус. Детската анемия пророчицата лекувала с орех. Рано напролет, когато развият листата на ореха и през септември се правят неколкократни обливания с вода, в която е вряла около 30 минути орехова шума.

Рецепта 1: С тъмна бира

Взема се 1 чаена чаша тъмна бира, към нея се добавя 10 грама мая за хляб. Това се прави вечер. Чашата се захлува. На сутринта се добавят две таблетки бирена мая и 1 ч.л. смлян ечемик. Течността се изпива на глътки. За 15 дни анемията изчезва. За пълен ефект лечението продължава два месеца, като на ден се приемат и по три таблетки бирена мая разпределени на три приема.

Рецепта 2: Край на анемията с ръж

Вземат се 500 грама ръж. Слагат се в тензух и после в тенджера и се заливат с три литра домашно червено вино. Виното ври, докато стане литър и половина. Тензухът с ръжта се изхвърля, а виното се подслажда с мед или захар. Слага се в стъклено шише и се приема три пъти на гладно на ден. Като се изпие дозата, се почива седмица. Дозата се повтаря още два пъти, като след всяка доза се почива една седмица.

Рецепта 3: С лимони и цвекло

Смилат се 1 кг лимони, 1 кг червено цвекло, 1 кг моркови и се прибавят 300 грама мед. Изстисква се сокът - получава се около литър и половина течност. Тя се разрежда с вода в съотношение 1:1 и този сок се пие за 3-4 дни. Рецептата се повтаря.

Рецепта 4: Тиквеното семе и орехите също церят анемия

Смесват се 100 грама тиквено семе, опечено и смляно, 200 грама орехови ядки, 250 грама краве масло, 100 грама пчелен мед. От тази смес се яде три пъти на ден по една супена лъжица.

Реклама

Рецепта 5: Ореховите ядки също борят заболяването

Смесват се половин буркан мед, 10 броя смлени орехови ядки, 125 грама краве масло и едно пакетче смляна медицинска дъвка от аптеката. От тази смес се приема по една супена лъжица в чай или мляко 30 минути преди хранене. Може да се приема само от сместа. Освен това трябва да се пие чай от коприва - в един литър вряла вода се слагат пет супени лъжици коприва. Кисне 8 часа. Прецежда се и се пие през целия ден повече от 5 дни.

Рецепта 6: Коприва и бял равнец срещу анемия

Вземат се равни количества листа от коприва, цветове от бял равнец, корени от жълт кантарион: 1 с.л. от сместа се запарва в 1,5 литра вода. Оставя се да престои 3 часа и се прецежда. Пие се три пъти дневно 20 минути преди хранене. Трябва де се прави поне 5 седмици.

Рецепта 7: Червеният кантарион също действа добре

16 стръка от червен кантарион се поставят в един литър червено вино за осем дни. Пие се по една винена чаша преди всяко ядене.

Рецепта 8: С жълта тинтява срещу анемията

Една чаена лъжица ситно нарязани корени от жълта тинтява се вари в 500 мл вода пет минути. Пие се по една кафена чашка преди ядене три пъти на ден.

Рецепта 9: И шипките се борят с болестта

5 супени лъжици смачкани плодове от шипка се варят в 1 литър вода в продължение на 10 минути. След това съдът се увива в одеялце и се оставя да престои през нощта. Пие се като чай. Прочиства кръвоносната система и подобрява обмяната на веществата.

Рецепта 10: И отвара от дилянка действа добре на желязото

В 500 литра вино се слагат 10 грама стъбло от дилянка и се вари около 10 минути. Отварата се изпива за две сутрини.

Редакцията ще публикува и ваши рецепти, препоръчани от Ванга, на адрес: [email protected]

Следващо заболяване с рецепти - АКНЕ

Реклама
Реклама
Реклама