Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6445362 www.bgdnes.bg

Една експертиза дели акушерката от килията

Абсолютно всички доказателства говорят, че акушерката Емилия Ковачева е извършила побоя над бебето Никол. Както разпитите на свидетелите, така и десетките веществени доказателства безспорно подкрепят тезата на обвинението, заяви вчера прокурор Николай Христов. Повод за коментара бе поредното дело срещу бруталната Емилия Ковачева, която е обвинена в зверския побой от 18 април 2015 г. над 4-дневното пеленаче Никол.

"Какво виждате, и петорната техническа експертиза доказва в максимална степен според естеството си твърдението, че записът е автентичен, не е манипулиран, а лицето от видеото, колкото качеството позволява да се каже, е Ковачева", заяви пред съдебната зала в Софийския градския съд прокурор Христов.
Магистратите приеха вчера заключението на петимата инженери, които реално преповториха изводите на своите колеги от тройната експертиза. За пореден път се установи, че медицинският работник от болница "Софиямед", който налага с юмруци, шише от мляко и блъска в стените пеленачето, прилича по физически данни на акушерката Емилия Ковачева. Вещите лица дебело подчертаха, че записът не е манипулиран и е отразил едно към едно това, което се е случило по време на злокобното нощно дежурство в отделението по неонатология. Категорична идентификация на лицето не може да се установи, но формата му, цветът на косата и телесната структура съответстват на тези на Ковачева. Става ясно също, че друг човек не е влизал и не е упражнявал досег с бебета. Вещите лица потвърдиха също, че за периода от 13 март - 19 април 2015 г. по време на три нощни дежурства през март и едно през април медицинският работник упражнява насилие над бебета. Отново обаче качеството на записите не позволява да се идентифицират малтретираните бебета, а и количките са подвижни и многократно се вкарват и изкарват в отделението. Това е причината да не може да се разбере кои са пострадалите новородени или техните майки.


Това е максимумът, който може да се изведе от тези доказателства. Той изцяло кореспондира с всички останали данни по делото и в своята съвкупност безспорно доказват, че подсъдимата е автор на престъплението, категоричен е прокурор Христов. От думите му стана ясно, че се чака само още изготвянето на антропологичната експертиза, за да се премине към пледоариите и постановяването на присъда. Задачата на антрополозите е да потвърдят съответствието между Ковачева и лицето от записа.
На вчерашното заседание бе изслушан и нов свидетел - санитарката Мира Бонева, която дълго време е била колежка на бруталната акушерка. Тя разказа, че условията на труд в болницата по време на извършване на престъплението били изключително тежки и често се е случвало персоналът да дава 24-часови дежурства и допълнителни смени.
Според юристи целта на подобна маневра от страна на адвокат Янев е да се смекчи съдът и той да намали наказанието на клиентката му. Прокурор Христов е категоричен, че преумората не е мотив да се пребиват почти до смърт бебенца.
Междувременно Владислав Янев отново оспори всички доказателства и направени до момента експертизи.
"За мен всичко е една голяма манипулация. Не е спазен законът за събиране на доказателства, нарушени са правата на свидетелите, а експертизите на видеата са направени на база презаписи, а не от оригинала", каза Янев.

Никол оцелява по чудо

Тежка черепно-мозъчна травма, кръвозагуба, анемия, 30-сантиметров хематом, притискащ мозъчната кора, и продължителна опасност за живота са причинени на новороденото бебе Никол Димитрова вследствие на многобройни удари с юмруци и бутилка. Въпреки че детето е спасено и прескача трапа, според доценти риск все още съществува и Никол трябва години наред да се следи от лекари за евентуално отключване на епилепсия и посттравматична неврастения.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама