Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6445677 www.bgdnes.bg

Жена излекува рак на Кръстова гора

Малчуган проговори от чудодейната вода в аязмото

Борислав РАДОСЛАВОВ

Жена от Пловдив излекува рак с разсейки с искрени молитви и отдаване на вярата на Кръстова гора. От благодарност изцерената Здравка Брънзалова работила няколко години в светата обител.


Историята на спасената пловдивчанка сподели пред "България Днес" йеромонах Серафим от манастира "Света Троица" на Кръстова гора, която е известна и като родопската Света гора.

Реклама


Днес православната църква отбелязва Кръстовден, на който ден се стичат хиляди поклонници от цяла България. Преданието сочи, че там се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен в подземно скривалище.


"Идват около 10 000 миряни. Точно в полунощ срещу Кръстовден започва света литургия. Счита се, че в този момент небето се отваря и Бог слиза при нас. Тук хората забравят за суетата и пречистват душите си. Всички се чувстват братя и сестри и получават онази духовна храна, от която имат нужда", разказа пред вестника отец Серафим.


Стълпотворението от вярващи бе най-силно снощи на литургията и днес навръх Кръстовден. Малки и големи идват от близо и далеч с вяра и упование в Господ, който чува искрените им молитви, казва Божият служител.


"Детенце проговори, пиейки вода от чудодейното аязмо в манастирския комплекс. Много хора се излекуваха от вътрешни и кожни болести. Случаите на изцелени хора действително са много и Слава Богу за това. Той е винаги с нас и ни помага за по-добри бъднини", разказа духовникът.


Хиляди миряни нощуваха в сряда срещу четвъртък под открито небе, защото вярват, че в святата нощ се случват чудеса. Друга жена, излекувала рак, след като прекарала нощта на поляната до Кръстова гора преди десетина година, е Блага Иванова от Първомай.


Там всеки търси камъчета с кръст, защото се вярва, че който намери, ще бъде здрав през цялата година. Мнозина идват, за да се молят за изцеление на най-близките си, които са оперирани или страдат от тежко заболяване.

Реклама


Примерите за чудесата сякаш нямат край. Стоянка Куцарова от Пловдив разказва, че получила инсулт и не можела да говори. "Дойдох на Кръстова гора и проговорих. Много съм доволна! Благодаря на Бога", споделя Стоянка.


Щастлива и благодарна е и Анифе Чавдарлиева от родопското село Борино.
"За пръв път дойдох на това свято място с много тежка диагноза - остра бъбречна недостатъчност. Бях съвсем отчаяна. Пренощувах тук и просто много силно вярвах, че тук ще получа изцеление, силно вярвах във висшата сила, в Бога и чудото стана. Господ беше с мен и ми помогна. Аз оздравях! Винаги идвам на това свято място за хиляди благодарности и преклонение пред Бога", споделя Анифе.


Но това съвсем не е всичко. Димитър Таков от Чирпан разкрива чудото, станало с неговата дъщеря.


"Когато дойдохме за първи път на Кръстова гора, дъщеря ми почти не виждаше нищо. Имаше възпаление на очите и много я боляха. С първото измиване с живата вода от Кръстова гора детето се успокои, спря да плаче и каза, че очичките не го болят вече. След около два часа измихме очите отново и стана чудо - без да питаме детето нищо, то каза, че очичките са му минали. Измихме се и трети път и оттогава години наред детето ни няма никакви проблеми с очите", казва Димитър.


Таков разказва и за друго чудо, което лично видял тук на Кръстова гора.


"Бяхме пак с дъщеря ми и жена ми, с нас беше един мой много добър приятел. Около 23,45 ч. небето над кръста се озари от ярка светлина, постепенно се освети и цялата пътека до долу, камъчетата като че ли също светеха. Четиримата бяхме вцепенени за около 15-20 секунди. Имаше много хора наоколо, които не бяха видели нищо. Ние не можехме да си обясним как е възможно ние да сме видели толкова ярка светлина, а други да не са видели нищо. Тогава отецът и баба попадия ни обясниха, че това е нещо, за което Бог решава кой да го види. Слава на Бога!", споделя мъжът.


Освен това той завел на святото място момченце от Чирпан, което не е говорило 13 години.


"След три поредни идвания детето проговори. За уверение на горепосоченото детето се казва Марин Стефанов, ул. ДБратя МиладиновиУ 13", казва Димитър.


Истински чудеса изпитала и Райна Стоянова от Варна. "Благодаря на Бога, че помогна на дъщеря ми Александрина Стоянова да падне туморът от матката - без операция, а внучката ми Райна Славчева по време на светата литургия проговори нормално", щастлива е варненката.

Слепи проглеждат, сакати прохождат

За чудесата на родопската Света гора свидетелства отец Аринински.


"Едно малко момче, което дойде тук, беше парализирано. Аз го положих близо до кръста и го напръсках със светена вода. Нещо ме накара да кажа: ДСтани и целуни кръстаУ, и то го направи. Днес това момче тича и играе със своите приятели, сякаш нищо не се е случвало.У


И още: "Със собствените си очи видях малко сляпо момиче, възвърнало зрението си. Три неми момчета започнаха да говорят и саката циганка стана и тръгна да върви.У
Духовникът споделя и за жени, "които не можеха да заченат, но забременяха след молитви пред кръста".

Реклама
Реклама
Реклама