Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6446550 www.bgdnes.bg

Такса смет - според количеството на боклука

Отпадна идеята за процент български храни в супермаркетите

Замърсителят плаща.
На този принцип ще се определя размерът на таксата за битови отпадъци, реши парламентът вчера, гласувайки на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси.
Досега таксата се изчисляваше според данъчната оценка на имота. Чрез промените общините ще имат право да избират измежду 3 варианта - торби с определена вместимост за имот, анализ на изхвърляния за имота боклук или брой на ползвателите на имота. В подкрепа на промените гласуваха 112 депутати, 38 бяха "против" и 33 се въздържаха. Вносител на законопроекта е Министерският съвет. Според вносителя така хората ще бъдат мотивирани да намалят количеството на боклука, а общините ще оптимизират разходите по събиране, транспортиране и обработка на отпадъците. Водеща основа за определяне размера на такса смет ще стане количеството на битовите отпадъци. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 година. Според експерти с новите правила такса смет за бизнеса ще падне, а за гражданите - ще скочи.
Дора Янкова от БСП обясни, че парламентарната група на левицата ще се въздържа относно поправката, защото кметовете предупредили, че чрез нея таксата смет рязко ще се вдигне. "Кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата наоколо таксата смет ще скочи 10 пъти", даде пример Янкова.
Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова пък каза, че никой не задължавал общините да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация. Стоянова допълни, че между четенията ще се разгледат всякакви "конструктивни предложения по механизма за образуване на разходите". От БСП попитаха ГЕРБ как например може да бъдат преброени хората в циганския квартал на Пловдив - "Столипиново", за да се определи размерът на таксата, и как ще бъде прибирана тя там. Междувременно парламентът отхвърли предложените от левицата промени в Закона за храните. От БСП предлагаха 51% от зеленчуците и плодовете в супермаркетите задължително да са български, а също и 70% от млечните продукти. Идеята беше правилата да важат за търговски обекти с годишен оборот над 2 млн. лева. Управляващите обаче разкритикуваха предложенията и посочиха, че всички засегнати сектори имали "отрицателно становище" за внесените промени. Според ГЕРБ имало опасност така да се стигне до дефицит на стоките и по-високи цени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама