Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6446960 www.bgdnes.bg

Близки до семейството на отвлечения младеж твърдят: Златков заложил скъпа яхта, за да плати откупа

Адриан отслабва 7 кила, докато е бил в плен, баща му се простил с луксозната лодка за 750 хил. евро

Екип на "България Днес"

Луксозна яхта е заложил шефът на "Софавто" Тони Златков, за да плати откупа, поискан от похитителите на сина му Адриан. Това споделиха пред "България Днес" близки до семейството.

Реклама


Тузарската лодка е модел "Ферети 510" и е кръстена "Адвенчър", което значи приключение на английски. Цената на яхтата, дори и купена втора ръка, е над 750 000 евро, показва справка в сайтове за търговия на плавателни съдове. В зависимост от годината на производство цената може да скочи и до 1 милион евро.
Интересна подробност е, че Златков-старши се хвали със снимки на луксозната яхта във фейсбук на 27 август, 3 дни преди синът му Адриан да бъде отвлечен и да бъде поискан огромен откуп за живота му.
Щом похитителите се свързали с Златков-старши и се договорили за сумата, срещу която ще освободят момчето, бащата веднага започнал да се пазари със свои заможни познати. Не след дълго е намерен и купувач, който броил пачките в брой, обяснява близък до семейството.


Адриан Златков бе похитен на 30 август сутринта, малко след като тръгнал за работа. На метри от дома му в село Герман той бил пресрещнат от няколко души, преоблечени като ченгета, пътуващи с бяла "Шкода Фабия". Инсценирайки полицейска проверка, бандитите успяват да изведат Златков-младши от тузарския му мерцедес и да го натоварят на шкодата. Младежът е откаран в района на Панчерево, където автомобилът е запален и бутнат в дере, за да бъдат заличени всякакви следи от похитителите. Адриан е прехвърлен в джип, с който е откаран в района на Кокаляне, обясняват полицаи за хода на разследването.


Докато е бил в плен, за Адриан са полагани много грижи, за да се чувства добре и да не се стресира излишно, но въпреки това е отслабнал драстично. За това разказа баща му Тони Златков в национален ефир:
"Шокът за Адриан е голям. Похитителите са го изоставили някъде по пътя за Самоков, малко след Кокаляне. Mладият мъж не е видял лицата им. За 12-те дни, в които беше отвлечен, Адриан е отслабнал с 6-7 килограма, аз - с 8. Той все още е дезориентиран и уплашен, но започва да се възстановява. Не са го стресирали допълнително, което е много важно", благодарен е баща му.
По думите на Златков-старши в момента обмислят да уговорят на Адриан няколко срещи с психолог, който да му помогне да преодолее шока от отвличането. Семейството вече е започнало трескаво да търси професионални гардове, които да се заемат с охраната им, но не изключват и възможността да заминат на по-сигурно място в чужбина.
"Отвличането е забранена тема в дома ми, особено пред сина ми. Ще направим курбан", категоричен е Тони Златков.

Експерти:
Поне дузина са замесени

В похищението на Адриан Златков са участвали поне 12 души. Толкова били нужни, за да осигурят цялата логистика на престъплението, както и последващия контрол и наблюдение на смени, твърдят експерти в областта.
Докато Адриан се възстановява, разследващите са вдигнати накрак и денонощно търсят улики, които да ги отведат до извършителите на отвличането. Проблем в случая за ченгетата било, че момчето не е виждало никога лицата на похитителите. Бандитите винаги носели маски, докато били в негово присъствие. Криминалистите подозират, че и самият Адриан може да знае подробности, но от страх за живота си не иска да ги сподели с криминалистите.





Реклама
Реклама
Реклама
Реклама