Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6447409 www.bgdnes.bg

България дърпа попчета за световно

Добромир ДОБРЕВ

С улов на попчета България завърши на 12-о място на световното първенство по спортен риболов на плувка, което се проведе в Белгия. Нашите момчета могат да съжаляват, че не се пребориха за място в Топ 10, след като през първия етап от надпреварата се движеха на пета позиция.
Състезанието в най-атрактивната риболовна дисциплина се състоя на плавателния канал между градовете Брюксел и Шарлероа, в околностите на Ронкиер. Въдици кръстосваха националните отбори на 38 страни. Още по време на предварителните тренировки се видя, че едрите риби са трудни и затова българите избраха нетипична тактика. "В тренировките разработихме много добра стратегия за попчетата, които са най-масовият вид в канала", разказа треньорът на българския отбор Калин Митранов.
В началото на надпреварата тактиката ни изненада съперниците и нашите набраха скорост. Попчетата бяха с тегло между 15 и 20 грама, но кълвяха на всяко замятане. В същото време повечето отбори търсеха едрите платики и червеноперките, както и шаран. Тези риби обаче се оказаха редки и трудни. Единствено домакините от Белгия и французите се ориентираха добре в обстановката и успяха са прилъжат по-големи екземпляри. През втория ден от световното първенство нашите продължиха с попчетата, но бяха задминати от отбори, които уловиха по-елитни риби.


В крайна сметка шампиони станаха белгийците, които познаваха перфектно навиците и претенциите на местните риби. Те уловиха общо 59,8 кг риба и натрупаха 18 наказателни точки. Именно вторият показател определя крайното класиране. Точките се формират от сбора на позициите, на които са се класирали състезателите от една страна в отделните сектори. Колкото по-малка е крайната сума, толкова по-предно място се заема в общото класиране. Така втори, с 21 н.т., останаха състезателите от Англия, които винаги са големият фаворит на тези първенства. Трети са французите с 24,5 н.т. Българският национален отбор събра 78 наказателни точки и остана на 12-а позиция.
От нашите национални състезатели най-добре се представи Мирослав Димитров, който финишира 28-и в индивидуалното класиране. Той измъкна общо 6,7 кг попчета за двата манша. Титлата стана притежание на белгиеца Люк Тайс, уловил цели 17 кг риба по време на първенството.
Припомняме, че през миналата година България бе домакин на световното първенство по риболов на плувка. Тогава на Гребния канал в Пловдив нашите завършиха осми. Най-големият ни успех в този спорт е сребърният медал на шампионата през 1976 г. като домакини на язовир "Цонево". Румен Витков пък взе бронз в индивидуалното подреждане на мондиала през 2010 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама