Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6454793 www.bgdnes.bg

МВР шеф част от бандата, отвлякла Адриан

МВР шеф е разследван за връзки с бандата, отвлякла Адриан Златков, научи "България Днес". По неофициална информация заподозреният полицай заема висок пост в Главна дирекция "Криминална полиция" към ведомството. Функцията на висшето ченге е била да информира похитители за действията на своите подчинени, както и за предстоящите стъпки в разследването по случая. Информация, с която разполагали само органичен брой хора от службите. Срещу висшето ченге в момента е започнала вътрешна проверка от дирекция "Вътрешна сигурност".
Адриан Златков бе отвлечен пред дома си на 30 август. 25-годишният младеж е син на собственика на автокъща "Софауто" - Тони Златков. Той бе държан в плен 11 дни, а близките му платиха откуп, за да си го приберат жив и здрав.
Подозренията, че бандата похитители имат информатор в МВР, се зараждат в първите дни след като започват оперативните действия на ченгетата. Те провеждат серия специфични мероприятия по горещи следи, но всички до едно са осуетени. Първоначално полицаите допускат, че това е случайност, но в хода на разследването издънките зачестяват и съмненията за къртица сред тях все повече се затвърдяват. След спешен анализ се изяснява, че за информация по темата се сортират имената на 5-6 човека, които имат достъп до цялата информация за предстоящите действия на криминалистите. В крайна сметка кръгът е стеснен до един човек, срещу когото моментално започва вътрешна проверка. Без много шум той е поставен под денонощен контрол от агентите на "Вътрешна сигурност". Тайните ченгета следят всяка негова стъпка и подслушват телефона му. Паралелно с това върви и проверка на имотното му състояние, банкови сметки. Под лупа са поставени и близките и роднините му.
Първите намеци за теч на информация към похитителите на Адриан се появи в първите два дни от отвличането. С откриването на колата, в която е бил натикан богаташкия син, се появиха и първи косвени доказателства. Според служителите на МВР с използваната за отвличането шкода се придвижват по-висшите полицаи от системата. В нея бил открит и син буркан. Автомобилът бе зарязан на около 2 километра от дома на Адриан и бе запален. Стъклата му бяха направени на сол, но върху тях все още имало остатъци от тъмно фолио за затъмняване, което поставят на полицейските коли от този модел.
Освен вътрешната проверка българските полицаи са потърсили съдействие на чуждите служби. Подозира се, че похитителите на Адриан са част от международна престъпна групировка, която работи на Балканите. В редиците на бандата най-вероятно са участвали албанци и сърби, които са ветерани в престъпната дейност през последните 20 години. Българските похитители предлагали в каталог потенциалните мишени, които са достатъчно платежоспособни да осигурят в кратки срокове колосални суми пари за откуп на близките си. Вече са изискани досиетата на засечените по линия на балканската престъпност главатари и техните подчинени, научи в аванс "България Днес".

Откупът в сак, мястото отбелязано

В сак от бащата на Адриан са били поставени стотачките, с които Тони платил за живота на сина си. Полицията е била изолирана в преговорите с похитителите, разказва самият той, след като прибира сина си на сигурно място. Бандата пратила SMS на втория ден и поискала колосална сума. НА 11-ия ден Тони Златков събрал откупа и по заръка на похитителите тръгнал по магистралата край Перник. Бил предупреден да изключи GPS-a си, както и да не говори с ченгетата, за да остане жив синът му. Похитителите сменяли три пъти маршрута. Накрая край Нови хан, по пътя за Самоков той изхвърлил от колата сака с парите.
В случая с Адриан издънка нямало. Сакът с откупа за малко не коства живота на отвлечения бизнесмен Стефан Колев. На шестия ден от отвличането му през 2001 година съпругата му хвърля сак с 1 млн. лв. от нощния влак София-Мездра по инструкция на похитителите. Сакът се отваря и 150 000 се разпиляват край линията близо до Курило. 850 000 са задигнати от бандитите. На сутринта остатъкът е събран от кантонера бай Кольо, който го предава на полицията. Стефко Колев е освободен още същия ден.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама