Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6455297 www.bgdnes.bg

Националът по риболов Мирослав Димитров: Хващам риби от 4-годишен

Добромир ДОБРЕВ

Кой е той?
Мирослав Димитров е състезател от националния отбор на България по спортен риболов на плувка. Той записа най-предно класиране от нашия тим по време на световното първенство, което се проведе в Белгия преди дни. Мирослав завърши 28-и в света от 204 участници, които замятаха въдици на плавателния канал между градовете Брюксел и Шарлероа. Най-добрият ни рибар измъкна общо 6,7 кг попчета по време на двата манша.

- Мирославе, кога за пръв път хвана въдицата?
- Баща ми ме води на риболов от 4-годишен. През 2001 година станах републикански шампион за деца. На следващата година повторих постижението. От 14-годишен вече се състезавам с мъжете. Може да се каже, че спортният риболов е голямата ми тръпка.
- Какво е да защитаваш България в един нетипичен спорт, какъвто е риболовът?
- Това първо ни коства доста лични ресурси, тъй като този спорт не е силно застъпен у нас. Няма големи брандове, които да застават зад състезателите. Както във всеки един спорт, така и в нашия трябват много тренировки. Отделям много време за подготовка на такъми, стръв, захранка за конкретния водоем и условията. За всеки вид риби си има специфики. Не е едно и също дали ще ловиш шарани, или червеноперки.


- Конкуренцията голяма ли е?
- На световното участваха 38 страни. В някои от тях риболовът е професионален спорт. На англичани и французи например им е осигурено абсолютно всичко откъм оборудване и техника и те не мислят за нищо друго, освен за ловенето на рибата. Самите състезатели възприемат това не като хоби, а като вид работа. Българският щаб се състоеше от петима души състезатели, водач ни беше Калоян Белополски, а Калин Митранов - старши треньор.
- Как се придвижвате?
- От самото начало нещата не потръгнаха по най-добрия начин за нас. По пътя микробусът, с който пътувахме, се повреди. Това стана в Германия, и то в неделя, когато дори и светофарите не работят там. Придвижихме се с пътна помощ до Белгия и пропуснахме само първата тренировка.
- Какви въдици се използват?
- Няма ограничение в броя на въдиците, които можеш да разпънеш до теб, но трябва да ловиш само с една. В Белгия риболовът се състоеше на щека, като използвахме три дистанции. На 9 метра ловяхме попчетата. На 11 метра се залагаше за червеноперки, а на 13 метра можеше да се разчита на платики между кило и две. Ние заложихме на първия вариант, защото попчетата бяха повсеместни.
- Как протече състезанието?
- След първия състезателен ден се движехме на пето място във временното класиране, много близо от подиума. Решихме да рискуваме и да атакуваме третото място. Това щеше да бъде нещо изключително голямо за България. Подходихме агресивно с по-голямо количество жива стръв, по-груби такъми, за да може тези дребни риби да се ловят по-бързо и без паузи. За съжаление не се получи така, както очаквахме. На втория манш рибите вече бяха доста прехранени. Така изостанахме до 12-ото място.
- Ти записа най-предно класиране от българския състав, как успя да го постигнеш?
- Стратегията в един отбор винаги е еднаква за всички. Аз се паднах на същото си място от първия ден. Това ме накара да подходя по-пестеливо. Попчетата са териториални риби и са едни и същи на дадено място. Заложих на по-фини такъми.
- Какво количество стръв и захранка се ползва?
- На състезания количеството жива стръв, която може да се използва, е два килограма. В нея може да се включват бели червеи, пинки, кастери, вердевас. В Белгия специално използвахме накълцани торни и земни червеи, както и топчета глина. Така успяхме да ловим по-едрите попчета, които бяха около 30-40 грама.
- Може ли скоро България да вземе медал от световно първенство по риболов?
- Със сигурност имаме голям потенциал и добри риболовци. Информацията вече е достъпна за всички. За в бъдеще вярвам, че ще печелим както отборни, така и индивидуални отличия.
- Колко е най-голямата риба, която някога си улавял?
- Не водя такива статистики. Може би около 10-12 килограма шаран и бял амур. В риболова на плувка не гоним една трофейна риба, нас ни интересува повече бройката и количеството.
- Имаш ли любим водоем в България?
- Обичам да ходя навсякъде за риба - реки, язовири, канали. Опитвам се да са различни места, защото така ми е по-интересно. Това, че един вид риба я има в два язовира, не означава, че се хваща по един и същ начин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама