Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6456619 www.bgdnes.bg

Прецакват Стоичков с паметника

През крив макарон изглежда ще видят феновете на Христо Стоичков статуята му, която трябваше да бъде издигната пред стадион "Българска армия" още преди година и половина. Инициативата за отливането на кавалера на "Златната топка" е на привържениците на ЦСКА в Козлодуй и трябваше да завърши през месец май миналата година, когато Камата имаше бенефис.
Председателят на инициативния комитет за издигане паметника на Стоичков Бисер Митков призна с тъга на сърце, че скоро бронзова фигура на Камата няма да има, а причините са цял куп.
"Проблемите около ЦСКА са една от основните причини засега нещата да са замразени - обяснява Митков. - Има неясноти около собствеността, не е ясно чий е стадионът и принадлежащите му територии. От клуба трябва да движат издаването на документи и разрешителни, но към момента не могат заради създалата се ситуация около клуба. Така не могат да бъдат извършени всички бюрократични изисквания, а и територията попада пак в Борисовата градина, което също усложнява нещата."
Митков признава и че нужните средства още не са събрани и финансирането е в застой отдавна. "За изработването на паметника са нужди 60 000 лева, а към момента в сметката имаме около 20 000 лв. Сега започваме нова кампания за набиране на средства. Феновете на ЦСКА в София също подемат кампания за събиране на средства, което ще става по време на домакинските мачове. Гриша Ганчев ни е обещал, че лично ще додаде парите, които не ни достигат. Но така или иначе дори не можем да започнем", откровен е Бисер Митков.
Дали и кога ще заблести Камата в Борисовата градина, не е ясно, но вече има насрочена нова дата. "След като не можа да стане за 50-годишнината на Стоичков, сега се надяваме за следващата пролет, когато ще се чества 70-годишнината на ЦСКА, вече всичко да е готово и да го има паметника. Но нещата зависят от много хора и институции. Скулпторът Костадин Ненов е готов с проекта, но той е замразен на етап гипсова отливка", твърди Митков.
Самият Ненов признава, че много отдавна няма вест от инициаторите на проекта, нито пък има някакви пари за делото.
"Аз съм готов, направил съм проекта, знае се как ще изглежда статуята. Питайте организаторите какво става. В ателието ми е гипсовата заготовка, остава да се направи отливката от бронз", коментира ваятелят.
Статуята трябва да изобразява Стоичков с разперени ръце. Това е и една от най-разпознаваемите му снимки, която е заснета след гола му срещу състава на Германия на 1/4-финала на световното първенство в САЩ през 1994 г. Самият пловдивчанин е избрал този вариант за образа си, но е създал и някои проблеми на автора на проекта Костадин Ненов.
"Имах няколко варианта за проекта, но самият г-н Стоичков хареса този. Проблем стана, че той поиска главата на статуята да гледа напред, а не както оригинално нагоре. Това наложи преработване в кратки срокове. Другият ни спор бе за размерите. Мястото, където трябва да бъде монтирана статуята - насред открито пространство, налага тя да е с по-големи размери, а той искаше да е в естествен ръст. Но тогава тя просто ще се губи на естествения фон и така стигнахме до разбирателство височината да е към два метра, което е приемливо. Тогава много отговорни фактори обещаваха подкрепа, но какво стана - не съм наясно. Фактът е, че няма нито документи, нито пари", казва Ненов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама