Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6463091 www.bgdnes.bg

Ути бърка сливи за "Гинес"

Гигантска мегапорция от телешко месо със сини сливи забърка вчера майстор-готвачът Ути Бъчваров.


Ястието в голям тиган, което забъркваше с дълга дървена лъжица, беше приготвено специално за последния ден на фестивала на сливата в Троян. Колоритното събитие събра прегладнели гости от цялата страна, а аткракциите бяха безчет.

Реклама


Троянци се хвалеха, че манджата е готова за рекорд в "Гинес", макар че никой не беше обявил, че ще се кандидатства за подобно върхово постижение. Рекордно обаче беше времето, в което телешкото със сини сливи беше изядено от посетителите.


Традиционно българинът заложи най-много на хапването и пийването. Дегустатори избраха най-добрата сливова ракия, както и най-подходящото мезе. Имаше надпревара и по приготвянето на сватбарско жито и сливов мармалад.


Един от най-любопитните моменти беше, когато беше запален казанът за варене на ракия. Тази чест се падна на бай Кольо, провъзгласен за заслужил троянец.
"Балканджията без сливова ракия не може" и "Троянската сливова е уникална - никъде по света няма като нея" бяха само част от одобрителните коментари при приготвянето на градусовата напитка.


Местният винпром реши да разчупи статуквото и проведе ден на отворените врати по свой начин - именува инициативата "Ден на отворените бутилки". Особено вълнуваща беше частта със сляпа дегустация на ракии, при която трябваше да се разпознават различните видове напитки.


Във фестивала се включиха повече от 120 занаятчии и над 40 фолклорни състава, среди които имаше дори кукери.


И понеже празненство без музика не може, Троян беше огласен от народни ритми. Из града тръгна шествие, предвождано от родопски гайди, което рязко повиши градуса на настроението. Кулминацията настъпи с появата на сцената на Владимир Ампов-Графа, който зарадва по-младата част от посетителите. Но едно момче успя да събере повече овации от него. На фестивала се появи и Радко Петков, последният победител в музикалния формат "Гласът на България", и купонът доби невиждани висоти.

Реклама
Реклама
Реклама