Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6502750 www.bgdnes.bg

Ради Здравков: "Лудогорец" няма да загуби

Добромир ДОБРЕВ

"Лудогорец" има всички шансове да постигне добър резултат срещу "Спортинг" (Брага). Това заяви легендарният български футболист Ради Здравков. В момента той е старши треньор на втория отбор на "орлите", а в своята активна кариера играе един сезон именно в този португалски отбор.
Гостуването на "Лудогорец" в Брага е тази вечер от 22,05 часа българско време и ще бъде предавано пряко по БНТ1 и БНТ HD. Двубоят е ключов в битката от група "С" на турнира Лига Европа. Домакините са лидери с пълен актив от две победи, докато нашият тим е втори с победа и равенство.
"Няма да бъда много обстоен и точен, тъй като не съм имал възможност да гледам португалското първенство скоро. Отборът на "Спортинг" (Брага) започна много силно с две победи в нашата група. Това е тим с история и традиции. Винаги са успявали да имат необходимата организация и стабилност, за да бъдат сред първите три отбора в силния португалски шампионат", коментира пред "България Днес" Здравков. Той играе в продължение на 6 години в местното първенство и познава добре манталитета на португалците.
"Това, че "Брага" имат слабости в защитата, е в ръцете на треньорското ръководство на "Лудогорец". Предполагам, че Херо и неговите помощници са разузнали добре съперника и ще вземат най-точните решения, за да се представим добре. Нашият тим е свикнал дори и срещу по-силни противници да играе добре и да търси положителен резултат. Под такъв разбирам и победа, и равенство", смята Футболист №1 на България за 1982 година.


"Щом "Брага" в момента има преднина на върха, не означава, че са фаворити за първото място в групата. "Лудогорец" до този момент се представя много добре стратегически. Разполага със силен състав и има всички възможности да постигне целта си", допълва Здравков, който е полуфиналист за КЕШ през 1982 г. с ЦСКА. Треньорът на "Лудогорец II" си спомня и за времето, когато той носеше екипа на португалския отбор.
"Когато отидох в Брага, вече бях на години. В личен и професионален план този сезон не беше особено успешен за мен. Както много футболисти в днешно време се оправдават, треньорът не ме харесваше много. Не успях да повторя успехите, които преди това постигнах в друг португалски клуб - "Шавеш". За това сигурно и аз имам своята вина. Имах малко време за изява и не оставих такава следа там. Това е един отбор с престижна репутация и верни фенове", добавя Здравков, който играе и на четирите мача на България по време на световното първенство в Мексико през 1986 г.
Българският шампион "Лудогорец" замина вчера сутринта за Португалия с група от 18 футболисти. Срещата от Лига Европа със сигурност пропуска полузащитникът Густаво Кампаняро, който е с контузия. Той бе титуляр в мача срещу "Хофенхайм", но след това получи травма и не успя да се възстанови навреме. За негова сметка място в групата за първи намира неговият сънародник - защитникът Рафаел Форстър. В изгнание продължава да бъде холандецът Върджил Мисиджан, който отказва да подпише нов договор с клуба.
Един от асовете на "Брага" - Диего Соуса, виси за срещата с българите. Той получи контузия в мача за Купата на Португалия срещу "Сан Мартиньо". От началото на сезона Соуса има 5 гола в 5 мача, но до последно участието му довечера е под въпрос.

21
За един сезон в "Брага" Здравков има 21 мача и 1 гол. По-силно е представянето му в "Шавеш" - 100 мача и 43 попадения. В "Пасош Фейрейра" - 29 срещи с 10 гола.

Реклама

81
Цели 81 попадения е отбелязал Здравков в "А" група. Той е изиграл общо 307 мача в родния елит. Носил е още екипите на "Чардафон" (Габрово) и "Литекс".

4
Четири шампионски титли на България е завоювал Ради Здравков в кариерата си на футболист. Взема златен медал през 1978 г. с "Локомотив" и през 1981, 1982 и 1983 г. с ЦСКА.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама