Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6528123 www.bgdnes.bg

Бялата риба напада силикон

Добромир ДОБРЕВ

Бялата риба тръгна! Хищникът се лови отлично в последните дни по големите язовири у нас. Пред "България Днес" майстори на спининговия риболов с изкуствени примамки се похвалиха с богат улов. Добри резултати са постигнати на язовирите "Пясъчник", "Копринка", "Ал. Стамболийски" и "Сопот".
За да се обловят дълбоките участъци, където вече са се групирали хищниците, е задължително използването на надеждна лодка. Много трудно от брега ще можем да проведем резултатен риболов на силиконова примамка по това време от годината. Отмина сезонът на тролинга, сега лодката е стационарно закотвена, а кълването е резултат от подходящо избраната позиция.
Относно избора на такъми няма нищо особено - стандартната спинингова пръчка с дължина между 2 и 3 метра, добрата стара макара, за която лоша дума не даваме да се издума, монофилно влакно 0,20-0,22 или пък плетено 0,16-0,18 мм. Това е всичко. На края на линията връзваме подходящ вирбел с карабинка, за да имаме възможност за бърза заменяемост на примамките. Задължително е да се запасим с повече примамки и като модели, и като големина, и като разцветки.
На какви силиконови примамки да заложим при търсене на бяла риба в късната есен? Туистерите с различни като дължина опашки са задължителни. Силиконовите рибки от средна големина (8-10 см) също вършат работа. Джиг-главата трябва да е съобразена с големината на примамката. Не може на дребна примамка да набучим прекалено тежка оловна глава - това ще намали ефекта от примамливите й движения. Ако пък главата е прекалено лека, ще загубим контакта с дъното, а е важно да се знае кога примамката го докосва.
Флуоресциращите цветове са се доказали, но в тази посока може да се импровизира. Все пак, капацитетите твърдят, че подадена на голяма дълбочина, силиконката привлича хищника преди всичко с играта си, а не толкова с цвета. Цялостната понататъшна тактика на воденето е изградена именно на това - силиконката да имитира рибка, движеща се неравномерно по дъното сякаш се спира тук-там, търсейки храна.
Резките маневри с пръчката трябва да се изключат, бързите обороти на макарата - също. Навива се бавно, с чести забавяния или дори спирания, като целта е силиконката да прави плавни подскоци по дъното, съпроводени от кратки паузи. Не чакайте ясно отчетливи удари, такива през ноември едва ли ще има. Кълването се изразява най-често в леко задържане на примамката, сякаш е хванала някаква закачка по дъното. Засича се без забавяне, дори и при най-малкото съмнение.
Ако в даден район се установи присъствие на хищник или се извади първа риба, задължително се застояваме там. Много е вероятно да последват и други удари.

Намерете хищника със сонар

За избора на печеливша позиция в днешно време може да се доверим на техниката. Сонарът ще ни подскаже къде са рибите, другото трябва да свършим сами.
Ако не разполагаме с такъв, търсим дълбоките участъци - около водонапорни кули, скалисти заливи, пред стените на язовирите. Изобщо на тези места, където дълбочините са от порядъка на 10 и повече метра.
На най-посещаваните язовири присъствието на лодки в определени зони е сигурен знак, че колегите вече са открили къде се спотайва рибата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама