Д-р Катя Николова, председател на „Общество по лекарствените гъби България“: Рускиня избра български лекар и той я спаси от рак на млечната жлеза

Приятел
Автор: 24 часа онлайн

Д-р Катя Николова, председател на „Общество по лекарствените гъби България“: Рускиня избра български лекар и той я спаси от рак на млечната жлеза

- Д-р Николова, какво представлява терапията с лекарствени гъби?

- Микотерапията е модерна наука, която се намира на границата между микология и медицина. Основната цел е стимулиране, модулиране, подпомагане и активиране на собствените защитни сили на организма с помощта на активните съставки, които се съдържат в така наречените лекарствени гъби - полизахаридите. В терапията се използват висококонцентрирани екстракти от гъби като Рейши, Мейтаке, Агарикус, Кордицепс, Кориолус и др. Действието на полизахаридите върху имунната система и особено действието на бета-глюканите е разнообразно. Научната литература по тази тема е богата. Макар че механизмите на антитуморната дейност на полизахаридите не са напълно изяснени, знаем, че те активират макрофагите и фагоцитозата, въздействат върху специфични имунни клетки на клетъчния имунен отговор, стимулират освобождаването на интерферони, интерлевкини, туморнекротизиращ фактор и други цитокини, насочени към унищожаване на туморни клетки.

- В мрежата ни попадна впечатляващ видео разказ на две сестри, рускини. Едната сестра – Людмила, е онкоболна и се е лекувала с лекарствени гъби в България. Вие имате ли отношение към случая?

- Случаят е на колеги от Стара Загора – д-р Кънев и д-р Митевски. Използвана е схема на приложение на лекарствените гъби, с която са запознати всички колеги- микотерапевти, членове на нашето общество. В конкретния случай терапията е дала резултат при жената. Такива случаи имаме много и може да ги видите на сайта на обществото – mikoterapia.bg .

- Каква точно е историята на заболяването?

- В случая при Людмила има карцином на млечна жлеза, открит за първи път през 2005 година. Тя е провела конвенционална терапия в Русия, включваща хирургично лечение. Премахната й е лявата млечна жлеза. След това последвала химиотерапия, лъчетерапия, хормонолечение. Въпреки това болестта не се е контролирала добре и след 5 години, през 2010 г., са се появили сериозни усложнения и рецидиви - локален тумор на мястото на оперативната интервенция. Лекарите в Русия премахват локалния тумор и отново предписват лечение, което се състои от лъче- и химиотерапия. Пациентката минава през 20 курса лъчетерапия и 4 курса химиотерапия. По-късно през 2013 г. направен ехограф показва ракови клетки в лимфните възли, в плевра, 30 новообразувания в черния дроб, метастази в два гръбначни прешлена. В този момент вече руските лекари обявяват, че на пациентката й остават около 2 години живот. Тъй като сестрата на пациентката живее в Стара Загора, тя прочела за терапията с лекарствени гъби и помолила сестра си да дойде до България и да опита натуралната терапия с тези гъбени препарати. Людмила се срещнала с колегата от Стара Загора и започнала да прилага микотерапия през ноември 2014 година. След около година стриктно приложение на микотерапията в черния ѝ дроб вече не се наблюдават метастази и това се потвърждава от изследванията. Лимфните ѝ възли нямат патологично изменение. Няма метастази в плеврата. Останала е патология в двата гръбначни прешлена, но пациентката продължава с терапията и се надяваме, че скоро ще се справи и с тях. Най-важното е, че качеството на живота й сега е съвършено различно - тя може да ходи, да води пълноценен живот, да работи.

- Възможно ли е множеството курсове на химиотерапия, през които е преминала пациентката, да са дали този резултат, а не лекарствените гъби?

- Разбира се, ние в никакъв случай не отричаме конвенционалните терапии. Възможно е да е подействала и химиотерапията, но е важно да се отбележи, че за няколко месеца употреба на лекарствени гъби пациентката постига такива резултати, които не са налични дори след 10 химиотерапии. Според направен ЯМР нищо не е било променено в клиничната картина след направения курс от химиотерапии. А тук, след като преминава през предписаната от колегите индивидуална натурална терапия, нещата се променят.

Тук може би е важно да отбележа, че японските и китайските лекари често съчетават лечението с лекарствени гъби с конвенционалните терапии. Всъщност в тези източни страни лечебните гъби отдавна са се утвърдили като ефективна съпътстваща терапия при лечението на ракови заболявания и за това има няколко причини. Лечебните гъби целенасочено засилват имунната система, която отслабва при химиотерапия и лъчетерапия. Препаратите с висока концентрация на полизахариди намаляват страничните ефекти като гадене, слабост, загуба на тегло и окапване на косата. Както казах, полизахаридите в лечебните гъби активират имунния отговор и по този начин спират развитието на туморите. Освен това лекарствените гъби помагат при вече напреднало развитие на раково заболяване, защото действат общо укрепващо на организма и подобряват значително психо-емоционалното състояние. Знае се, че когато се касае за раково заболяване, пациентите са податливи на инфекции, с които организмът не може да се справи. Този риск може да бъде намален, ако под формата на съпътстваща терапия се използва имуностимулиращото, но също така антибактериалното и противовирусното действие на лекарствените гъби. Те подобряват бъбречната функция, защитават черния дроб, помагат за изхвърлянето на токсини от организма.

- Винаги ли микотерапията дава положителен ефект при онкоболните?

- Не, за съжаление. Огромно значение имат общото състояние на пациента преди започване на терапията, стадият на болестта, дали пациентът е минавал химио- и лъчетерапия и така нататък. Също така трябва да се има предвид, че следните фактори също влияят на имунитета на онкоболния и от тях също до голяма степен зависи положителният изход от борбата: количеството на токсичните вещества в организма, наличието на психо-емоционални блокажи, недостигът на витамини, минерали и микроелементи, наличие на инфекции и хронично възпаление, облъчване от геопатогенни зони, радиация и т.н. На всички тези неща трябва да бъде обърнато внимание и да се изгради цялостна и комплексна програма за прием на природни средства, ако искаме да постигнем възможно най-добър резултат.

- Колко са лекарите – микотерапевти в България?

- Към момента в страната работят над двадесет микотерапевти. Основните центрове са в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Варна и Бургас.

- Ако човек реши да се лекува с лекарствени гъби, след колко време могат да се очакват първите резултати?

- На този въпрос не може да се отговори еднозначно. При хронични заболявания е възможно да минат четири до шест седмици, докато се появи ефект. Принципно се счита, че лечебните гъби трябва да се приемат минимум шест месеца, за да бъде действието им трайно.

- За какво трябва да внимаваме при избора на препарати от лекарствени гъби, които да използваме?

- Много е важно да се обърне внимание и на качеството на препаратите, които ще се използват по време на терапията. Най-качествените препарати на пазара са произведени не от мицел, а от плодното тяло на гъбите. Гъбеният мицел е много по-евтина суровина, която няма същата биологична сила. Не е възможно гъбеният мицел, отгледан за около 10 дни, да съдържа същото количество и качество полезни за човека вещества, каквото се натрупват в продължение на много месеци в истинското плодно тяло на гъбата, израснала в природата. Затова не е разумно при тежки случаи да разчитате на по-евтините и по-нискокачествени мицелни гъбени препарати.

Освен това пациентите трябва да знаят, че някои фирми поставят подвеждаща информация по етикетите на своите продукти. Виждала съм продукти, на чиито етикети например пише: 80% екстракт и 20% стеарат. Това е подвеждащо, защото така пациентът разбира, че едва ли не екстрактът е 80-процентов. Това може би е невъзможно да се постигне дори в лабораторни условия! В случая истината е, че 80% от обема на капсулата на този препарат съдържа някакъв екстракт, който обикновено е с ниска концентрация – най-вероятно 2-, 5- или 10-процентов екстракт. А останалото пространство от обема на капсулата (20%) е заето от пълнител. Аз лично смятам, че това представлява вид манипулация на клиентите. Най-висококонцентрираният препарат от лекарствени гъби на българския пазар е с 40% концентрация на активните вещества – полизахариди. Тоест при него в капсулата има 40 пъти по-концентрирано количество полизахариди от количеството, което се среща в обикновения гъбен прах. Това е и най-качественият препарат според моите наблюдения. Съветвам клиентите просто да четат етикета.

За контакт с д-р Николова: тел. 02/ 952 51 99

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти
Ламбо иска внуче.
Ексклузивни снимки от сватбата на сина на Стефан Данаилов

Ламбо иска внуче. Ексклузивни снимки от сватбата на сина на Стефан Данаилов

Започваме да работим по въпроса, категоричен е младоженецът Влади Големият актьор Стефан Данаилов иска внуче и неговият син Владимир Данаилов съвсем скоро ще го зарадва с тази вест, научи "България Днес". "Много ще се радвам, ако ми родят внуче. А и това е естествено продължение на всяко семейство.

Мария Игнатова с 20 бона заплата!

Мария Игнатова с 20 бона заплата!

Водещата на "Господари на ефира" Мария Игнатова може да се похвали с доста солидно месечн възнаграждение от работата си при арменската фамилия Халваджиян, пише HotArena. Русата фурия получава по 20 бона месечно за добре свършената работа. Всички водещи на "Господарите" взимат различни премии. Рачков бил с най-солидно възнаграждение,

Маги Вълчанова призна: Разведох се!

Маги Вълчанова призна: Разведох се!

Моделката вече е сама,бори проклятието с чесън Бившата носителка на титлата Мис България Свят Маги Вълчанова се разведе! След само 6 години брак тя се раздели със застрахователния бос Румен Георгиев. Краят на брака им е настъпил още миналата година без излишни скандали и фанфари из медиите. "Вече официално съм разведена, това е",

Александра Раева най-сетне показа гаджето(Снимка)

Александра Раева най-сетне показа гаджето(Снимка)

Поп певицата и тв водеща Александра Раева най-сетне се престраши да покаже новото си гадже. Красавицата бе на романтична почивка в Испания – Галисия, където заедно с половинката си се отдадоха на отдих край красивите пясъчни плажове и разбира се, на любимото на Алекс – гмуркане, пише HotArena. Водещата на X Factor отказва да разкрие самоличността

Мариана Векилска заряза мъжа си

Мариана Векилска заряза мъжа си

Тв водещата Мариана Векилска и съпруга й Симеон Колев официално са разделени. Семейството, което бе заедно повече от 16 години сложи край на брака си,пише HotArena. Мариана сама загатна за рокадите в личния си живот. Водещата получи огромна подкрепа от приятелките си, които я подкрепиха с окуражителни думи и й пожелаха да бъде смела.

Новата синоптичка е СЕКСБОМБА!

Новата синоптичка е СЕКСБОМБА!

Нора Шопова възбужда милионери и милиардери Сексбомб, сексбомб, ю ар май сексбомб... Така пееше Том Джоунс преди 15 години в мегахита "Сексбомба". Сега става ясно за кого точно той се е драл - за новата синоптичка Нора Шопова. Именно тя кацна в Нова телевизия, след като Деси Банова излетя. Както цяла България разбра,

Актуално

Григор се размина с полуфинал в откритото на Австралия

Григор се размина с полуфинал в откритото на Австралия

Григор Димитров няма да играе отново полуфинал в откритото на Австралия. Третият в световната ранглиста имаше проблеми със сервиса и загуби 4:6, 6:3, 3:6, 4:6 от Кайл Едмънд. Британецът нямаше победа над тенисист от топ 10. Следващото участие на Димитров е в София, където за защитава титлата

Цвети Стоянова  се подложи  на 13-а поред пластична операция

Цвети Стоянова се подложи на 13-а поред пластична операция

При това не става дума за интервенция по лекарска препоръка за заличаване на следите от жестокото падане от 6-ия етаж, а за чисто разкрасителна процедура – поставяне на силикон в гърдите. Психолози са убедени, че в случая става въпрос за форма на мания, граничеща с умствено разстройство, писа HotArena.

Дуа Липа се раздели с приятеля си

Дуа Липа се раздели с приятеля си

Поп певицата Дуа Липа се раздели с приятеля си Пол Клайн, музикант от американската група "Лейни", пише Контактмюзик. Изпълнителката на хита "New Rules" иска да поднови връзката си с бившата си половинка Айзак Кару, който е модел и шеф-готвач. "Дуа и Пол прекараха много хубави моменти заедно, но нещата просто не потръгнаха", каза анонимен източник,

Евгени Минчев и Преслава се щракат с криптофараонката д-р Ружа

Евгени Минчев и Преслава се щракат с криптофараонката д-р Ружа

Купонясват на яхтата й за 15 бона! Светската лъвица е обвинена в колосална измама на 3 млн. души Добре възнаградени са били завездите, на които симпатизирала сочената за измамничка номер 1 в Европа - д-р Ружа Игнатова. Сред тях се оказват чалга певицата Преслава и светският лъв лорд Евгени Минчев. Известните персони са част от програмата,

Азис изгледал цялата НОРА

Азис изгледал цялата НОРА

"Нора Шопова, за мен Вие сте най-красивият модел, появил се след ерата на супермоделите през 90-те. Вашата скромност и възпитание ме респектират и правят ваш огромен фен! Не, аз не ви познавам от прогнозата за времето. Следя вашето развитие от поне три години. Изгледал съм всички предавания с ваше участие.

Не пропускай

Никол Станкулова се подиграва на Деси Банова

Никол Станкулова се подиграва на Деси Банова

Бившите вече колежки Никол Станкулова и Деси Банова явно не са толкова добри приятелки, колкото се опитваха да ги изкарат в медийното пространство, научи "България Днес" от колеги на водещите. Откакто възлюбената на президента Росен Плевнелиев официално обяви, че се оттегля от прогнозата за времето по Нова телевизия,

Яна на Петко чете гола

Яна на Петко чете гола

Половинката на Петко Димитров показа, че обича да чете книги, докато събира слънчев загар по плажовете в чужбина, видя "България Днес". Яна изблещи яка дупара и пищна гръд, докато прелиства страниците на любимо четиво. Петко обичал да се хвали, че след две раждания съпругата му продължава да има перфектни форми и я окуражавал да се снима така,

Зуека и Рачков прокапват през февруари

Зуека и Рачков прокапват през февруари

Зуека и Рачков пак ще водят шоуто "Като две капки вода", което тази година стартира на 26 февруари, научи "България Днес". Имената на звездите, които предстои да се изявяват в ново амплоа, все още се пазят в тайна, а фенове на предаването се шегуват, че им се иска да видят Николета Лозанова като Лили Иванова.

Луна: Динко лъже! Не ми е платил очилата

Луна: Динко лъже! Не ми е платил очилата

Ловецът на бежанци: Да си провери пак сметката "Динко лъже! Не ми е платил очилата по никакъв начин, камо ли в десеторен размер! Само си прави реклама на мой гръб!" Това заяви категорично пред "България Днес" певицата Луна. Коментара си тя направи по повод публикация на Ловеца на бежанци в социалните мрежи,

Гръмнали Петър Христов като в "Шменти-капели"

Гръмнали Петър Христов като в "Шменти-капели"

"Всичко около убийството на Петър Христов е с цел дестабилизиране – не е никакво лично или икономическо отмъщение. И да – историята сега не е по-различна от тази, която се развива в „Шменти-капели”. Всъщност този филм тепърва ще бъде преоткриван." Това заяви в интервю актьорът Владислав Карамфилов, който бе близък приятел на очистения бизнесмен.