Д-р Катя Николова, председател на „Общество по лекарствените гъби България“: Рускиня избра български лекар и той я спаси от рак на млечната жлеза

Приятел
Автор: 24 часа онлайн

Д-р Катя Николова, председател на „Общество по лекарствените гъби България“: Рускиня избра български лекар и той я спаси от рак на млечната жлеза

- Д-р Николова, какво представлява терапията с лекарствени гъби?

- Микотерапията е модерна наука, която се намира на границата между микология и медицина. Основната цел е стимулиране, модулиране, подпомагане и активиране на собствените защитни сили на организма с помощта на активните съставки, които се съдържат в така наречените лекарствени гъби - полизахаридите. В терапията се използват висококонцентрирани екстракти от гъби като Рейши, Мейтаке, Агарикус, Кордицепс, Кориолус и др. Действието на полизахаридите върху имунната система и особено действието на бета-глюканите е разнообразно. Научната литература по тази тема е богата. Макар че механизмите на антитуморната дейност на полизахаридите не са напълно изяснени, знаем, че те активират макрофагите и фагоцитозата, въздействат върху специфични имунни клетки на клетъчния имунен отговор, стимулират освобождаването на интерферони, интерлевкини, туморнекротизиращ фактор и други цитокини, насочени към унищожаване на туморни клетки.

- В мрежата ни попадна впечатляващ видео разказ на две сестри, рускини. Едната сестра – Людмила, е онкоболна и се е лекувала с лекарствени гъби в България. Вие имате ли отношение към случая?

- Случаят е на колеги от Стара Загора – д-р Кънев и д-р Митевски. Използвана е схема на приложение на лекарствените гъби, с която са запознати всички колеги- микотерапевти, членове на нашето общество. В конкретния случай терапията е дала резултат при жената. Такива случаи имаме много и може да ги видите на сайта на обществото – mikoterapia.bg .

- Каква точно е историята на заболяването?

- В случая при Людмила има карцином на млечна жлеза, открит за първи път през 2005 година. Тя е провела конвенционална терапия в Русия, включваща хирургично лечение. Премахната й е лявата млечна жлеза. След това последвала химиотерапия, лъчетерапия, хормонолечение. Въпреки това болестта не се е контролирала добре и след 5 години, през 2010 г., са се появили сериозни усложнения и рецидиви - локален тумор на мястото на оперативната интервенция. Лекарите в Русия премахват локалния тумор и отново предписват лечение, което се състои от лъче- и химиотерапия. Пациентката минава през 20 курса лъчетерапия и 4 курса химиотерапия. По-късно през 2013 г. направен ехограф показва ракови клетки в лимфните възли, в плевра, 30 новообразувания в черния дроб, метастази в два гръбначни прешлена. В този момент вече руските лекари обявяват, че на пациентката й остават около 2 години живот. Тъй като сестрата на пациентката живее в Стара Загора, тя прочела за терапията с лекарствени гъби и помолила сестра си да дойде до България и да опита натуралната терапия с тези гъбени препарати. Людмила се срещнала с колегата от Стара Загора и започнала да прилага микотерапия през ноември 2014 година. След около година стриктно приложение на микотерапията в черния ѝ дроб вече не се наблюдават метастази и това се потвърждава от изследванията. Лимфните ѝ възли нямат патологично изменение. Няма метастази в плеврата. Останала е патология в двата гръбначни прешлена, но пациентката продължава с терапията и се надяваме, че скоро ще се справи и с тях. Най-важното е, че качеството на живота й сега е съвършено различно - тя може да ходи, да води пълноценен живот, да работи.

- Възможно ли е множеството курсове на химиотерапия, през които е преминала пациентката, да са дали този резултат, а не лекарствените гъби?

- Разбира се, ние в никакъв случай не отричаме конвенционалните терапии. Възможно е да е подействала и химиотерапията, но е важно да се отбележи, че за няколко месеца употреба на лекарствени гъби пациентката постига такива резултати, които не са налични дори след 10 химиотерапии. Според направен ЯМР нищо не е било променено в клиничната картина след направения курс от химиотерапии. А тук, след като преминава през предписаната от колегите индивидуална натурална терапия, нещата се променят.

Тук може би е важно да отбележа, че японските и китайските лекари често съчетават лечението с лекарствени гъби с конвенционалните терапии. Всъщност в тези източни страни лечебните гъби отдавна са се утвърдили като ефективна съпътстваща терапия при лечението на ракови заболявания и за това има няколко причини. Лечебните гъби целенасочено засилват имунната система, която отслабва при химиотерапия и лъчетерапия. Препаратите с висока концентрация на полизахариди намаляват страничните ефекти като гадене, слабост, загуба на тегло и окапване на косата. Както казах, полизахаридите в лечебните гъби активират имунния отговор и по този начин спират развитието на туморите. Освен това лекарствените гъби помагат при вече напреднало развитие на раково заболяване, защото действат общо укрепващо на организма и подобряват значително психо-емоционалното състояние. Знае се, че когато се касае за раково заболяване, пациентите са податливи на инфекции, с които организмът не може да се справи. Този риск може да бъде намален, ако под формата на съпътстваща терапия се използва имуностимулиращото, но също така антибактериалното и противовирусното действие на лекарствените гъби. Те подобряват бъбречната функция, защитават черния дроб, помагат за изхвърлянето на токсини от организма.

- Винаги ли микотерапията дава положителен ефект при онкоболните?

- Не, за съжаление. Огромно значение имат общото състояние на пациента преди започване на терапията, стадият на болестта, дали пациентът е минавал химио- и лъчетерапия и така нататък. Също така трябва да се има предвид, че следните фактори също влияят на имунитета на онкоболния и от тях също до голяма степен зависи положителният изход от борбата: количеството на токсичните вещества в организма, наличието на психо-емоционални блокажи, недостигът на витамини, минерали и микроелементи, наличие на инфекции и хронично възпаление, облъчване от геопатогенни зони, радиация и т.н. На всички тези неща трябва да бъде обърнато внимание и да се изгради цялостна и комплексна програма за прием на природни средства, ако искаме да постигнем възможно най-добър резултат.

- Колко са лекарите – микотерапевти в България?

- Към момента в страната работят над двадесет микотерапевти. Основните центрове са в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Варна и Бургас.

- Ако човек реши да се лекува с лекарствени гъби, след колко време могат да се очакват първите резултати?

- На този въпрос не може да се отговори еднозначно. При хронични заболявания е възможно да минат четири до шест седмици, докато се появи ефект. Принципно се счита, че лечебните гъби трябва да се приемат минимум шест месеца, за да бъде действието им трайно.

- За какво трябва да внимаваме при избора на препарати от лекарствени гъби, които да използваме?

- Много е важно да се обърне внимание и на качеството на препаратите, които ще се използват по време на терапията. Най-качествените препарати на пазара са произведени не от мицел, а от плодното тяло на гъбите. Гъбеният мицел е много по-евтина суровина, която няма същата биологична сила. Не е възможно гъбеният мицел, отгледан за около 10 дни, да съдържа същото количество и качество полезни за човека вещества, каквото се натрупват в продължение на много месеци в истинското плодно тяло на гъбата, израснала в природата. Затова не е разумно при тежки случаи да разчитате на по-евтините и по-нискокачествени мицелни гъбени препарати.

Освен това пациентите трябва да знаят, че някои фирми поставят подвеждаща информация по етикетите на своите продукти. Виждала съм продукти, на чиито етикети например пише: 80% екстракт и 20% стеарат. Това е подвеждащо, защото така пациентът разбира, че едва ли не екстрактът е 80-процентов. Това може би е невъзможно да се постигне дори в лабораторни условия! В случая истината е, че 80% от обема на капсулата на този препарат съдържа някакъв екстракт, който обикновено е с ниска концентрация – най-вероятно 2-, 5- или 10-процентов екстракт. А останалото пространство от обема на капсулата (20%) е заето от пълнител. Аз лично смятам, че това представлява вид манипулация на клиентите. Най-висококонцентрираният препарат от лекарствени гъби на българския пазар е с 40% концентрация на активните вещества – полизахариди. Тоест при него в капсулата има 40 пъти по-концентрирано количество полизахариди от количеството, което се среща в обикновения гъбен прах. Това е и най-качественият препарат според моите наблюдения. Съветвам клиентите просто да четат етикета.

За контакт с д-р Николова: тел. 02/ 952 51 99

 

Бате Ненчо грее от щастие

Бате Ненчо грее от щастие

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.

Мара Отварачката гасне по Гущеров

Мара Отварачката гасне по Гущеров

Фолкпевицата Мария гасне по бившия си мъж Християн Гущеров! Макар двамата да са разделени от повече от година, чалгарката не може да го прежали и използва удобен момент да му се обясни в любов. Последният й напън е чрез парчето "Чувал ли си за такива", чийто видеоклип Отварачката пусна буквално няколко дни преди сватбата на Гущеров с новата му

Крисия сама на море

Крисия сама на море

Детето чудо Крисия отиде на море без родителите си. 14-годишната певица е на почивка в Китен заедно с кака си Тифани. Двете са на летен лагер, който е организиран от училището им в Разград. "С майка им преценихме, че са достатъчно големи и отговорни, за да ходят на море без нас. Ние сме във Варна, а те са на юг.

Емо Чолаков с книга на плажа

Емо Чолаков с книга на плажа

Синоптикът Емил Чолаков знае кога да ходи на море! Верен на професионалния си нюх, популярното лице от малкия екран уцели малкото слънчеви дни това лято, за да отиде на почивка. Облечен в бански на райе, Чолаков доволно се излегна на шезлонг на плаж край Лозенец и запълни свободното време с книга в ръка.

Саня Борисова мери евтини чепици

Саня Борисова мери евтини чепици

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Стефан Димитров, шеф на ловците в Стара Загора:
Няма да излеземда бием диви прасета!

Стефан Димитров, шеф на ловците в Стара Загора: Няма да излеземда бием диви прасета!

Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по

Актуално

Застреляха личния кардиолог на Джордж Буш-старши на улицата в Хюстън (Видео)

Застреляха личния кардиолог на Джордж Буш-старши на улицата в Хюстън (Видео)

Личният кардиолог на 41-вия президент на САЩ Джордж Буш-старши - Марк Хаускнект, е бил убит при улична стрелба в Хюстън. Заподозрян за извършител е около 30-годишен мъж, който все още не е заловен от полицията, предава Канал 3.  В петък малко преди 9 часа сутринта д-р Марк Хаускнект отивал с велосипед на работа.

Йордан Марчинков на раздумка

Йордан Марчинков на раздумка

На лежерна разходка с раздумка със стар приятел се отдаде българският певец Йордан Марчинков. Той се отдаде на неангажираща среща със свой другар в района на НДК в столицата. И като истински артист, Марчинков беше емоционален, докато говореше - махаше с ръце и разпалено

Мара Отварачката гасне по Гущеров

Мара Отварачката гасне по Гущеров

Фолкпевицата Мария гасне по бившия си мъж Християн Гущеров! Макар двамата да са разделени от повече от година, чалгарката не може да го прежали и използва удобен момент да му се обясни в любов. Последният й напън е чрез парчето "Чувал ли си за такива", чийто видеоклип Отварачката пусна буквално няколко дни преди сватбата на Гущеров с новата му

Димитър Тодоранов на шопинг

Димитър Тодоранов на шопинг

Бизнесменът Димитър Тодоранов се отдаде на летен шопинг, видяха папараците на "България Днес". Меценатът се разходи из магазин, пълен със спортни стоки, и си напазарува оборудване за къмпинг. Очевидно скоро му предстои почивка и той иска да е максимално добре

Моника Валериева и световният дизайнер Филип Плейн заедно?

Моника Валериева и световният дизайнер Филип Плейн заедно?

Плеймейтката Моника Валериева скандализира за пореден път социалните мрежи. Този път тя сподели снимка, на която е в секси поза заедно с известния немски дизайнер Филип Плейн.  Двамата позират до басейна в имението на Плейн. Минути, след като кадърът беше качен, красавицата го изтри. До преди няколко месеца Моника беше сгодена за катарски

Не пропускай

Русата Златка скъса с ММА боеца

Русата Златка скъса с ММА боеца

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

Саня Борисова мери евтини чепици

Саня Борисова мери евтини чепици

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

100-тонен динозавър крачил край Трън

100-тонен динозавър крачил край Трън

Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -

Паркират кофи за смет на инвалидно място

Паркират кофи за смет на инвалидно място

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Гого Лозанов си избира дестинация

Гого Лозанов си избира дестинация

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.