Д-р Катя Николова, председател на „Общество по лекарствените гъби България“: Рускиня избра български лекар и той я спаси от рак на млечната жлеза

Приятел
Автор: 24 часа онлайн

Д-р Катя Николова, председател на „Общество по лекарствените гъби България“: Рускиня избра български лекар и той я спаси от рак на млечната жлеза

- Д-р Николова, какво представлява терапията с лекарствени гъби?

- Микотерапията е модерна наука, която се намира на границата между микология и медицина. Основната цел е стимулиране, модулиране, подпомагане и активиране на собствените защитни сили на организма с помощта на активните съставки, които се съдържат в така наречените лекарствени гъби - полизахаридите. В терапията се използват висококонцентрирани екстракти от гъби като Рейши, Мейтаке, Агарикус, Кордицепс, Кориолус и др. Действието на полизахаридите върху имунната система и особено действието на бета-глюканите е разнообразно. Научната литература по тази тема е богата. Макар че механизмите на антитуморната дейност на полизахаридите не са напълно изяснени, знаем, че те активират макрофагите и фагоцитозата, въздействат върху специфични имунни клетки на клетъчния имунен отговор, стимулират освобождаването на интерферони, интерлевкини, туморнекротизиращ фактор и други цитокини, насочени към унищожаване на туморни клетки.

- В мрежата ни попадна впечатляващ видео разказ на две сестри, рускини. Едната сестра – Людмила, е онкоболна и се е лекувала с лекарствени гъби в България. Вие имате ли отношение към случая?

- Случаят е на колеги от Стара Загора – д-р Кънев и д-р Митевски. Използвана е схема на приложение на лекарствените гъби, с която са запознати всички колеги- микотерапевти, членове на нашето общество. В конкретния случай терапията е дала резултат при жената. Такива случаи имаме много и може да ги видите на сайта на обществото – mikoterapia.bg .

- Каква точно е историята на заболяването?

- В случая при Людмила има карцином на млечна жлеза, открит за първи път през 2005 година. Тя е провела конвенционална терапия в Русия, включваща хирургично лечение. Премахната й е лявата млечна жлеза. След това последвала химиотерапия, лъчетерапия, хормонолечение. Въпреки това болестта не се е контролирала добре и след 5 години, през 2010 г., са се появили сериозни усложнения и рецидиви - локален тумор на мястото на оперативната интервенция. Лекарите в Русия премахват локалния тумор и отново предписват лечение, което се състои от лъче- и химиотерапия. Пациентката минава през 20 курса лъчетерапия и 4 курса химиотерапия. По-късно през 2013 г. направен ехограф показва ракови клетки в лимфните възли, в плевра, 30 новообразувания в черния дроб, метастази в два гръбначни прешлена. В този момент вече руските лекари обявяват, че на пациентката й остават около 2 години живот. Тъй като сестрата на пациентката живее в Стара Загора, тя прочела за терапията с лекарствени гъби и помолила сестра си да дойде до България и да опита натуралната терапия с тези гъбени препарати. Людмила се срещнала с колегата от Стара Загора и започнала да прилага микотерапия през ноември 2014 година. След около година стриктно приложение на микотерапията в черния ѝ дроб вече не се наблюдават метастази и това се потвърждава от изследванията. Лимфните ѝ възли нямат патологично изменение. Няма метастази в плеврата. Останала е патология в двата гръбначни прешлена, но пациентката продължава с терапията и се надяваме, че скоро ще се справи и с тях. Най-важното е, че качеството на живота й сега е съвършено различно - тя може да ходи, да води пълноценен живот, да работи.

- Възможно ли е множеството курсове на химиотерапия, през които е преминала пациентката, да са дали този резултат, а не лекарствените гъби?

- Разбира се, ние в никакъв случай не отричаме конвенционалните терапии. Възможно е да е подействала и химиотерапията, но е важно да се отбележи, че за няколко месеца употреба на лекарствени гъби пациентката постига такива резултати, които не са налични дори след 10 химиотерапии. Според направен ЯМР нищо не е било променено в клиничната картина след направения курс от химиотерапии. А тук, след като преминава през предписаната от колегите индивидуална натурална терапия, нещата се променят.

Тук може би е важно да отбележа, че японските и китайските лекари често съчетават лечението с лекарствени гъби с конвенционалните терапии. Всъщност в тези източни страни лечебните гъби отдавна са се утвърдили като ефективна съпътстваща терапия при лечението на ракови заболявания и за това има няколко причини. Лечебните гъби целенасочено засилват имунната система, която отслабва при химиотерапия и лъчетерапия. Препаратите с висока концентрация на полизахариди намаляват страничните ефекти като гадене, слабост, загуба на тегло и окапване на косата. Както казах, полизахаридите в лечебните гъби активират имунния отговор и по този начин спират развитието на туморите. Освен това лекарствените гъби помагат при вече напреднало развитие на раково заболяване, защото действат общо укрепващо на организма и подобряват значително психо-емоционалното състояние. Знае се, че когато се касае за раково заболяване, пациентите са податливи на инфекции, с които организмът не може да се справи. Този риск може да бъде намален, ако под формата на съпътстваща терапия се използва имуностимулиращото, но също така антибактериалното и противовирусното действие на лекарствените гъби. Те подобряват бъбречната функция, защитават черния дроб, помагат за изхвърлянето на токсини от организма.

- Винаги ли микотерапията дава положителен ефект при онкоболните?

- Не, за съжаление. Огромно значение имат общото състояние на пациента преди започване на терапията, стадият на болестта, дали пациентът е минавал химио- и лъчетерапия и така нататък. Също така трябва да се има предвид, че следните фактори също влияят на имунитета на онкоболния и от тях също до голяма степен зависи положителният изход от борбата: количеството на токсичните вещества в организма, наличието на психо-емоционални блокажи, недостигът на витамини, минерали и микроелементи, наличие на инфекции и хронично възпаление, облъчване от геопатогенни зони, радиация и т.н. На всички тези неща трябва да бъде обърнато внимание и да се изгради цялостна и комплексна програма за прием на природни средства, ако искаме да постигнем възможно най-добър резултат.

- Колко са лекарите – микотерапевти в България?

- Към момента в страната работят над двадесет микотерапевти. Основните центрове са в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Варна и Бургас.

- Ако човек реши да се лекува с лекарствени гъби, след колко време могат да се очакват първите резултати?

- На този въпрос не може да се отговори еднозначно. При хронични заболявания е възможно да минат четири до шест седмици, докато се появи ефект. Принципно се счита, че лечебните гъби трябва да се приемат минимум шест месеца, за да бъде действието им трайно.

- За какво трябва да внимаваме при избора на препарати от лекарствени гъби, които да използваме?

- Много е важно да се обърне внимание и на качеството на препаратите, които ще се използват по време на терапията. Най-качествените препарати на пазара са произведени не от мицел, а от плодното тяло на гъбите. Гъбеният мицел е много по-евтина суровина, която няма същата биологична сила. Не е възможно гъбеният мицел, отгледан за около 10 дни, да съдържа същото количество и качество полезни за човека вещества, каквото се натрупват в продължение на много месеци в истинското плодно тяло на гъбата, израснала в природата. Затова не е разумно при тежки случаи да разчитате на по-евтините и по-нискокачествени мицелни гъбени препарати.

Освен това пациентите трябва да знаят, че някои фирми поставят подвеждаща информация по етикетите на своите продукти. Виждала съм продукти, на чиито етикети например пише: 80% екстракт и 20% стеарат. Това е подвеждащо, защото така пациентът разбира, че едва ли не екстрактът е 80-процентов. Това може би е невъзможно да се постигне дори в лабораторни условия! В случая истината е, че 80% от обема на капсулата на този препарат съдържа някакъв екстракт, който обикновено е с ниска концентрация – най-вероятно 2-, 5- или 10-процентов екстракт. А останалото пространство от обема на капсулата (20%) е заето от пълнител. Аз лично смятам, че това представлява вид манипулация на клиентите. Най-висококонцентрираният препарат от лекарствени гъби на българския пазар е с 40% концентрация на активните вещества – полизахариди. Тоест при него в капсулата има 40 пъти по-концентрирано количество полизахариди от количеството, което се среща в обикновения гъбен прах. Това е и най-качественият препарат според моите наблюдения. Съветвам клиентите просто да четат етикета.

За контакт с д-р Николова: тел. 02/ 952 51 99

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти
Слави води Нора Недкова в имението си в Монако!

Слави води Нора Недкова в имението си в Монако!

Нора Недкова е тръгнала за Монако на романтичен уикенд със Слави Трифонов Актуалната плеймейтка не спирала да се хвали, че ще ходи в Монако с мъж, за когото доскоро е можела само да мечтае. На въпроса "Кой е той?“, тя само се кискала и намигала и казвала: „Тайна, тайна, тайна“. За всички от обкръжението й обаче е ясно, че това е Слави,

Внучката на Тодор Колев - Теодора Кулева:
Не съм с връзки в "Откраднат живот"

Внучката на Тодор Колев - Теодора Кулева: Не съм с връзки в "Откраднат живот"

Лили Иванова и дядо са ми пример Коя е тя 25-годишната Теодора Кулева е внучка на големия актьор Тодор Колев. Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Ивайло Христов. И двамата й родители - Албена Колева и Венцислав Кулев, са завършили ВИТИЗ. Майка й става актриса, а баща й пише пиеси и се занимава с журналистика.

Богаташът на Антония Петрова я заряза

Богаташът на Антония Петрова я заряза

Богатият бизнесмен Никола, с който Мис България 2009 г. Антония Петрова летеше в облаците, я е зарязал, научи вестникът от приятелки на красавицата. Двамата не са заедно от месец, като според запознати на Никола му писнало от постоянните прищевки на Тоца. Блондинката не само настоявала да го следва навсякъде по бизнес срещите му в чужбина,

Крисия става СТОЛИЧАНКА

Крисия става СТОЛИЧАНКА

Крисия става столичанка, научи "България Днес". Даровитата малка певица ще напусне родния си Разград през есента, тъй като ще учи в Националното музикално училище "Любомир Пипков". Тази година 13-годишната изпълнителка завършва седми клас и ще кандидатства в престижното школо за таланти. Крисия едва ли ще има проблеми с приема,

Гаджето на гимнастичката Цвети Найденова шокира с нецензурни видеа

Гаджето на гимнастичката Цвети Найденова шокира с нецензурни видеа

Приятелят на олимпийската медалистка от ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Найденова - Марсел Величков шокира с нецензурни видеа, пише HotArena. Marso, както е псевдонимът на рапъра е най-скандалният изпълнител в момента и видеата му предизвикаха редица коментари на отдавна свикналата на скандални клипове публика.

Део вдига палат в Годеч

Део вдига палат в Годеч

Строи си къща до тази на брат си, работи за второ дете Водещият на тотото Деян Славчев-Део си купи имот в Годеч, недалеч от къщата на най-малкия си брат Александър. Веднага след като времето се затопли, телевизионерът и половинката му Мариана започват подготовка за строежа на собствено жилище за двамата и сина им Борислав,

Актуално

Братята Радж бръмчат със златни коли

Братята Радж бръмчат със златни коли

Богаташи броят по 7 бона за боята, но в нея няма и грам благороден метал След като братята Радж побъркаха столичани със златното си ламборгини и порше, сега погледите са обърнати към ултралъскаво бентли, което фучи по жълтите павета. Дийпак и Йжеш Радж са забелязани да се фукат по софийските улици с въпросното лъскаво возило, твърдят очевидци.

Масажистка заведе дело за сексуален тормоз срещу създателя на комикси Стан Лий

Масажистка заведе дело за сексуален тормоз срещу създателя на комикси Стан Лий

Масажистка заведе дело за сексуален тормоз срещу прочутия създател на комикси за "Марвел" Стан Лий, обвинявайки го в неуместно докосване в Чикаго миналата година, предаде Франс прес. В иска си Мария Карбайо заявява, че Лий се галел пред нея и я докоснал с гениталиите си. Твърденията й бяха оборени от неговия адвокат Джонатан Фройнд.

Мик Джагър пише нова музика за"Ролинг стоунс"

Мик Джагър пише нова музика за"Ролинг стоунс"

Мик Джагър, фронтменът на легендарната група "Ролинг стоунс", пише нова музика за бандата, която ще бъде включена в следващия й албум, пише сайтът Контактмюзик. Съставът продължава да е много деен и не спира концертните гастроли, въпреки че общата възраст на музикантите е 294 години. Пред в. "Айриш Индипендънт" Джагър призна,

Последната ни тигрица се пенсионира в Германия

Последната ни тигрица се пенсионира в Германия

Последният български цирков тигър живее пенсионерски живот в Германия, научи "България Днес". 15-годишната Варвара се радва на спокоен и изпълнен със забавления живот в спасителен център в западноевропейската държава. Във видео, разпространено от фондация "Четири лапи", се вижда, че хищникът за последно се забавлява с огромен кашон.

Вучков и Мутафчиев на нож

Вучков и Мутафчиев на нож

Професорът не харесва актьора  В зловеща разпра влязоха телевизионният водещ проф. Юлиан Вучков и председателят на артистите у нас Христо Мутафчиев. Достолепният професор обяви неодобрението си към Мутафчиев по време на едно от предаванията си. На свой ред в шеговит тон актьорът сподели репликите на водещия и заяви,

Не пропускай

Кейти Пери задява Орландо Блум

Кейти Пери задява Орландо Блум

Бившите гаджета Кейти Пери и Орландо Блум отново мачкат чаршафите заедно. Певицата не потвърждава, но и не отрича слуха, когато нейни колеги я сгащват натясно и я питат в ефир. Въпреки това изпълнителката пуска пиперливи коментари на снимките в инстаграм на карибския пират. На един от фотосите, където полуголият Блум показва мускули,

Гуркова чете книги

Гуркова чете книги

Евгения Калканджиева, Наталия Гуркова и Маги Вълчанова замениха подиума с предприемачество. Топкрасавиците присъстваха на дамската предпремиера на "Предприемачът", дебютната книга на Пламен П. Попов. Домакин на събитието бе литературен клуб "Чети с нас" в столичния хотел „Маринела“. Най-вълнуващите страници от книгата, в които Пламен П.

Гери-Никол в триъгълник с Коцето и Джизъса

Гери-Никол в триъгълник с Коцето и Джизъса

Опасен любовен триъгълник заформи тийнидолката Гери-Никол! Младата певица бройка фолкпевеца Константин и футболиста Благой Георгиев, като се натиска с тях по дискотеките в различни вечери. И докато с Джизъса имат нещо като връзка, то с Коцето го раздават само флиртаджийски, въпреки че често преминават границите на благоприличието.

341 лева за парно

341 лева за парно

Шокиращо високи сметки за парно през март притесниха столичани! Мнозина абонати на софийската "Топлофикация" проплакаха, че трябва да платят прекалено много пари за месец, който е в края на отоплителния сезон. Особено драматично е положението при столичанин, който е получил сметка за 341 лева, а за същия месец миналата година тя е била 171 лева.

Левандовски: Дано Роналдо не ни вкара отново

Левандовски: Дано Роналдо не ни вкара отново

"Реал" (Мадрид) излиза като фаворит в първия полуфинален сблъсък от Шампионската лига срещу "Байерн" (Мюнхен). Такова мнение изрази голмайсторът на баварците Роберт Левандовски. Той обърна специално внимание и на суперзвездата на "кралския" клуб Кристиано Роналдо. Чаканият с огромен интерес двубой е тази вечер от 21,