Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6537271 www.bgdnes.bg

Д-р Катя Николова, председател на „Общество по лекарствените гъби България“: Рускиня избра български лекар и той я спаси от рак на млечната жлеза advertorial icon

- Д-р Николова, какво представлява терапията с лекарствени гъби?

- Микотерапията е модерна наука, която се намира на границата между микология и медицина. Основната цел е стимулиране, модулиране, подпомагане и активиране на собствените защитни сили на организма с помощта на активните съставки, които се съдържат в така наречените лекарствени гъби - полизахаридите. В терапията се използват висококонцентрирани екстракти от гъби като Рейши, Мейтаке, Агарикус, Кордицепс, Кориолус и др. Действието на полизахаридите върху имунната система и особено действието на бета-глюканите е разнообразно. Научната литература по тази тема е богата. Макар че механизмите на антитуморната дейност на полизахаридите не са напълно изяснени, знаем, че те активират макрофагите и фагоцитозата, въздействат върху специфични имунни клетки на клетъчния имунен отговор, стимулират освобождаването на интерферони, интерлевкини, туморнекротизиращ фактор и други цитокини, насочени към унищожаване на туморни клетки.

- В мрежата ни попадна впечатляващ видео разказ на две сестри, рускини. Едната сестра – Людмила, е онкоболна и се е лекувала с лекарствени гъби в България. Вие имате ли отношение към случая?

- Случаят е на колеги от Стара Загора – д-р Кънев и д-р Митевски. Използвана е схема на приложение на лекарствените гъби, с която са запознати всички колеги- микотерапевти, членове на нашето общество. В конкретния случай терапията е дала резултат при жената. Такива случаи имаме много и може да ги видите на сайта на обществото – mikoterapia.bg .

- Каква точно е историята на заболяването?

- В случая при Людмила има карцином на млечна жлеза, открит за първи път през 2005 година. Тя е провела конвенционална терапия в Русия, включваща хирургично лечение. Премахната й е лявата млечна жлеза. След това последвала химиотерапия, лъчетерапия, хормонолечение. Въпреки това болестта не се е контролирала добре и след 5 години, през 2010 г., са се появили сериозни усложнения и рецидиви - локален тумор на мястото на оперативната интервенция. Лекарите в Русия премахват локалния тумор и отново предписват лечение, което се състои от лъче- и химиотерапия. Пациентката минава през 20 курса лъчетерапия и 4 курса химиотерапия. По-късно през 2013 г. направен ехограф показва ракови клетки в лимфните възли, в плевра, 30 новообразувания в черния дроб, метастази в два гръбначни прешлена. В този момент вече руските лекари обявяват, че на пациентката й остават около 2 години живот. Тъй като сестрата на пациентката живее в Стара Загора, тя прочела за терапията с лекарствени гъби и помолила сестра си да дойде до България и да опита натуралната терапия с тези гъбени препарати. Людмила се срещнала с колегата от Стара Загора и започнала да прилага микотерапия през ноември 2014 година. След около година стриктно приложение на микотерапията в черния ѝ дроб вече не се наблюдават метастази и това се потвърждава от изследванията. Лимфните ѝ възли нямат патологично изменение. Няма метастази в плеврата. Останала е патология в двата гръбначни прешлена, но пациентката продължава с терапията и се надяваме, че скоро ще се справи и с тях. Най-важното е, че качеството на живота й сега е съвършено различно - тя може да ходи, да води пълноценен живот, да работи.

- Възможно ли е множеството курсове на химиотерапия, през които е преминала пациентката, да са дали този резултат, а не лекарствените гъби?

- Разбира се, ние в никакъв случай не отричаме конвенционалните терапии. Възможно е да е подействала и химиотерапията, но е важно да се отбележи, че за няколко месеца употреба на лекарствени гъби пациентката постига такива резултати, които не са налични дори след 10 химиотерапии. Според направен ЯМР нищо не е било променено в клиничната картина след направения курс от химиотерапии. А тук, след като преминава през предписаната от колегите индивидуална натурална терапия, нещата се променят.

Тук може би е важно да отбележа, че японските и китайските лекари често съчетават лечението с лекарствени гъби с конвенционалните терапии. Всъщност в тези източни страни лечебните гъби отдавна са се утвърдили като ефективна съпътстваща терапия при лечението на ракови заболявания и за това има няколко причини. Лечебните гъби целенасочено засилват имунната система, която отслабва при химиотерапия и лъчетерапия. Препаратите с висока концентрация на полизахариди намаляват страничните ефекти като гадене, слабост, загуба на тегло и окапване на косата. Както казах, полизахаридите в лечебните гъби активират имунния отговор и по този начин спират развитието на туморите. Освен това лекарствените гъби помагат при вече напреднало развитие на раково заболяване, защото действат общо укрепващо на организма и подобряват значително психо-емоционалното състояние. Знае се, че когато се касае за раково заболяване, пациентите са податливи на инфекции, с които организмът не може да се справи. Този риск може да бъде намален, ако под формата на съпътстваща терапия се използва имуностимулиращото, но също така антибактериалното и противовирусното действие на лекарствените гъби. Те подобряват бъбречната функция, защитават черния дроб, помагат за изхвърлянето на токсини от организма.

- Винаги ли микотерапията дава положителен ефект при онкоболните?

- Не, за съжаление. Огромно значение имат общото състояние на пациента преди започване на терапията, стадият на болестта, дали пациентът е минавал химио- и лъчетерапия и така нататък. Също така трябва да се има предвид, че следните фактори също влияят на имунитета на онкоболния и от тях също до голяма степен зависи положителният изход от борбата: количеството на токсичните вещества в организма, наличието на психо-емоционални блокажи, недостигът на витамини, минерали и микроелементи, наличие на инфекции и хронично възпаление, облъчване от геопатогенни зони, радиация и т.н. На всички тези неща трябва да бъде обърнато внимание и да се изгради цялостна и комплексна програма за прием на природни средства, ако искаме да постигнем възможно най-добър резултат.

- Колко са лекарите – микотерапевти в България?

- Към момента в страната работят над двадесет микотерапевти. Основните центрове са в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Варна и Бургас.

- Ако човек реши да се лекува с лекарствени гъби, след колко време могат да се очакват първите резултати?

- На този въпрос не може да се отговори еднозначно. При хронични заболявания е възможно да минат четири до шест седмици, докато се появи ефект. Принципно се счита, че лечебните гъби трябва да се приемат минимум шест месеца, за да бъде действието им трайно.

- За какво трябва да внимаваме при избора на препарати от лекарствени гъби, които да използваме?

- Много е важно да се обърне внимание и на качеството на препаратите, които ще се използват по време на терапията. Най-качествените препарати на пазара са произведени не от мицел, а от плодното тяло на гъбите. Гъбеният мицел е много по-евтина суровина, която няма същата биологична сила. Не е възможно гъбеният мицел, отгледан за около 10 дни, да съдържа същото количество и качество полезни за човека вещества, каквото се натрупват в продължение на много месеци в истинското плодно тяло на гъбата, израснала в природата. Затова не е разумно при тежки случаи да разчитате на по-евтините и по-нискокачествени мицелни гъбени препарати.

Освен това пациентите трябва да знаят, че някои фирми поставят подвеждаща информация по етикетите на своите продукти. Виждала съм продукти, на чиито етикети например пише: 80% екстракт и 20% стеарат. Това е подвеждащо, защото така пациентът разбира, че едва ли не екстрактът е 80-процентов. Това може би е невъзможно да се постигне дори в лабораторни условия! В случая истината е, че 80% от обема на капсулата на този препарат съдържа някакъв екстракт, който обикновено е с ниска концентрация – най-вероятно 2-, 5- или 10-процентов екстракт. А останалото пространство от обема на капсулата (20%) е заето от пълнител. Аз лично смятам, че това представлява вид манипулация на клиентите. Най-висококонцентрираният препарат от лекарствени гъби на българския пазар е с 40% концентрация на активните вещества – полизахариди. Тоест при него в капсулата има 40 пъти по-концентрирано количество полизахариди от количеството, което се среща в обикновения гъбен прах. Това е и най-качественият препарат според моите наблюдения. Съветвам клиентите просто да четат етикета.

За контакт с д-р Николова: тел. 02/ 952 51 99

 

Реклама
Реклама
Реклама