Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6541332 www.bgdnes.bg

Грабвайте въдиците! Зарганът пощуря

Добромир ДОБРЕВ

Зарган започна да кълве яко по Черно море! Новината съобщиха пред "България Днес" риболовци от Варненския регион.
Тази вкусна риба е една от най-търсените есенно време. Обикновено се хваща най-много през септември, като със застудяването и падането на температурите активността й намалява. Този сезон се наблюдава необичаен бум на заргани през ноември. В последните дни са хващани големи количества от буните на много места по родното Черноморие.
Черноморският зарган е с дължина до около половин метър. Рибата е тънка и дълга, а специфична за нея е острата човка с формата на клюн. Когато уловите зарган, просто няма как да го сбъркате с друг вид. Наричан още морска бекаса, той е стадна риба. Напипате ли пасажа, риболовът започва с пълна пара.
Важно условие за успешен излет е да няма силен вятър и морето да е спокойно, без големи вълни. Варненци посещават най-вече първа буна. В Бургаско се похвалиха, че хващат по 15-20 броя за един ден, като рибите кълват от изгрев до към обяд. Доста добре дава на скалите под село Варвара. Там водата е дълбока, чиста и пасажите се струпват съвсем близо до брега. Отлични резултати от началото на месеца се постигат и в най-южната точка от Българското Черноморие, при село Резово.
Доказано най-успешният метод при риболов на заргани е с бомбарда - потъваща или плаваща по повърхността. Въдицата трябва да има голяма акция - поне 20-60 г. Мач или фидер пръчка е отличен избор. Поводът от влакно под бомбардата е с дължина поне метър и половина, а куката щ8-10.
Блатният червей е любимото лакомство на зарганите. Познат е още като морски червей. Добри резултати се постигат със сребрист или червен силиконов червей, предимството е, че не се налага да презареждаме примамката на всяко замятане. Понякога между зарганите се хващат сафриди и чернокопи. Морските кефали също не биха отказали такъв деликатес, ако плуват наоколо.


Пържен, на плоча или чироз

Зарганът е считан за истински деликатес в Западна Европа и най-вече в Италия и Франция. Съществуват най-различни рецепти за приготвянето му. Тъй като черноморският зарган е сравнително дребен, у нас най-често се приготвя препържен. Вариантите е да се нареже на къси парчета или да се навие като карначе и прободе с пръчица за шишче. Царевичното брашно го прави хрупкав.
Чирозите се правят в силно солена саламура, в която рибите киснат 12 часа. След това киснат 2-3 часа и в разтвор от вода и оцет. Сушат се на сенчесто и проветриво място 4-5 дни, след което се съхраняват в хладилник или фризер.
По-едрият зарган става страхотно вкусен и изпечен на плоча.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама