Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6552239 www.bgdnes.bg

Жената на Иво Христов върти бизнес с висш бос на Мултигруп

Общ бизнес с един от висшите кадри на „Мултигруп“ има съпругата на скандалния депутат от БСП Иво Христов, показа проверка на "България Днес".
Социалистът се прочу с шокиращото си откровение, че 80 процента от българите са дебили и не могат да се подписват. От изказването му не стана ясно дали в тази група той включва себе си и семейството си. Биографията на него и жена му подсказва, че що се отнася до подписите, не би трябвало да са в тази група.
Депутатът е доцент по социология с множество научни трудове, а съпругата му Николета е адвокат с проспериращ бизнес. Все дейности, които предполагат, че човек осъзнава действията си и не е дебил.
Към днешна дата депутатската съпруга Николета е собственик на три фирми. Предметът им на дейност е разнообразен - от търговия с метали и въглища до консултантски услуги и отглеждане на сливи и ябълки.
Съдружник на Христова е бизнесменът Иван Дремсизов, който в миналото е сред ключовите кадри на групировката "Мултигруп". Медийни публикации дори го сочат като дясна ръка на покойния Илия Павлов.


Босът на „Мулти“ и Дремсизов са заедно още от зората на създаването на групировката. Преди 10 ноември 1989 г. Иван Дремсизов е на висока позиция в една от държавните фирми за търговия с метали. След промените решава заедно с колеги да се захване с частен бизнес. Така става и контактът с Илия Павлов. По това време бившият борец вече създава империята си „Мултигруп“, която в началото на прехода е сочена за държава в държавата. Първата стъпка на Павлов е създаване на швейцарското "Мултигруп - Цуг".
През 1992 г. е регистрирано и дружеството "Мултигруп България". В него основният пакет акции се държат от Илия Павлов, но минимален дял има и Иван Дремсизов. Чест, която босът на „Мулти“ не оказва на много хора, припомнят запознати с бизнеса на Павлов. Впоследствие Дремсизов е избран и за вицепрезидент на групировката заедно с бвшия шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов. Отговорност на Дремсизов е бизнесът с метали чрез дъщерната фирма "Интерстийл", става ясно от медийни публикации в миналото.
По това време основната дейност на „Мултигруп“ е да търгува с държавни предприятия. Фирми на групировката стават доставчици на суровини, а впоследствие купуват и препродават готовата продукция. Схемата "вход - изход" не е измислена от Илия Павлов, но е факт, че в България тя беше приложена особено успешно и донесе значителни печалби на "Мултигруп". При тази схема частната компания монополизира доставките на суровини, горива и консумативи за държавното предприятие, като заедно с това получава възможност да реализира и голяма част от продукцията му. Дори дейността на държавната фирма като цяло да е печеливша, печалбата остава във фирмата посредник, а не в производителя. Типичен пример за подобна схема на "Мулти" са отношенията между фирмата на групировката "Интерстийл" и металургичния комбинат "Кремиковци" в годините преди неговата приватизация. Девизът на групировката беше: "Сложи ръка на входа със суровините и ще разполагаш с крайния продукт на пазара." Тази схема нанася трайни щети за държавните дружества, тъй като посредникът не се интересува от инвестиции в тях", твърди в свое разследване от 1999 г. за възхода на „Мултигруп“ вестник „Капитал“.
Репортер на "България Днес" опита да потърси за коментар г-жа Николета Христова в адвокатската й кантора. На нейния адрес са регистрирани и общите й фирми с бизнесмена Иван Дремсизов, като телефоните за връзка са еднакви. До редакционното приключване на броя на вестника никой не отговори на двата посочени телефона за контакт.
Мобилния си телефон не вдигна и депутатът Иво Христов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама