Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6553962 www.bgdnes.bg

"Доспат" ври от пъстърви

Пъстървата е една от най-елитните сладководни риби по нашите водоеми. Освен че риболовът й е доста емоционален, месото е с доказани високи кулинарни стойности.

Страхотни дъгови пъстърви се ловят на един от най-живописните планински язовири "Доспат". Водоемът от дълги години се слави с популацията си от пъстървови риби. С въдица могат да се уловят екземпляри, достигащи до трофейни размери.

Реклама

От 1 октомври та чак до края на януари у нас важи забрана за риболов на разпространената основно в планинските реки и езера балканска пъстърва. Причина за това е размножителният период. Ограничен е и уловът на сивен. Това обаче не важи за дъговата пъстърва, позната още като американска. За нея забрана няма, тъй като този вид риба се размножава само по изкуствен път. В естествени условия по нашите ширини не може да даде поколение. Според закона всички пъстървови риби може да се ловят единствено в почивни дни - официални празници, събота и неделя. Имаме право да задържим до 2 кг улов, или до 6 риби по време на еднодневен излет. Минималният допустим размер е 22 сантиметра. Всички риби, които са по-малки, трябва да бъдат връщани обратно във водата.

В "Доспат" пъстървите намират отлични условия за живот поради богатата на кислород вода. Големите дълбочини поддържат необходимата температура. През лятото водата остава хладна, докато зимата изстива бавно и язовирът замръзва рядко, само в много големи и продължителни студове. Язовирът е един от най-големите у нас със своите 19 км дължина и 3 км ширина. Разположен е на 1200 метра надморска височина, а площта му е 18,3 кв. км.

Есента е добър сезон за улов на пъстърва. Масово разпространен е риболовът на тролинг. Той представлява влачене на изкуствени примамки с моторна лодка. От брега също имаме своите големи шансове да хванем добри парчета. Гористият южен бряг на язовира е подходящ както за риболов на дъно, така и за плувка. Примамка като малка жива рибка е препоръчителна. Използват се още изкуствен червен хайвер, цветна паста, камола, бял червей и др. С малка въртяща блесна понякога резултатите са най-добри. Пъстървата напада бели или жълти блесни на черни и червени точки. Това всъщност е имитация на малка пъстървичка, тъй като този вид риба е канибал.

Изпечете я на барбекю

Едрата доспатска пъстърва е най-вкусна, когато се приготви веднага на барбекю с дървени въглища. Месото е розово и изключително вкусно.

Не е необходимо да филирате рибата. Може да я поставите директно върху скарата или да използвате алуминиево фолио, за да се задуши. Предварително може да намажете рибата отвътре и отвън със зехтин. Може да напълните коремчето с резенчета домат или червен лук. При желание може да се овкуси и със сушена мащерка.

Посолява се едва след като се изпече. Тогава може да се поръси и с лимонов сок. Изключително добре върви с изстудено бяло вино. Добър апетит!

Реклама
Реклама
Реклама