Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6554323 www.bgdnes.bg

Тигър на Аркан се засели у нас

В България се е установил скандален сърбин, участвал в зловещата паравоенна групировка "Тигрите на Аркан“, става ясно от избухнал в Румъния шпионски скандал.

Главорезът Братислав Живкович във вторник бе изгонен от северната ни съседка по искане на тамошната служба за държавна сигурност. В специално съобщение разузнавачите обявиха, че през 2017 г. Живкович няколко пъти е посещавал страната, опитвайки да се сдобие със секретни документи за военни бази в Югоизточна Румъния.
След решение на Апелативния съд в Букурещ сърбинът бе моментално екстрадиран в родината си със забрана следващите 15 години да влиза в страната. По информация на местни медии Братислав Живкович отдавна не живее в Сърбия. Няколко години той се подвизава в Крим, биейки се на страната на проруските сили. След като конфликтът затихва, Живкович се заселва у нас. Тук главорезът има дългогодишни контакти и множество поддръжници сред симпатизиращите на Русия организации.

Реклама


Първото си посещение в България Живкович прави в края на 2011 г. по покана на бившия депутат Павел Чернев. Целта е набиране на доброволци, които да се включат в планираната война с албанците за освобождение на Косово.
При визитата си Живкович се срещна и с репортер на вестника. Сърбинът не скри, че десет години е воювал в Босна и Херцеговина. Там той е част от прочулото се със зверствата си паравоенно формирование "Сръбска доброволческа гвардия", известно и като "Тигрите на Аркан". По време на войната в бивша Югославия ръководените от мафиота Желко Ражнатович-Аркан главорези са замесени в убийствата на хиляди мирни граждани.


При мисията си в България Братислав Живкович успя да вербува десетки родни доброволци. Част от тях ходиха многократно в Косово. Впоследствие някои заедно със сърбина се включиха във военните действия в Украйна след анексирането на Крим от Русия.
След затихването на конфликта в Крим Братислав Живкович прави опит да се върне в Сърбия, но тамошните власти му създават проблеми заради подозрения в подривна дейност. Това го кара да се насочи към България, разкриха пред репортер на вестника родни русофили. По думите им, когато не е на "агитационни обиколки" в подкрепа на руската кауза като тази в Румъния, Живкович пребивава почти постоянно у нас, без някой да му прави проблеми. Подслон му дават негови авери в Пловдив, които са част от основаната от Павел Чернев организация "Православна Зора". Профилът на патриотите във фейсбук има множество снимки от визитите на Живкович в България. Наред с тях има и фотоси на сърбина заедно с наши доброволци в Крим и Косово.

Тигърът на Аркан също не крие, че ползва страната ни като свое убежище. През последните месеци той многократно се отбелязва във фейсбук от различни градове в България. Освен в Пловдив Живкович прекарва няколко седмици и на Златни пясъци през лятото.


На 17 септември сърбинът участва в организираната от партия „Атака“, руското консулство във Варна и рокерския клуб „Нощни вълци“ дискусия под мотото "България и Русия - заедно завинаги!". Живкович дори заснема видео, което споделя във фейсбук, и се снима с част от организаторите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама