Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6556098 www.bgdnes.bg

Убиецът Йоско се нанася в палата на Фатик

В къщата на Фатик се нанася след излизането си на свобода Йосиф Йосифов-Йоско, научи "България Днес". Сливенският мафиот в момента излежава присъда за две убийства на пътя, а преди седмица скандално бе помилван от Софийския градски съд.


Магистратите така и не счетоха за нужно да се съобразят с изричните доклади на затворническите шефове и част от служителите, следили поведението на Йоско зад решетките. Според тях соченият от МВР за наркобос не е показал категорични признаци, че се е поправил в затвора и осъзнал извършеното от него престъпление.
Защитата на Йосифов цитира доклади на надзиратели, че той е примерен затворник. Работи, участва в спектакли, не пие алкохол зад решетките и има позитивни нагласи как да води живота си според закона. Самите доклади не бяха представени, но това не попречи на съда да пусне Йоско четири месеца предсрочно от пандиза. Проверка на вестника показва, че заради бюрократични формалности скандалната милост за двойния убиец може и да не стане факт.

Реклама


По време на самото заседание сливенският бандит също си призна, че щом излезе на свобода, възнамерява да смени мястото си на живеене. Вместо в резиденцията си на столичния бул. "Симеоновско шосе" той обяви, че ще обитава имот в квартал Бояна. Адресът, който Йосифов посочи, съвпада с палата на разстреляния през 2003 г. легендарен контрабандист Филип Найденов-Фатик, спомниха си хора от подземния свят.
Според документите огромната къща е купена от наследниците на Фатик лично от Йоско и съпругата му Ваня. Цената е едва 80 хиляди лева, макар според брокери да струва милиони евро. Според запознати официалната цена по сделката е само за пред властите. Причината е, че Йоско трудно може да докаже солидни доходи, които да му позволят да си купи подобен луксозен имот.
Шокиращото решение за помилване на Йосифов моментално бе обжалвано от прокуратурата. Мотивът бе липсата на каквито и да е доказателства Йоско да се е поправил. В протеста си обвинителите посочват, че сливенският мафиот на практика е излежал малка част от 6-годишното си наказание в затвора. Огромна част от присъдата си Йосифов прекарва в столична болница заради получени при катастрофата увреждания на мозъка и гръбначния стълб. Според експертиза, представена от защитата на убиеца по време на делото, нараняванията са го превърнали в пълен инвалид и никога през живота си той няма да може да ходи. Няколко седмици по-късно парализираният мафиот бе засечен да крачи преспокойно в центъра на София.


Мистериозната парализа е повод веднага след влизането му в затвора Йоско да бъде преместен в болница „Токуда“. Там той престоя почти три години, докато репортаж не разказа за случая, а властите признаха, че подобно преместване е незаконно. След избухналия скандал през есента на 2016 г. убиецът най-после влезе в затвора.
Обжалването на скандалното помилване от прокуратурата моментално спря изпълнението на решението. За да влезе в сила, то трябва да бъде потвърдено и от апелативния съд.
Бюрократичните формалности може да обезсмислят самото решение за пускането на мафиота четири месеца предсрочно. Проверка на "България Днес" показа, че седмица след помилването на убиеца документите по случая така и не са стигнали в съда. Протестът на прокуратурата първо трябва да бъде изпратен на Йоско, за да се запознае с него. След това неговите възражения да се върнат в градския съд. Той от своя страна да ги изпрати в апелативния, за да се насрочи заседание. Това според запознати може да отнеме и няколко седмици. Отделно от това апелативният съд няма срок, в който да насрочи делото.

Печели на поразия от Еврофутбол

Малко след като Йоско купува къщата на Фатик, сделката предизвиква интереса на данъчните. Причината е, че Йоско не може да докаже, че платените едва 80 бона са от законни доходи. Затова бирниците настояват Йосифов да си плати данъци в размер на 15 хиляди лева.
За да спаси положението, Йоско пробва нестандартна схема. Той представя пред данъчните няколко чанти със стотици печеливши фишове от Еврофутбол. Според Йоско печалбите от хазарт не се облагат и той не дължи пари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама