Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6556311 www.bgdnes.bg

Легендата Минчо Празников: Красивите синоптички не лъжат

Нашите метеоролози са от най-добрите

Кой е той?

Легендата Минчо Празников е най-известният български синоптик. 22 години е работил във Военновъздушните сили, а по-късно в Националния институт по хидрология и метеорология. Над 95% от неговите прогнози за времето се сбъдват, прочут е и с уникалното си чувство за хумор. Любопитното фамилно име идва от прозвище, лепнато на прадядо му, който оправдавал отсъствията си от училище с църковни празници.
Метеорологията го влече още от ранна възраст. Завършва Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Физика и метеорология".

- Г-н Празников, в какво време ви заварваме, как сте със здравето?
- Нека да погледна, да, облачно, но с тенденция за проясняване. За щастие здравето ми е крепко, добре съм, живея като бодър пенсионер с много свободно време, но поне в час с него.
- Липсва ли ви активната професионална дейност, след като се пенсионирахте преди 2 години?
- Разбира се, десетилетия наред това беше моят живот и любов освен съпругата ми. Но, както забелязвате, годините минават, а времето не спира да тече - това е законът на живота. Често се случва, дори и да ви се стори смешно, да ми се мярват пред очите диаграми и прогнози. Вярно е, че бивш синоптик няма, но едно е да си активен, друго е да си само наблюдател.
- Какво време да очакваме за предстоящите празници?
- Е как какво - с купеста радост, пробита от слънчев заряд. Колкото до метеорологичните особености, за тях трябва да попитате колегите ми от Института по метеорология, те са едни от най-добрите в какъвто мащаб си поискате.
- Натрапчиво се забелязва, че в последните години прогнозите се представят от красиви, шарманти дами с прекрасна визия. Добре ли се справят те?
- Повечето от тях, да не кажа всичките, са говорителки, те не правят прогнозите и в този смисъл се справят прекрасно. Сигурно обаче и те са като времето – капризни, и затова трябва да уважаваме тях и труда им. Красотата е благо, както е казал един велик писател, така че нека да я допускаме в себе си. Визията в телевизията е изключително важна. Момичетата се справят прекрасно и си вършат работата, това е важно. Да не ги хваля прекалено много, но са добри.
- Какви качества трябва да притежава един професионален синоптик?
- Той трябва да е комплексна, културна, с чувство за хумор личност, каквото изискване според мен важи за всички уважаващи себе си хора. Синоптикът трябва да тачи времето и истината за него. Щастлив съм от факта, че в последно време има една тенденция на възход по отношение качеството на изработваните от БАН прогнози. Гражданите трябва да се отнасят с разбиране и уважение към тази професия, тъй като моите колеги дават всичко възможно от себе си. Ще слея този и предишния ви въпрос - метеоролозите, хората на науката изготвят прогнозите с цялата си отдаденост, а техният труд е представен с красивата визия на тези прекрасни дами от телевизията.
- Трудно ли се изготвя една прогноза?
- Изключително трудно. Има много подробности, с които, мисля, не е необходимо да натоварваме вашите читатели. Просто бих ги посъветвал да вярват на хората, които са отдадени на работата си.
- Трябва ли един синоптик да е забавен в очите на зрителите?
- Всичко трябва да бъде умерено, интелигентно, както се казва. Тогава прави впечатление и има смисъл. Най-важното е да не се забравя главното, заради което стотици, а може би милиони зрители го гледат всяка вечер - прогнозата. В моята практика съм имал лирически отклонения, но на първо място винаги е била тя. Накрая си позволявах да кажа по някоя и друга дума за вдигане на настроението.
- Освен дами имаме и един господин - Емо Чолаков. Как се справя той?
- Всеки човек има плюсове и минуси. При г-н Чолаков плюсовете са повече. Главният може би е неговият на моменти увлекателен, на моменти отегчаващ, но все пак експресивен, словоохотлив маниер. Разпознаваем е, и то с хубаво. Много хора го харесват поради това. Важното е, че демонстрира отношение към времето.
- След наводненията в Бургас имаше обвинения срещу метеоролозите, че не са изработили правилни прогнози и с това са косвено виновни за трагедията. Какво е вашето мнение?
- Това са глупости. Специалистите си бяха свършили работата изключително професионално. Друг е въпросът, че се изсипаха небивали количества валежи. Това, апропо, е едно от най-трудните неща в нашата професия - да се изчисли с точност количеството на валежи и снеговалежи. Ние знаем и казваме, че ще има такива, но колко точно ще е количеството е друг въпрос.
В случая с Бургаско метеоролозите си свършиха прекрасно работата, но, както видяхме, ситуацията се усложни поради ред други причини. Синоптиците не могат и не трябва да отговарят за състоянието на язовирни стени, почистване на терени, инфраструктура и прочие. Глупаво е да се хвърлят обвинения без основание. Това ме връща на един от предишните въпроси за качествата на хората. Ако човек е интелигентен, така и ще говори и разрешава проблеми.
- Защо всяка зима снегът ни изненадва?
- Не знам защо винаги минават с този номер. Прогнозата за миналогодишните снежни бури беше изключително точна и навременна. Снегът, който падна в Североизточна България, беше овреме предсказан, но какво и защо се обърка, питайте някой друг.
- Какви съвети бихте дали към колегите си?
- Съветвам ги все така да са взискателни към професията и да й дават всичко от себе си.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама