Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6570380 www.bgdnes.bg

Таткото на Слави починал кротко в съня си

Роднината му дядо Илийчо:
Златен човек беше, много се обичахме!

Таткото на Слави е починал в съня си. 85-годишният Тодор от известно време се придвижвал с патерици, но бил в добро здраве. Като изненадваща определят кончината на добрия човек хората от Учиндол. В сряда цялото село изпрати дядо Тодор в последния му път. Хората обичали таткото на Слави, защото на всеки добро е направил, твърди Илийчо.
"Вярно, че бай Тодор ходеше с бастун, но се крепеше, държеше се. Сега ми е много мъчно, златен човек беше, много се обичахме и си живеехме", сподели братовчедът на бащата на Слави Трифонов - Илийчо, човекът, когото семейството е оторизирало с ключове от къщата си, която днес е необитаема. По цял ден възрастният човек гледа турски сериали и си припомня миналото с таткото и майката на Слави.

Реклама


"За съжаление те разпродадоха всичко, което имаха като животни, като стока. Никой от години не е спал тук, на село. Слави въобще не е спал тук, на село. Лятото идваше през деня, а после се прибираше в Плевен. Той и никога не е копал де, нищо че говори за това. Е, може би аз не съм видял. Но баща му имаше златни ръце - всички мебели направи тук сам, нали е дърворезбар", казва Илия, който помни всички детски спомени от талантливия ни шоумен. Възрастният мъж е бил и свидетел на първото свирене на Слави Трифонов с виолата пред близките. "Беше у нас, събрахме се на едно гости. И Тодор накара Славчо да му изсвири нещо народно. И почвахме да слушаме всички. А то и талант имаше детето", изпада в умиление бай Илия.


Според него Дългия е наследил високия ръст от рода на баща си. Бай Тодор бил огромен като него на младини, а дядото на Слави – Стою, също. Тяхната фамилия била от близкото село Долна Митрополия.


"Тодор е заврян зет тука, но хората го обичаха. Цяло село сега се стече да го погребе, защото на всеки добро е направил. Тук сме около 100 човека останали. И като умре някой, на негово място не се ражда никой", тъжно обяснява Илийчо, който наскоро също е загубил близък човек - съпругата си.


"Много й е тежко и болно сега на Здравка за Тодор. Те двамата винаги са се разбирали, тя командваше, ама и той не се даваше. Бяха щастливи заедно", обяснява Илийчо.

Лили АНГЕЛОВА, снимки: Пламен КОДРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама