Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6571243 www.bgdnes.bg

Най-малко 235 са жертвите от атентата в Египет (Видео)

Нападателите са били шестима, съобщи вестник "Ал Уатан", цитиран от ТАСС.
Джамията Ал Рауда се намира в селището Бир ал Абед, на 40 км от регионалната столица град Ариш, посочва Ройтерс.


В Египет бе обявен тридневен национален траур в памет на жертвите.
Нападателите обкръжили джамията с четири джипа по време на петъчната обедна молитва. Те взривили бомба сред молещите се, а след това открили безразборна стрелба по бягащите хора и дошлите на място линейки, отбелязва Ройтерс.
Сред присъстващите в джамията имало и военнослужещи.
Според вожда на бедуинско племе, което воюва срещу "Ислямска държава", атакуваният храм е известен като място за събиране на суфити - поклонници на мистично течение в исляма, което екстремистката групировка смята за ерес.
Засега нито една от действащите в Египет екстремистки организации не е поела отговорност за атентата.
Във всички болници в провинция Северен Синай е обявено извънредно положение. Подразделения на армията и полицията претърсват района.
Малко след нападението президентът Абдел Фатах ас Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на обстановката в Северен Синай.
Министерството на вътрешните работи вече създаде специална комисия за разследване на атентата и въведе извънредно положение и в столицата Кайро. Силите на реда ще охраняват всички държавни учреждения и обекти от обществена значимост.
Египетските сили за сигурност се борят с бунт на "Ислямска държава" в Северен Синай. След засилването на боевете през последните три години екстремистите са убили стотици полицаи и войници. Обикновено те нападат служители на силите за сигурност, но се опитват да разширят обхвата си и извън полуострова с нападения срещу църкви на египетските християни копти, отбелязва Ройтерс.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама