Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6583531 www.bgdnes.bg

Щуки бият за Никулден

Добромир ДОБРЕВ

Наближава най-големият празник за рибарите - Никулден. Следващата сряда на трапезата трябва да се сложи риба. Всеки уважаващ себе си въдичар иска гордо да поднесе собствен улов. А това не е никак лесна задача по това време от годината. Не са много видовете риби, които са активни и се хранят при тези ниски температури на водата. Вариантите за успешен риболовен излет са силно ограничени, особено когато искаме да измъкнем някакъв по-солиден трофей.
Щуката е една от рибите, които не се плашат от студа. Този изявен сладководен хищник може да се лови с успех дори и през декември. Сега жизнените му функции са силно намалели в сравнение с лятото, но това не означава, че не се храни напълно. Големи щуки обитават голяма част от реките, езерата и блатата у нас. По това време от годината те се търсят на по-голяма дълбочина. Обикновено слизат в близост до дъното. Харесват укрития като паднали дървета, подводна растителност, дънни ями.
В малки езера, блата или стари речни корита водата изстива по-бързо и щуката почти не се движи. Може да бъде изкушена, ако се подаде жива рибка в непосредствена близост до нея. Ефикасен е и монтажът "Драшкович", който се прави с мъртва рибка.
В по-големите язовири, където се замята и на по-дълбока вода, задължително опитайте със силиконови примамки. Те са монтирани на тежка джигова глава, с която лесно се достига до дъното. Подходящи са ярките краски като червено, оранжево, зелено. С плавни придърпвания примамката имитира ранена рибка, която представлява неустоимо изкушение за щуката. В последните дни хубави екземпляри са извадени от язовир "Батак" в Родопите. Доказан щукарски водоем е и язовир "Йовковци", Великотърновско. Когато водоемите замръзнат, щуката може да се лови и на дупка.
По реките щуката също държи добра популация. Река Дунав, както и долните течения на всичките й притоци гъмжат от този хищник. Това не е гаранция за сигурен улов. Речните щуки са много трудни, особено зимно време. Важен е изборът на правилна позиция. Тихите участъци с по-бавно или никакво течение са "златните мини". Точно там дебнат най-трофейните щуки. Зад паднало във водата дърво или клон гаранция се спотайва хищна риба.
Припомняме, че щуката има остри като бръснач зъби, които прегризват без проблем обикновеното монофилно влакно. Затова се използват специални поводи - метални, флуорокарбонови и др.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама