Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6594922 www.bgdnes.bg

Никулденско чудо! Хванаха шаран като кит

Добромир ДОБРЕВ

Шаран с туловище като на малък кит дръпна рибар късметлия точно за Никулден! Чудото се случи на язовир "Маслово" в близост до град Костинброд, научи "България Днес".


Огромният шаран тежи 10 килограма. Уловът идва като истински дар от св. Николай Чудотворец за днешния православен празник. Светията е считан за покровител на моряците, рибарите и банкерите.
Интересното е, че шаранът е типична топлолюбива риба. Най-добре се развива при температура на водата 20-30 градуса. Под 6 градуса спира да се храни. През студените месеци изпада в летаргия. Заравя се в тинята по дъното на водоема и така прекарва цялата зима. Именно затова хващането на такъв голям шаран през декември може да се счита за изключителен късмет.
Щастието се усмихва на Марио Христов от София, който решава да се пробва на риболов за щука. Той замята във водата голяма желязна блесна, която имитира ранена рибка. Това е перфектна примамка за хищни риби, но вместо това на куката се закача... шаран.
"Беше голяма случайност! Хванах рибата на границата между водата и тръстиката. Бях закачил шарана с блесната за опашката, без да искам. Той се движеше много бавно и мудно и го извадих бързо, само за 1-2 минути", разказва Христов пред "България Днес", който не смята да зазимява все още такъмите.
"Мен студът изобщо не ме плаши. И да вали сняг, пак си ходя за риба, чак докато не замръзнат язовирите. Търся недостъпните места", признава още майсторът и благодари на свети Николай за невероятния улов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама