Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6609719 www.bgdnes.bg

Любо от "Те" трепери от бияча си Дългия

Люлински мафиот се изплъзва на Темида

Стоян Янакиев е закопчан за въоръжен грабеж в понеделник

Вокалистът на група "Те" -Любо Киров така и не е подал сигнал срещу нападналите го пияни мутри в бар "Арбат", научи "България Днес." Причината да не се оплаче в полицията от грозната гавра става ясна чак сега. Сред пияните бабаити е бил Стоян Дългия, закопчан при акция на ГД "Национална полиция" и СДВР по време на въоръжен обир.


Стоян Якимов-Дългия е задържан за 72 часа заедно с двама свои авери - Ники Понти и Краси Мраморския, сочен за приближен до Антон Петров-Хамстера. Докато се опитва да бяга, Мраморския прегази полицаи и ги прати в болница по време на акцията в понеделник.
Тримата апаши са с километрични криминални досиета и ще бъдат съдени за участие в организирана престъпна група за обири.
За тартор на бандата е сочен именно Стоян Дългия. Името му редовно е забъркано в акции и скандали, като един от тях е именно нападението на Любо от група "Те". През 2013 година по време на негово участие в пиано бар "Арбат" мутрите на Стоян Дългия целеха с фъстъци и кубчета лед вокалиста, след което започнаха да го ръгат с лакти в ребрата. Любо изпълни едва-две песни и си тръгна. Той обаче не искал да се занимава с бабаитите и не се жалвал за унизителното нападение именно защото разбрал, че ще си има проблеми със Стоян Дългия.

Реклама


40-годишният Якимов придоби печална слава през февруари 2010-а, когато заедно с още осем души бе арестуван в акцията на МВР „Факирите“. Тогава ченгетата обявиха, че престъпната задруга от „Люлин“ се е специализирала в кражби на джипове и че се занимава с тази дейност от близо 15 години. Въпреки солидните улики срещу „Факирите“ обаче дни по-късно Стоян Дългия и по-голяма част от съратниците му напуснаха арестантските килии.
Четири години след началото на процеса от деловодството на съда съобщиха, че Якимов е сключил споразумение с обвинението и по това дело е бил осъден по-леко.
Проблемите с Темида никак не са за урок на Дългия, който отново е арестуван през 2016 година. Отново не се задържа за дълго в килията, макар да е обвинен като тартор на банда, която шиткала крадени коли с фалшиви документи. На 14 декември 2016 година делото е върнато на прокуратурата за процесуални нарушения. Вече година не е изготвен нов обвинителен акт, а Янакиев бе на свобода до понеделник, когато той и аверите му влетяха с метални тръби в супермаркет, опитвайки се да го ограбят.
Според люлинските легенди Стоян Янакиев е бивш шурей на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки. Сестрата на Дългия е била омъжена за Таки в средата на 90-те години, но бракът просъществувал твърде кратко. Според запознати Стоян Дългия отдавна не е част от обкръжението на Таки и развива самостоятелна престъпна дейност.
Сочен е и за наследник в автокражбите на Йордан Цонков-Джижи, който бе гръмнат в "Люлин" през 2009 година.


Делата му се мотаят

Стоян Янакиев-Дългия е в полезрението на МВР повече от 15 години, но делата срещу него скандално се мотаят. Процесът срещу бандата му "Факирите" се точи 3 години на първа инстанция, докато накрая тихомълком подсъдимите са се признали за виновни. Бандата е от 4-ма души. Освен Дългия в нея са и подчинените му Александър Щилянов-Беззъбия, Богдан Кютукчиев-Младежа и Цветомир Василев-Синигера. Точно като друга банда автоджамбази - „Ветераните“, и „Факирите“ крадели коли, подменяли документите им и ги продавали. Те имат и обвинения за бягство с джип "Порше Кайен", свито от Дългия и авера му Мариян Рангелов-Очко. Той обаче се отървава от дело, защото прокурорът от Софийската градска прокуратура Милко Момчев изпуска срока, в който трябва да внесе обвинението. После делото е пратено в спецпрокуратурата.

И Петър Хубчев обран от тях

Бандата на Дългия не пожалила и друга звезда - футболиста Петър Хубчев. Дългия, Понти и Мраморския свили екипа на спортиста от световното през 1994 година и други вещи. Те са открити при обиските в домовете на престъпниците.


Бандата е ударила футболиста през октомври. Влезли през прозореца, задигнали пари, лаптопи и мобилни телефони. По време на тараша открили екипа и свили и него. Петър Хубчев е последният национален треньор на България.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама