Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6624627 www.bgdnes.bg

200 бона за мутрите на Куката

Почти 200 бона си е докарала охранителната фирма, която според шефа на ГДБОП е ползвана за рекет от плевенския мафиот Камен Балбузанов-Куката, показа проверка на "България Днес". Впечатляващият резултат е деклариран от "Хард Секюрити 2001" в отчета й за миналата година, става ясно от публикувания в Търговския регистър документ. Това е и времето, когато групата на Балбузанов действа най-активно, налагайки мутренските порядки, характерни за 90-те години на миналия век в Плевен, припомнят ченгета.

С помощта на бригада мутри с бой и заплахи Куката и аверите му принуждавали собственици на магазини и заведения да предоставят обектите си за охрана. По неведоми пътища дружеството дори успява да спечели и контракти за опазване сградите на множество държавни институции и общински служби в града.

Реклама

Паралелно с договорите за охрана гардовете са се ползвали и за по-брутални поръчки, обявиха антимафиоти. С помощта на физическо насилие и заплахи те принуждавали земеделци от района да прехвърлят за жълти стотинки нивите си на близки до Куката. Ужасяващите истории бяха разкрити през пролетта на тази година на пресконференция в прокуратурата, след като бандата на Камен Балбузанов бе разбита от ГДБОП. На нея шефът на антимафиотите обяви пред репортер на вестника, че "Хард Секюрити 2001" се контролира от Куката, макар за собственик да е поставена млада дама.

Въпреки обещанията на ченгета и прокурори, че бандата е разбита, се оказва, че охранителната фирма работи и до ден днешен. Обявените случаи за рекет и побоища очевидно не са достатъчен повод на МВР да отнеме лиценза на "Хард Секюрити 2001".

Промяна няма дори и след внасянето във вторник на обвинителния акт срещу Куката и аверите му. Проверка на вестника показа, че до вчера офисите на охранителната фирма си работят и приемат молби от нови клиенти.

Мащабен охранителен бизнес изплува и около друг от членовете на бандата - плевенския прокурор Димитър Захариев.

Самият той, докато е отстранен от работа заради извършени престъпления, също е бил акционер в друга охранителна фирма, свързвана с Балбузанов - "Хард Секюрити 2000". След като законова промяна му позволява да се върне в прокуратурата, продава дяловете си. Според обвинителния акт именно Захариев е участвал в създаването на дружеството. Формално негов учредител става чужденка, убийството на чийто съпруг се разследва от плевенския прокурор. Обвинителят изрично настоял за управител да бъде назначен негов доверен приятел. Това не му попречило лично да контролира действията на шефа като бос в сянка. Впоследствие Захариев заедно с Камен Балбузанов уговарял при лични срещи бизнесмени да сключат договори за охрана.

Оказва се, че освен "Хард Секюрити 2000" и бащата на Димитър Захариев – Никола, също има бизнес с охрана. Той е акционер в плевенската "Петромакс Секюрити Груп" заедно с бившия полицай Русалин Антонов.

Реклама
Реклама
Реклама