Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6632463 www.bgdnes.bg

Стъкленият Йосиф мечтае да проходи

Момчето никога не е стъпвало на краката си

 "Най-голямата мечта на моя Йосиф е да проходи. Вижда, че приятелите му го избягват, и това му тежи. Те вече са големи момчета. Излизат, ходят по кафета, по момичета, а той е затворен между четири стени!"

Това признание направи с мъка пред "България Днес" майката на Йосиф, който страда от остеогенезис имперфекта, или наричана "болестта на стъклените кости". Вече 16 години Мара от врачанското село Търнава гледа как детето й се мъчи и трудно понася това.

Реклама

"Голяма трагедия е! Понякога усещам, че нямам сили вече", допълва изтерзаната майка.

Тийнейджърът никога не е стъпвал на краката си. Болестта дотолкова е изкривила краката му, че се налага да се предвижва с инвалидна количка. Семейството му разбира за заболяването при раждането. Първият фатален инцидент не закъснява и още 8-месечен Йосиф чупи бедрото си. Към днешна дата той има над 50 счупвания и 9 операции.

"Премервам всяко мое действие и гледам да се пазя. Счупванията обаче стават, без да искам", споделя пред вестника Йосиф.

Единствената опора на младежа са неговите родители. На бащата Николай му е все по-трудно да помага. През 2016 г. той губи и двамата си родители, докато синът му е във Виена за операция. Не издържа и получава инфаркт. Днес не може да вдига тежко и трябва да пази здравето си.

Въпреки всички трудности Йосиф е много борбен. Не може да ходи на училище, но чете усилено у дома. Взима уроци по скайп, учителите често го хвалят и е отличник.

За да се подобри състоянието му, лекари от Виена препоръчват да му се влива специална система 3 пъти годишно. Общата сума е 3000 лева, които са непосилни за семейството му. Получават одобрение от Фонда на лечение на деца, но вече година лекарство за него няма.

Всеки, който иска, може да помогне на Йофиф на:

IBAN: BG 85 UBBS 80021000906420

BIC CODE: UBBS BGSF

Титуляр: Йосиф Николаев Йосифов

Чупливата Деси:

     Дадоха ми 9 месеца живот

"Още при раждането ми лекарите са казали на майка ми, че няма да живея повече от 9 месеца. Тя не се е отказала и вече 37 години ми помага и ме прави човек", разказа пред вестника Десислава Бошнакова от Девин, която споделя съдбата на Йосиф. Нейните изкривявания са дори по-страшни.

Висока е около метър и признава, че трудно намира дрехи, с които да се облече. Деси живее в страх всеки ден, защото освен на костите болестта се е отразила и на зрението, слуха и корема й. Прогнозата на специалисти е, че може да остане и без зъби. Живее с 340 лв. на месец и досега никога не е имала възможност за рехабилитация. Опитва се да ходи с проходилка у дома, но й трябват специални колани за гръбнака, които не може да си позволи. Единственото, с което си помага, е да внимава какво яде, защото ако надебелее, рискува някоя кост да се счупи. Може да помогнете на Деси на:

IBAN BG65TTBB94004527699741

BIC: банков код TTBBBG22

ТИТУЛЯР: Десислава Емилова Бошнакова

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама