Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6640761 www.bgdnes.bg

Морунаш от Дунав за скарата

Добромир ДОБРЕВ

В последните дни от старата година отличен риболов на морунаш върви по река Дунав. Парчетата са доста едри, има такива около килограм. Какво повече му трябва на човек в тези зимни дни край водоема!

Това е типично стадна риба. Особено по това време от годината обитава придънния слой на групи от множество еднакви по размер екземпляри. Не се бои от студа изобщо. Дори огладнява повече. Търсете каменливо дъно с умерено или по-слабо течение. В Дунав най-удачно е да се търси с фидер въдица с по-голяма акция на изхвърляне. За стръв подходящи са както белите, така и торните червеи. Работа вършат също жълъдовите червеи, както и камолата.

Реклама

Като цяло през зимата морунашът е една от най-ловените риби у нас. Разпространен е във всички по-големи реки в страната, както и в някои язовири. В долното течение на река Искър също е доста активен по това време от годината. През този месец хубави морунаши бяха уловени в района на град Искър.

Морунаш се мами и в Пловдивско по река Марица. Там местните наричат тази риба карабалък. Особено добра е популацията в река Тунджа. Вировете около град Елхово направо бъкат с морунаш. Затова и най-печелившите позиции се заемат още от рано сутринта. В последните години тази риба все по-често се закача на кукичката редом със скобарите.

По принцип тази риба може да достигне тегло до 2 килограма, но в нашите условия екземпляр над 500 грама се счита за доста едър. Характерно за морунаша е, че поема храната предимно от дъното на реката. Затова е важно да влачим стръвта съвсем ниско. За да ловим успешно, най-важното нещо е захранката. Тази риба се влияе изключително много от храната. Съберем ли пасажа, това ни гарантира емоции през целия ден. Към сместа може да се добави глина, която да утежни захранката. Кълванетата на морунаша през зимата са уставни, без излишно опипване на стръвта. Вадете рибите с кеп. Наслука!

Дребният да е пържен

Ако морунашът е дребен, месото е сухо. Затова най-добре става препържен. Така дребните костици няма да се усещат. Когато парчетата са по-големи от 600-700 грама, задължително го сгответе печен на скара или още по-добре - във фурната.

В тиган се запържват лук, доматен сос, дафинов лист, сол и черен пипер. Нарязаните на едро парчета риба се заливат със соса и се пекат във фурна, завити с фолио. Стават готови за около 40 минути на 200 градуса. Малко преди да ги извадим, махаме фолиото, за да запечем кожата.

Бялото вино е задължително. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама