Зоопсихологът и дресьор Александър Георгиев: Нападне ли ви куче,прикрийте си гърба

Приятел
Автор: БД Онлайн

Зоопсихологът и дресьор Александър Георгиев:
Нападне ли ви куче,прикрийте си гърба

Кой е той?

Макар че е завършил техникум по електроника, Александър Георгиев е един от най-добрите зоопсихолози у нас. Училището му за възпитание "Дарма дог академи", където се занимава с агресивни и проблемни кучета, съществува от 2008 г. Любовта му към кучетата се заражда още когато е на 5 години и получава първия си любимец. В продължение на 15 години е живял в Австрия, където е практикувал дресиране на кучета. Известен е у нас като българския Сизър Милър.

- Г-н Георгиев, вие сте един от най-добрите дресьори на кучета у нас и зоопсихолог. Какво е първото нещо, което трябва да направи човек, ако е в опасност от нападение от глутница?

- В ситуация на нападение от глутница най-добрият вариант е да се приближим до нещо, което да ни предпази гърба. Търсете опора, на която да се облегнете - кола, дърво, стена, ограда. След това наблюдавайте животните, без да се държите провокативно, никакво махане на крака, ръце и прочие.

- Кога и как нападат животните?

- Кучетата много рядко, и то главно, ако са обучени за това, нападат лице в лице. Безпризорните животни, събрани в глутница, заобикалят жертвата, като най-слабите в групата се спускат първи, и то откъм гърба. Те атакуват незащитените и уязвими части от тялото - слабини, крайници, сухожилия и прочие. Най-добрата стратегия за защита е веднага след като покрием тила си, да запазим абсолютно хладнокръвие.

Методът с клякането и камъка е абсолютно недопустим. Когато човек се сниши и се изравни с височината на животното, е напълно незащитен и уязвим. Гледането в очите на кучето го предизвиква, но и представлява заплаха за тях. Така се демонстрира надмощие над животното и е добра защитна стратегия. В повечето случаи глутницата се позиционира в полукръг, като в условната среда стои водачът. Той почти никога не напада. Спускат се животните по фланговете. Ако някое настъпи в атака, трябва да направим рязко крачка към него и веднага отново долепим гърба си и да продължим да наблюдаваме ситуацията. Ако друго куче се спусне, правим същото. Така, без излишни некординирани, провокирани от страха действия, можем да се предпазим и да осуетим нахапвания. Когато животните видят, че атаката е безпредметна, те отстъпват и си тръгват.

- Защо и какво всъщност провокира уличните кучета?

- Трябва да се има предвид фактът, че уличните кучета просто си защитават завоюваната територия. Те рядко преминават в агресия, нападайки. Обикновено животното излайва, показва зъби, спуска се, но без да напада. Реално то не нанася сериозни щети до момента, в който няма отсрещна реакция. Често в стремежа си да се защитят хората правят точно това, което не трябва. Започват да махат с ръце и крака и да посягат с каквото имат подръка. Това е грешка. Така от предупреждение кучетата преминават в защита чрез нападение, защото те възприемат действията ни като атака. Вместо да се разминат с едното излайване, хората несъзнателно предизвикват кучетата. Така те освен територията започват да защитават и себе си.

- Имат ли вина хората в създаването на глутници?

- Да, определено. Не инстинктът на животното, а човешкият фактор е в основата на създаването на глутница. В стремежа си да се грижат за безпризорните кучета хората започват да ги хранят на едно и също място. Така само за няколко дни се създава ловна територия на животното. Кучетата започват да пазят този ареал, което от своя страна ги прави опасни. По тази причина кучетата в Борисова градина по едно време бяха стигнали до глутници от по 15 - 20 броя. Ако толкова много човек иска да помага на уличните кучета просто да не ги събира заедно, храната да им се дава поотделно, и то на изолирано от хора място.

- Освен от безпризорни кучета хората често са нападани и от домашни. На какво се дължи това?

- Проблемът с домашните животни е много по-сериозен. Кучетата са огледало на стопаните си. Сред тях има такива, които искат кучетата им да са силни, доминиращи и плашещи. Това в един момент неминуемо води до подтикване на животното към нападение. Често стопаните попадат, без да подозират, на силни доминантни животни и тъй като не са способни да се справят с темперамента им, стават бели.

Погрешно е схващането, че ролята на дресьорите и инструкторите идва след като стопаните не могат да се справят вече с животното. Трябва да е точно обратното. Помощта на специалистите е навременна, когато се дава още преди човек да е решил да си вземе куче. Вариантът, който често също се практикува, с даването на кучето за месец на инструктор за превъзпитание също не е ефективен. То после отново попада в средата, която явно не е добра за него, и бързо се връща към старите си навици.

- Какво трябва да правят хората, искащи домашен любимец?

- Предварителна информация за порода, възпитание, среда, в която да се отглежда, физиологически особености и куп други данни влияят на това дали животното ще развие агресивност и как ще се държи сред други кучета и хора. Трябва хората да разберат и да се научат, че преди да си вземат куче, е крайно необходимо да се консултират с кинолог, треньор или дресьор. Някой, който да им обясни с какво им предстои да се сблъскат. Често срещан сюжет е, когато при инструкторите отиват нови клиенти и им казват, че не са знаели, че кучето им ще стане такова. Някои не знаят, че то ще стане голямо, други, че в породата му е заключена или агресия към животни, или към хора. Например питбулите са агресивни към други кучета и добронамерени към хора, докато доберманът агресира към хора, но не и към кучета. Имам случай от моята практика, при който момиче, което тежи 40 кг, си е взело ротвайлер - 50 кг. Контрол въобще не може и да съществува. В един момент това куче дръпва нанякъде и девойката полита след него. Така проблемите се задълбочават и освен в дома на животното те се пренасят и сред околните. Когато не можеш да контролираш едно куче, не си запознат с неговите особености, ти го превръщаш в опасност. За да не се превръщат стопаните в маймуни с „Калашников“ в ръцете апелирам винаги човек да се допитва предварително до експертите.

Христо ГЕНАДИЕВ

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Бате Ненчо грее от щастие

  Бате Ненчо грее от щастие

  Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.

  Мара Отварачката гасне по Гущеров

  Мара Отварачката гасне по Гущеров

  Фолкпевицата Мария гасне по бившия си мъж Християн Гущеров! Макар двамата да са разделени от повече от година, чалгарката не може да го прежали и използва удобен момент да му се обясни в любов. Последният й напън е чрез парчето "Чувал ли си за такива", чийто видеоклип Отварачката пусна буквално няколко дни преди сватбата на Гущеров с новата му

  Крисия сама на море

  Крисия сама на море

  Детето чудо Крисия отиде на море без родителите си. 14-годишната певица е на почивка в Китен заедно с кака си Тифани. Двете са на летен лагер, който е организиран от училището им в Разград. "С майка им преценихме, че са достатъчно големи и отговорни, за да ходят на море без нас. Ние сме във Варна, а те са на юг.

  Емо Чолаков с книга на плажа

  Емо Чолаков с книга на плажа

  Синоптикът Емил Чолаков знае кога да ходи на море! Верен на професионалния си нюх, популярното лице от малкия екран уцели малкото слънчеви дни това лято, за да отиде на почивка. Облечен в бански на райе, Чолаков доволно се излегна на шезлонг на плаж край Лозенец и запълни свободното време с книга в ръка.

  Саня Борисова мери евтини чепици

  Саня Борисова мери евтини чепици

  На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

  Стефан Димитров, шеф на ловците в Стара Загора:
Няма да излеземда бием диви прасета!

  Стефан Димитров, шеф на ловците в Стара Загора: Няма да излеземда бием диви прасета!

  Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по

  Актуално

  Застреляха личния кардиолог на Джордж Буш-старши на улицата в Хюстън (Видео)

  Застреляха личния кардиолог на Джордж Буш-старши на улицата в Хюстън (Видео)

  Личният кардиолог на 41-вия президент на САЩ Джордж Буш-старши - Марк Хаускнект, е бил убит при улична стрелба в Хюстън. Заподозрян за извършител е около 30-годишен мъж, който все още не е заловен от полицията, предава Канал 3.  В петък малко преди 9 часа сутринта д-р Марк Хаускнект отивал с велосипед на работа.

  Йордан Марчинков на раздумка

  Йордан Марчинков на раздумка

  На лежерна разходка с раздумка със стар приятел се отдаде българският певец Йордан Марчинков. Той се отдаде на неангажираща среща със свой другар в района на НДК в столицата. И като истински артист, Марчинков беше емоционален, докато говореше - махаше с ръце и разпалено

  Мара Отварачката гасне по Гущеров

  Мара Отварачката гасне по Гущеров

  Фолкпевицата Мария гасне по бившия си мъж Християн Гущеров! Макар двамата да са разделени от повече от година, чалгарката не може да го прежали и използва удобен момент да му се обясни в любов. Последният й напън е чрез парчето "Чувал ли си за такива", чийто видеоклип Отварачката пусна буквално няколко дни преди сватбата на Гущеров с новата му

  Димитър Тодоранов на шопинг

  Димитър Тодоранов на шопинг

  Бизнесменът Димитър Тодоранов се отдаде на летен шопинг, видяха папараците на "България Днес". Меценатът се разходи из магазин, пълен със спортни стоки, и си напазарува оборудване за къмпинг. Очевидно скоро му предстои почивка и той иска да е максимално добре

  Моника Валериева и световният дизайнер Филип Плейн заедно?

  Моника Валериева и световният дизайнер Филип Плейн заедно?

  Плеймейтката Моника Валериева скандализира за пореден път социалните мрежи. Този път тя сподели снимка, на която е в секси поза заедно с известния немски дизайнер Филип Плейн.  Двамата позират до басейна в имението на Плейн. Минути, след като кадърът беше качен, красавицата го изтри. До преди няколко месеца Моника беше сгодена за катарски

  Не пропускай

  Русата Златка скъса с ММА боеца

  Русата Златка скъса с ММА боеца

  Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

  Саня Борисова мери евтини чепици

  Саня Борисова мери евтини чепици

  На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

  100-тонен динозавър крачил край Трън

  100-тонен динозавър крачил край Трън

  Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -

  Паркират кофи за смет на инвалидно място

  Паркират кофи за смет на инвалидно място

  За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

  Гого Лозанов си избира дестинация

  Гого Лозанов си избира дестинация

  Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.