Зоопсихологът и дресьор Александър Георгиев: Нападне ли ви куче,прикрийте си гърба

Приятел
Автор: БД Онлайн

Зоопсихологът и дресьор Александър Георгиев:
Нападне ли ви куче,прикрийте си гърба

Кой е той?

Макар че е завършил техникум по електроника, Александър Георгиев е един от най-добрите зоопсихолози у нас. Училището му за възпитание "Дарма дог академи", където се занимава с агресивни и проблемни кучета, съществува от 2008 г. Любовта му към кучетата се заражда още когато е на 5 години и получава първия си любимец. В продължение на 15 години е живял в Австрия, където е практикувал дресиране на кучета. Известен е у нас като българския Сизър Милър.

- Г-н Георгиев, вие сте един от най-добрите дресьори на кучета у нас и зоопсихолог. Какво е първото нещо, което трябва да направи човек, ако е в опасност от нападение от глутница?

- В ситуация на нападение от глутница най-добрият вариант е да се приближим до нещо, което да ни предпази гърба. Търсете опора, на която да се облегнете - кола, дърво, стена, ограда. След това наблюдавайте животните, без да се държите провокативно, никакво махане на крака, ръце и прочие.

- Кога и как нападат животните?

- Кучетата много рядко, и то главно, ако са обучени за това, нападат лице в лице. Безпризорните животни, събрани в глутница, заобикалят жертвата, като най-слабите в групата се спускат първи, и то откъм гърба. Те атакуват незащитените и уязвими части от тялото - слабини, крайници, сухожилия и прочие. Най-добрата стратегия за защита е веднага след като покрием тила си, да запазим абсолютно хладнокръвие.

Методът с клякането и камъка е абсолютно недопустим. Когато човек се сниши и се изравни с височината на животното, е напълно незащитен и уязвим. Гледането в очите на кучето го предизвиква, но и представлява заплаха за тях. Така се демонстрира надмощие над животното и е добра защитна стратегия. В повечето случаи глутницата се позиционира в полукръг, като в условната среда стои водачът. Той почти никога не напада. Спускат се животните по фланговете. Ако някое настъпи в атака, трябва да направим рязко крачка към него и веднага отново долепим гърба си и да продължим да наблюдаваме ситуацията. Ако друго куче се спусне, правим същото. Така, без излишни некординирани, провокирани от страха действия, можем да се предпазим и да осуетим нахапвания. Когато животните видят, че атаката е безпредметна, те отстъпват и си тръгват.

- Защо и какво всъщност провокира уличните кучета?

- Трябва да се има предвид фактът, че уличните кучета просто си защитават завоюваната територия. Те рядко преминават в агресия, нападайки. Обикновено животното излайва, показва зъби, спуска се, но без да напада. Реално то не нанася сериозни щети до момента, в който няма отсрещна реакция. Често в стремежа си да се защитят хората правят точно това, което не трябва. Започват да махат с ръце и крака и да посягат с каквото имат подръка. Това е грешка. Така от предупреждение кучетата преминават в защита чрез нападение, защото те възприемат действията ни като атака. Вместо да се разминат с едното излайване, хората несъзнателно предизвикват кучетата. Така те освен територията започват да защитават и себе си.

- Имат ли вина хората в създаването на глутници?

- Да, определено. Не инстинктът на животното, а човешкият фактор е в основата на създаването на глутница. В стремежа си да се грижат за безпризорните кучета хората започват да ги хранят на едно и също място. Така само за няколко дни се създава ловна територия на животното. Кучетата започват да пазят този ареал, което от своя страна ги прави опасни. По тази причина кучетата в Борисова градина по едно време бяха стигнали до глутници от по 15 - 20 броя. Ако толкова много човек иска да помага на уличните кучета просто да не ги събира заедно, храната да им се дава поотделно, и то на изолирано от хора място.

- Освен от безпризорни кучета хората често са нападани и от домашни. На какво се дължи това?

- Проблемът с домашните животни е много по-сериозен. Кучетата са огледало на стопаните си. Сред тях има такива, които искат кучетата им да са силни, доминиращи и плашещи. Това в един момент неминуемо води до подтикване на животното към нападение. Често стопаните попадат, без да подозират, на силни доминантни животни и тъй като не са способни да се справят с темперамента им, стават бели.

Погрешно е схващането, че ролята на дресьорите и инструкторите идва след като стопаните не могат да се справят вече с животното. Трябва да е точно обратното. Помощта на специалистите е навременна, когато се дава още преди човек да е решил да си вземе куче. Вариантът, който често също се практикува, с даването на кучето за месец на инструктор за превъзпитание също не е ефективен. То после отново попада в средата, която явно не е добра за него, и бързо се връща към старите си навици.

- Какво трябва да правят хората, искащи домашен любимец?

- Предварителна информация за порода, възпитание, среда, в която да се отглежда, физиологически особености и куп други данни влияят на това дали животното ще развие агресивност и как ще се държи сред други кучета и хора. Трябва хората да разберат и да се научат, че преди да си вземат куче, е крайно необходимо да се консултират с кинолог, треньор или дресьор. Някой, който да им обясни с какво им предстои да се сблъскат. Често срещан сюжет е, когато при инструкторите отиват нови клиенти и им казват, че не са знаели, че кучето им ще стане такова. Някои не знаят, че то ще стане голямо, други, че в породата му е заключена или агресия към животни, или към хора. Например питбулите са агресивни към други кучета и добронамерени към хора, докато доберманът агресира към хора, но не и към кучета. Имам случай от моята практика, при който момиче, което тежи 40 кг, си е взело ротвайлер - 50 кг. Контрол въобще не може и да съществува. В един момент това куче дръпва нанякъде и девойката полита след него. Така проблемите се задълбочават и освен в дома на животното те се пренасят и сред околните. Когато не можеш да контролираш едно куче, не си запознат с неговите особености, ти го превръщаш в опасност. За да не се превръщат стопаните в маймуни с „Калашников“ в ръцете апелирам винаги човек да се допитва предварително до експертите.

Христо ГЕНАДИЕВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Лили Игнатова стана диспечер

  Лили Игнатова стана диспечер

  Гледам художествена само по телевизора, казва златното момиче на България 52-годишната кралица на художествената гимнастика от близкото минало Лили Игнатова днес работи като диспечер в Българския спортен тотализатор. Носителката на 19 златни, 12 сребърни и 2 бронзови медала от европейски, световни първенства и Световната купа по художествена

  Богаташът на Антония Петрова я заряза

  Богаташът на Антония Петрова я заряза

  Богатият бизнесмен Никола, с който Мис България 2009 г. Антония Петрова летеше в облаците, я е зарязал, научи вестникът от приятелки на красавицата. Двамата не са заедно от месец, като според запознати на Никола му писнало от постоянните прищевки на Тоца. Блондинката не само настоявала да го следва навсякъде по бизнес срещите му в чужбина,

  Актрисата Яна Маринова:
Мама си отиде, смесваше алкохол и хапчета!

  Актрисата Яна Маринова: Мама си отиде, смесваше алкохол и хапчета!

  Аскет съм, още ми е мъчно, че не й помогнах "Мама си отиде, като смесваше алкохол и хапчета. Но не това я уби, а фактът, че не можа да преживее развода с баща ми", спомня си с тъга актрисата Яна Маринова. Така тя обяснява и защо е станала аскет и никога не си позволява повече от чаша вино. "Бях на шест, когато баща ми изостави майка ми.

  Слави води Нора Недкова в имението си в Монако!

  Слави води Нора Недкова в имението си в Монако!

  Нора Недкова е тръгнала за Монако на романтичен уикенд със Слави Трифонов Актуалната плеймейтка не спирала да се хвали, че ще ходи в Монако с мъж, за когото доскоро е можела само да мечтае. На въпроса "Кой е той?“, тя само се кискала и намигала и казвала: „Тайна, тайна, тайна“. За всички от обкръжението й обаче е ясно, че това е Слави,

  Внучката на Тодор Колев - Теодора Кулева:
Не съм с връзки в "Откраднат живот"

  Внучката на Тодор Колев - Теодора Кулева: Не съм с връзки в "Откраднат живот"

  Лили Иванова и дядо са ми пример Коя е тя 25-годишната Теодора Кулева е внучка на големия актьор Тодор Колев. Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Ивайло Христов. И двамата й родители - Албена Колева и Венцислав Кулев, са завършили ВИТИЗ. Майка й става актриса, а баща й пише пиеси и се занимава с журналистика.

  Део вдига палат в Годеч

  Део вдига палат в Годеч

  Строи си къща до тази на брат си, работи за второ дете Водещият на тотото Деян Славчев-Део си купи имот в Годеч, недалеч от къщата на най-малкия си брат Александър. Веднага след като времето се затопли, телевизионерът и половинката му Мариана започват подготовка за строежа на собствено жилище за двамата и сина им Борислав,

  Актуално

  Гаджето на гимнастичката Цвети Найденова шокира с нецензурни видеа

  Гаджето на гимнастичката Цвети Найденова шокира с нецензурни видеа

  Приятелят на олимпийската медалистка от ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Найденова - Марсел Величков шокира с нецензурни видеа, пише HotArena. Marso, както е псевдонимът на рапъра е най-скандалният изпълнител в момента и видеата му предизвикаха редица коментари на отдавна свикналата на скандални клипове публика.

  Мини Ми почина от поркане

  Мини Ми почина от поркане

  Смърт заради прекомерна употреба на алкохол застигна актьора лилипут Върн Тройър. Известният като Мини Ми от "Остин Пауърс" малък човек е висок едва 81 см. Той напуска този свят на 49 години. Приживе Тройър признава, че има сериозни проблеми с

  Дара и Павел & Венци Венц публично се изгавриха с Гери-Никол (Видео)

  Дара и Павел & Венци Венц публично се изгавриха с Гери-Никол (Видео)

  Много се спекулира по темата дали тийнсензациите Дара и Гери-Никол са приятелки или враждуват. Многократно двете се правиха на дружки на светски събития, но хората в обкръженията им твърдят обратното, пише HotArena. Истината била, че пред камерите и прожекторите дамите просто се отдавали на лицемерие.

  Жоро Италианеца стана за смях с последната си брутална изцепка

  Жоро Италианеца стана за смях с последната си брутална изцепка

  Почитателите на „София ден и нощ“ си направиха жестока гавра със Стефан Раденков, известен като Жоро Италианеца. В социалните мрежи мачото качи снимка, на която позира с дрехи специално произведени за него. Това, което шашна последователите му бе надпис на плата покриващ интимните му части: „Хапче лапни, голям к.р извади“.

  Иниеста е феномен

  Иниеста е феномен

  Победата на "Барселона" над "Севиля" с 5:0 във финала за Купата на краля донесе на Андрес Иниеста последния трофей с тима. Халфът отбеляза един от головете. "Дали е сигурно, че Андрес ще напусне "Барса"? Той сам трябва да вземе решението и да го обяви. Иниеста е феноменален футболист, който носи наслада за окото си изявите си",

  Не пропускай

  Най-интимните тайни на Глория се пазят от гримьорка

  Най-интимните тайни на Глория се пазят от гримьорка

  Не близките роднини и приятели знаят най-съкровените тайни на Глория, а гримьорката й Джулия Ангелова. С нея примата на фолка работи повече от 10 години и отношенията им отдавна не са само професионални. Изпълнителката на „Крепост“ често споделя проблемите си с Джули, както всички галено я наричат. Глория дори се съветва с нея по важни въпроси от

  Гергана напусна България

  Гергана напусна България

  На дербито между ЦСКА-София и „Левски“ (2:2) бомбичка уцели полицайката Гергана Зашева-Методиева. Вследствие на случилото се тя претърпя операция за спасяване на зрението на едното око. Преди 15 години имаше подобен случай. Тогава бомбичка от агитката на ЦСКА удари друга жена - Гергана Орлова. "Живея във Франция от три години - сподели тя пред

  Саня Борисова сваля приятели на Ники Илиев

  Саня Борисова сваля приятели на Ники Илиев

  Раздялата на режисьора Ники Илиев и Саня Борисова се оказа изненада за мнозина, макар за предстоящия крах на брака им да се говореше отдавна, а приятелите им бяха убедени, че това няма как да не се случи. Първоначално обвиненията за проваления брак паднаха върху плещите на Ники, той дори беше замесен в любовна връзка с актриса от „Скъпи

  Лекуват тигър със стволови клетки

  Лекуват тигър със стволови клетки

  Сибирският тигър Игор от унгарска зоологическа градина получи лечение със стволови клетки на тазобедрената става, съобщава Ройтерс. По този начин ветеринарите се надяват хищникът бързо да се възстанови и да има по-малка нужда от лекарства. Игор е 13-годишен тигър, питомец на зоологическата градина в южния унгарски град Сегед.

  Бербатов спира

  Бербатов спира

  Димитър Бербатов ще прекрати кариерата си, ако не си намери нов отбор през лятото. "Ако и това лято не си намеря отбор, в който да играя, кариерата ми ще свърши - каза той. - Но никой футболист не е готов за това. Когато приключиш с футбола, малка част от теб умира." Бербо определя играта си в английския гранд "Манчестър Юнайтед" като награда за