Реклама
https://m.bgdnes.bg/retsepti/article/6651424 www.bgdnes.bg

МЕСЕНИЦА

Необходими продукти:

1 кубче мая
1 бр. яйце
1 бр. белтък
1 с.л. захар
1 с.л. сол
500 мл вода
5-6 с.л. олио
2-3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
125 г масло
брашно около 1 кг

За плънката:
250 г сирене
2-3 бр. яйца

За намазване:
1 бр. жълтък
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с 1 с.л. захар в 500 мл вода и се оставя да втаса. В купа се слагат яйцето и белтъкът, прибавят се солта, киселото мляко, содата, 1 с.л. олио, набъбналата мая и около 1 кг брашно, да се получи тесто. Маслото се разтопява и в него се добавят 4-5 с.л. олио. Плънката се приготвя, като се натроши сиренето и се разбърка с яйцата. Тестото се разделя на 4 топки. Всяка се потапя в маслото и се разстила в намазана с мазнина тава. Отгоре се слага плънка и се навива на руло, което допълнително се увива. Така се приготвят и с останалите 3 топки от тесто. Подреждат се като вита баница в тавата. Отгоре се намазват с жълтъка, разбит с киселото мляко и добавеното на струйка олио. Пече се в затоплена фурна около 200 градуса за 40-45 минути.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама