Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6653320 www.bgdnes.bg

Джок Полфрийман моли за свобода

10 г. след убийството на Андрей Монов

Австралиецът напира да бъде пуснат предсрочно

Австралиецът Джок Полфрийман ще поиска да бъде освободен предсрочно от затвора! Това става дни след като се навършиха 10 години от убийството на студента Андрей Монов, за което чужденецът отнесе 20 г. решетки, научи "България Днес". В социалните мрежи близки на осъдения австралиец потвърждават, че той е подал документи за условно предсрочно освобождаване.

По закон това може да стане, когато затворникът е излежал повече от половината си наказание и има данни, че се е поправил в панделата. От Софийския градски съд заявиха за вестника, че при тях все още няма заведена молба от Джок.

Реклама

Приятели на Полфрийман отбелязаха в публикация във фейсбук годишнината от трагичния инцидент: "Изминаха 10 години, откакто трима приятели слязоха от планината за нощна разходка из София. Десет години, откакто група български младежи атакуваха ром на площад „Света Неделя“, откакто Андрей Монов почина на път за болницата и откакто Джок Полфрийман е арестуван".

В последните седмици авери на Джок Полфрийман организираха петиция до парламента в Австралия в негова защита. В нея заявяват, че той е арестуван по погрешка, доказателствата са унищожени, а България незаконно отказва да го предаде да доизлежи наказанието си в родината.

В ранните часове на 28 декември 2007 г. 21-годишният Полфрийман изпада в конфликт с група от 16 души. По време на инцидента двама от групата, 20-годишният Андрей Монов и 19-годишният Антоан Захариев, са ранени от Полфрийман с нож, като впоследствие Монов умира поради нараняванията си. Хладното оръжие поразява гръдния му кош, засяга левия бял дроб и сърцето.

Убийството разбуни духовете и сред ултранационалистическите партии и сред футболните привърженици, тъй като наръганият студент е фен на "Левски". Към момента на убийството Монов е на 20 години, а Полфрийман на 21. За престъплението Полфрийман бе признат за виновен и осъден на 20 години лишаване от свобода и общо 400 000 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди на почернените родители на студента.

Полфрийман твърди, че е невинен и че се е притекъл на помощ, след като видял как младежи повалят на земята човек от ромски произход. По думите на австралиеца присъдата му е издадена от най-корумпираната съдебна система. Негови защитници обясняват, че записи от камери, заснели фаталния инцидент, са изчезнали мистериозно.

Междувременно, докато стои в килията, австралиецът се зае да брани правата на лишените от свобода и оглави Българското затворническо сдружение. Заради правозащитната си дейност през 2015 г. бе номиниран от Българския хелзинкски комитет за Човек на годината. Номинацията на осъден за убийство бе определена като скандална, а близките на Андрей Монов скочиха срещу нея. След протести шефът на БХК Красимир Кънев, който брани интересите на Полфрийман пред Европейския съд за правата на човека, отмени номинацията.

Реклама

Полфрийман успя да осъди държавата в Страсбург и получи 3500 евро за нарушено право на изразяване. Той заедно с български каторжник се оплакали, че са наказани дисциплинарно, задето се ожалили от надзиратели. "Бъди силен, скоро ще излезеш", окуражават приятели австралийския затворник.

Бори се за секс зад решетките

Джок Полфрийман е един от жалбоподателите срещу заповед на началника на Централния софийски затвор, с която се слагат камери и надзирател в стаите за свиждане, т.нар. розови стаи. Някои от най-свирепите доживотници се опълчиха срещу промяната, която не им позволява да правят секс на спокойствие с половинките си. Делото се гледа в Административния съд - София.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама