Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6655625 www.bgdnes.bg

СРС-та засекли поръчката за Петър Христов

Викат и Пешо Сумиста на разпит за показния разстрел

Разговорите проведени през лятото на миналата година

Записи от телефонни разговори може да разплетат убийството на бизнесмена Петър Христов, научи "България Днес" от близки до разследването.

Разговорите са проведени през лятото на миналата година между членове на групата за отвличания "Наглите" и известен кримибос, разкриват спецченгета. В тях без никакви заобикалки се е коментирала темата за готвено отмъщение срещу хора, помогнали на МВР да разбие свирепата банда.

Реклама

Веднага след екзекуцията на Христов в понеделник сутринта от МВР признаха, че той е сред хората, довели до арестите на "Наглите". Приносът му е, че чрез свой подчинен с кримиминало прави връзка между екипа от ГДБОП, разследващ бандата и рецидивиста Валентин Михайлов-Ихтиманския. Самият Михайлов е участник в много от отвличанията, а след неговите показания следват и арестите.

Самият Петър Христов никога не крил оказаната помощ на МВР, разказват негови близки. В компания на приятели бизнесменът обичал да се хвали, че съдействието му е задълбочило контактите му с хора от ГЕРБ и лично с Цветан Цветанов, който е вътрешен министър по време на арестите на "Наглите".

Информация за помощта на Христов стига и до самите похитители, които логично не остават доволни. Хора от подземния свят твърдят, че главорезите многократно са се заканвали, че ще отмъстят пред съкилийници.

Информация за готвената вендета е засечена от МВР покрай искането на двама от похитителите - Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца, да излязат предсрочно. Самото разглеждане на подадените от тях молби бе скрито от Софийския градски съд. Нещо повече, магистратите дори уважиха искането на двамата "Нагли" да напуснат пандиза преди изтичане на присъдите им. За шокиращото решение се разбра едва след като делото стигна до втората инстанция в Апелативен съд - София. След избухналия огромен скандал апелативните магистрати порязаха мераците на двамата похитители да излязат на свобода.

Именно покрай съдебните драми спецченгета засичат и разговори от затвора на хора от "Наглите" с известен кримибос. Макар конкретиката в тях да е доста зловеща, реакция от страна на властите няма, а работата по случая е спряна. Аферата е извадена от фризера едва в понеделник, след убийството на Петър Христов. Веднага след екзекуцията започва проверка около кримибоса, с който "Наглите" разговарят. Твърди се, че той е свързан с бандата за поръчкови убийства "Килърите". За нея също според слухове се твърди, че е разбита след помощ от убития Петър Христов.

Реклама

Една от версиите за покушението срещу бизнесмена дори е свързана с негов стар конфликт с осъдения на доживотен затвор по делото "Килърите" Георги Вълев.

След екзекуцията разследващите започват да проверяват контактите от затвора на членовете на бандата убийци. Изключително внимание се обръща на боса им Петър Стоянов-Сумиста, твърдят спецченгета. Повод са десетките негови излизания от арест през последната година. Както "България Днес" вече писа, докато е извън килията, босът на "Килърите" дори се явява на общи събрания на фирмите си и подписва официални документи. Нещо, което е изрично забранено.

Официално причина за напускането на килията са здравословните проблеми на Сумиста. Разследващи обаче подозират, че докато се лекува извън затвора, Стоянов може да е изпълнявал и други заръки на останалите от бандата на "Килърите".

Какви са били те и имат ли връзка с убийството на Петър Христов тепърва ще се установява.

Стрелят със "Скорпион"

Чешки картечен пистолет "Скорпион" е оръжието, с което е убит бизнесменът Петър Христов.

Предстоят съответните полицейски експертизи, които да потвърдят това заключение. На мястото на убийството са открити седем гилзи.

Разработеният в Чехословакия в края на 50-те години картечен пистолет образец 61 "Скорпион" е резултат от опитите да се създаде свръхкомпактен модел по класическата схема, намиращ се между "Узи" и "Инграм". Това най-известно в класа си оръжие първоначално е било проектирано като служебно за самоотбрана и е трябвало да замени обичайните пистолети, използвани от полицията, спецчастите на армията и др. Затова за него е избран маломощният патрон на "Браунинг" калибър 7,65 мм и е със свободен затвор. Бил e приет на въоръжение в Чехословакия през 1961 г.

Килърът бяга през подлез

Килърът на бизнесмена Петър Христов е избягал през подлеза, намиращ се в непосредствена близост до мястото на разстрела на столичния бул. "България". Убиецът е бил с маска. Според информацията до момента стрелецът е бил в близкия до мястото на инцидента строеж, където допреди дни е имало заграждения, както и куче. Седмица преди покушението срещу бизнесмена един от прозорците на сградата е счупен, забелязали обитатели от близките кооперации.

Ден на траур в Самоводене

"Ще има ден на траур в Самоводене в памет на Петър Христов", обяви кметът на селото Николай Милаковски. Той допълни, че двамата се познавали от деца, израснали заедно, поели по различни пътища, но останали в добри отношения.

"Винаги бе в помощ на родителите си. Той много ги обичаше и не пропускаше възможност да звънне да провери как е майка му. Петър не пропускаше случай, като види познат, да мине и да го поздрави, да го заговори. Винаги се е отзовавал, не само на мен, а и на другите кметове бе в помощ", каза още Милаковски. Той обясни, че Петър Христов се движел без охрана, сам си карал колата, само веднъж дошъл в селото с шофьор.

Реклама
Реклама
Реклама