Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6655731 www.bgdnes.bg

Убийците на бизнесмени по правило - неразкрити

Разстрелите вече заради европари

Разследването за екзекуцията на Антов ръждяса

Бизнес за милиарди левове, непроследимо прехвърляне на стотици фирми, офшорни сметки за милиони, преразпределение на пазари и игра с еврофондове. Всичко това се задвижва в необратим водовъртеж само за секунди, провокирано от един-единствен фактор - точен куршум в тялото на точния човек.

Статистиката е повече от показателна. С последния показен разстрел на бизнесмена Петър Христов в столицата преди ден поръчковите убийства на мастити предприемачи през последното десетилетие стават повече от дузина. Разкритите случаи клонят към нулата.

Реклама

Фактът, че пипалата на холдингите на екзекутираните собственици се разпростират надълбоко и надалеч във всякакви финансови, политически и социални сфери, прави почти невъзможно проследяването на конкретни поръчители и извършители на мокрите поръчки. Наследствата са баснословни, апетитите огромни, а паят се услажда на всички.

Ликвидираният в понеделник в квартал "Манастирски ливади" Петър Христов е поредното доказателство, че премахването на даден човек си остава най-ефикасният метод за разрешаване на проблеми от всякакво естество. Христов е собственик на "Лактима Балкан". Притежавал е също холдинга "Пропъртис Мениджмънт Груп", който обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, финансови и консултантски компании. Куршумите изсвистяват пред офиса му и попадат в гърдите. Криминалисти подозират, че килърът е стрелял от запустяла сграда.

Убийството на Христов идва точно две години след екзекуцията на собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов. На 9 януари 2016 г. 63-годишният мъж излиза на обичайната си разходка с кучето си в столичния квартал Бистрица. Към 21 часа любимецът на Антов се прибира сам, а роднините подават сигнал в полицията. Трупът е намерен с две огнестрелни рани в главата на метри от тузарското имение. До ликвидирането на Антов модна къща "Агресия“ е една от най-мощните и стабилни успяващи структури в модния бизнес в България. Името на собственика й Александър Антов не се свързва публично със скандали, нито със слухове за връзки с тъмни кръгове от обществото. До ден днешен няма никаква яснота кой и защо е поръчал модния бос.

Само ден преди убийството на Антов 8 куршума покосяват смъртоносно тялото на предприемача Веселин Стоименов. Той е разстрелян във вход на кооперация близо до бул. "Симеоновско шосе". През годините Стоименов е бил свързан с ВИС -2. Той е бил и юридическото лице, което е извършило реалната ликвидацията на собствеността на застрахователната компания. Приживе е управлявал редица фирми, спряган е и за един от наследници на убития президент на "ВАИ Холдинг" Георги Илиев.

На 26 юли 2017 г. е открит с куршум в главата 43-годишен бизнесмен в парк "Лаута" в Пловдив. Убитият е Данаил Божилов, родом от Дупница, който живее в района на парка и от 10 години има бизнес със соларни студия. Случаят е приключен като самоубийство, въпреки че редица експерти твърдят, че е екзекуция.

Реклама

На 8 януари 2015 вечерта между блоковете 11 и 13 на ул. "Йордан Стубел" в столичния кв. ''Витоша" падат простреляни строителните предприемачи и съпрузи Митко и Наталия Дамянови. Убиецът издебва семейството пред блока, изчаква ги да слязат от джипа си "Гранд Чероки" и открива огън. Митко е убит с 3 куршума в главата, а жена му с два в гърба. Няколко години преди ликвидирането гръмва скандал, след като се оказа, че Митко и съдружниците му са ужилили над 60 души. Потърпевшите твърдяха, че са попаднали в пирамида, присвоила над 50 млн. лева от купувачи на жилища на зелено и кредити от банки.

Собственикът милионер на плевенския хлебозавод Йоско Исаев изчезва мистериозно на 10 септември 2015 г. след среща с бизнес партньори в София. Малко след изпаряването му от България духва и неговият германски ортак, а в предприятието влиза съдия-изпълнител заради огромен дълг към офшорка. След множество конфликти между длъжници и мутри бизнесът на Исаев е разпродаден, а част от него се озовава в ръцете на близки до престъпния бос Камен Балбузанов-Куката. Според запознати именно той е поръчал смъртта на Исаев.

Към 20 часа вчера на 24 март 2014 г. с два куршума във входа на блока, където живее, е убит мултимилионерът аферист Борислав Манджуков. Лобното място е личният му затворен комплекс "Бокар" до бул. "България" в столицата. Единственото ясно нещо толкова години след разстрела на варненският бизнесмен е, че той е ликвидиран с "Люгер" от началото на миналия век. С такова оръжие е елиминиран 9 г. по-рано Антон Милтенов, известен с прозвището Клюна. Името на Манджуков се свързваше с верига заведения. През годините той е бил собственик на десетки чейнджбюра и хотели по Черноморието. Регистриран е за множество икономически престъпления - ДДС измами, финансови сделки с имущество, придобито по престъпен начин, укриване на данъци, водене на невярна счетоводна отчетност. До разстрела на Манджуков срещу него е имало заведени 48 дела, предимно за измами.

Две години преди това във входа в кв. "Люлин" с 4 куршума пада мъртъв енергийният бос Борислав Георгиев. Бизнесът му за милиони беше свързан с "Атоменергоремонт" ЕАД, собственост на "Българска енергийна компания". Георгиев е бил в борда на директорите на още 4 фирми, собственост отново на "Атоменергоремонт", както и във фирмата "Росан Инвест БГ“, която по него време е в ръцете на руските граждани Андрей Ванянкин и Ирина Фомина. Като изпълнители на мократа поръчка бяха обвинени килърите на Петър Стоянов-Сумиста.

Проф. Николай Радулов:

Мутрите подкопават държавата

Убийството на бизнесмена Петър Христов е поредното за преразпределение на бизнес територии, докато това на моделиера Александър Антов, извършено на 9 януари 2016 година, бе знаково за процеса, как ще се преразпределя вече натрупаният легализиран, съществуващ и уважаван капитал преди спирането на еврофондовете през 2020 година.

Това коментира проф. Николай Радулов, водещ експерт по национална сигурност по повод нарасналата интензивност на престъпления. Експертът допълни, че дори във всяко от тези криминални проявления стрелящите да не са целили държавата - те я улучват, защото тя бива дискредитирана от случващото се.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама