Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6657645 www.bgdnes.bg

Кефали по лакът от река Марица

Добромир ДОБРЕВ

Яки кефали кълват по река Марица от началото на годината. С това се похвалиха пловдивски рибари пред "България Днес". Повечето риби са с дължина по лакът, но има и много по-едри.

Речният кефал е риба от семейство шаранови. Всеядна е и се храни почти с всичко, но зимно време предпочита месо. Сега се лови най-добре на всякакъв вид червеи и ларви. За разлика от повечето шаранови риби, кефалът не е типично топлолюбива риба. Зимно време не изпада в летаргия. Предпочита участъци с течение, откъдето се храни дори и в най-студените дни от годината.

Реклама

Сега водното ниво на река Марица е доста ниско. Според специалистите това е добър признак и риболовът обикновено е успешен. В околностите на Пловдив и дори в самия град кефалите се мамят успешно на плувка. Тази риба е една от най-хитрите в реката и може да усети човешкото присъствие. Затова едно от най-важните условия, за да имаме резултати, е да бъдем тихи и по възможност сами на вира.

Замята се с болонезе и плувка около 2 грама. Най-често за стръв се използва бял червей, жълъдов червей или камола. С прашка във водата се изстрелват ларви за подхранка. Ударите не са един след друг. Обикновено на ден ще имаме само няколко, затова трябва да сме съсредоточени през цялото време. Кефалите са над килограм, а понякога дори над два. Борбата с тази риба е продължителна, защото вретеновидното й тяло е мощно и борбено. По тази причина и влакното, което ползваме, трябва да е здраво. Накрая закаченият улов се изважда с кеп.

В Марица има и добра популация от щука. Хищната риба не е в най-силния си период през януари, но все пак се хваща по някое друго парче. Сега изкуствените примамки не дават добри резултати. Най-вероятно е щуката да атакува жива рибка с монтаж на тапа.

Риба кълве и на Мръсния канал в Пловдив, както е известен сред местните въдичари. Там се струпват повече хора, тъй като риболовът е по-динамичен. Хващат се по-дребни екземпляри, но пък по-чести. На кукичката може да се закачат кефалчета, морунаш, бабушка, уклей.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама