Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6658272 www.bgdnes.bg

По 200 страници на ден чете Никол

Иво АНГЕЛОВ

Шестокласничката Никол Данева от Русе е най-четящото дете!

Момиченцето за пример е изчело близо 300 книги през 2017 година - 131 от тях си взела от регионалната библиотека "Любен Каравелов", а останалите си купила и получила като подаръци. Интересен момент е, че през 2016 г. Никол отново е изчела около 300 книги, сочи статистиката на културната институция в дунавската ни столица.

"Никол обожава книгите. Родителите дори я преместиха в училище, което е близо до библиотека, за да й е по-лесно да си взема книги. Характерното за нея е, че чете много бързо, но въпреки това осмисля написаното. За Никол не е никакъв проблем да прочете 200 и повече страници за един ден. Освен това тя започне ли една книга, я довършва докрай и едва тогава отваря друго издание. Има много деца, които започват една книга, стигат до някъде, продължават с друга и се объркват. Но Никол не прави така", разказаха пред "България Днес" от отдел "Детски" на регионалната библиотека.

Реклама

На специална церемония шестокласничката от училище "Христо Ботев" беше обявена за най-четящото дете. За награда Никол получи ваучер за покупка на три книги и веднага след събитието отишла до книжарница и си взела наградата.

"Никол е записана при нас през 2014 г. и оттогава е прочела 581 книги, като бройката е много по-голяма със закупените от нея и тези, които си е взела от училищната библиотека. Всички служители се възхищаваме на това дете", добавиха от отдел "Детски" на библиотека "Любен Каравелов".

Любимата книга на детето е "Благословени" от Цветелина Владимирова. Ученичката е толкова впечатлена от творбата, че с цветни листчета си отбелязва любимите цитати.

През 2017 г. прага на читалището в Русе са прекрачили 9484 читатели, което е с 500 повече от предходната година. Най-възрастната читателка е родена през 1921 г., а най-малките, регистрирани в детския отдел, са родени през 2017 г.

Най-четената книга от малките читатели е "Дневникът на един Дръндьо" на Джеф Кини, която децата са заели над 340 пъти, следвана от "Патиланци" на Ран Босилек, разказите на Елин Пелин, "Пипи Дългото чорапче" и серията за Барбароните. Най-четеният български автор от подрастващите е Ран Босилек, следван от Елин Пелин, Иван Вазов и Алеко Константинов.

Реклама
Реклама
Реклама