Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6669274 www.bgdnes.bg

Родители превръщат децата си в затворници

 Майка от Свищов държи двете си дъщерите заключени в дома си от години. Ужасяващият случай със сюжет като на хорър филм, но и често разиграван в действителността, се разплита преди ден, след като в края на миналата седмица съседи на жената от ул. "Георги Тишев" подават сигнал в полицията в Свищов. Въпреки че жената твърди, че живее сама в къщи и че дъщерите й от години са изчезнали нанякъде, съседите започват да се съмняват в думите й. Повод за мнителността им е фактът, че в продължение на много време жената пазарува в кварталния магазин голямо количество храна.

Незабавно ченгетата щурмуват къщата на ужасите и попадат на покъртителна гледка. Домът е потънал в мизерия и мръсотия. Двете сестри са облечени в дрипи и зацапани с изпражнения и смрад. Става ясно, че жените са на 33 години и на 34 години. Видимо изглеждат изключително състарени. И двете са неадекватни и некомуникативни. Пред криминалисти комшия заявява, че според него от над 10 години двете сестри не са излизали навън.

Реклама

Според събраните до момента данни от разследването става ясно, че върху двете жени не е било оказвано насилие и те не са държани в плен в класическия смисъл на думата. Според запознати преди години сестрите били изключително интелигентни и образовани. Завършили са висше образование, като едната от тях е работела в Народния театър в София.

Преди време обаче преживяват психическо сътресение, което преобръща живота им. Разследващите вече са започнали работа с майката. Тя отказва да говори за дъщерите си. Твърди само, че самите те не искали да излизат от дома си. Според възрастната жена двете жени не са прекрачвали прага на семейното жилище от 5-6 години.

"Сестрите ще бъдат настанени в социално заведение. С тях ще работят психолози, за да установят какво се е случило през годините“, коментира кметът на Свищов Генчо Генчев.

"Не съм виждала двете момичета от много години. Майка им казва, че са били по София. Никога не ни е давала телефон, въпреки че сме искали - моите деца опитаха да се свържат с тях, понеже заедно са отраснали!" Това споделя за потресаващата драма Цветана Вълкова, съседка на жените. Думите на комшийката потвърждават и данните, събрани от полицията, че дъщерите били изключително интелигентни и талантливи. Тя си спомня, че едната, Стефка, пишела стихове и рисувала. Другата – Анжелка, била първенец в гимназията.

У нас подобни случаи не са прецедент. Лекарят Димитър Дюлгеров заключва трите си деца в семейната къща в ловешкото село Дренов под ключ за близо десет години. Спира ги от училище, не ги пуска да прекрачват прага и системно ги тероризира. До 2003 г. деспотът работи в болницата в Плевен. Изведнъж напуска работа. С него живеят и децата му, а съпругата му по това време работи в Англия, за да издържа семейството.

Драмата датира от 2004 година, когато бабата, майка на бащата, подава първия сигнал до институциите, че внуците й не ходят на училище и са държани у дома принудително, без никакви социални контакти. Бащата започва да ги образова сам, като педагогическият му метод е свързан и с малтретиране. Фикс идеята на бащата поробител е да превърне децата си в шахматни гении.

Реклама

Властите правят няколко опита да изземат децата, но срещат агресивен отпор от обезумелия лекар. Отишлите на проверка социални служители са изгонени с брадва от Дюлгеров, който рита и троши колата им.

До дома на ужасите отива и зам.-директорката на училището, което децата на Димитър посещават за кратко. Тя е изгонена с думите: "Върви си, ма, кучко, няма да ме учиш ти мене за моите деца!".

През 2011 институциите разпореждат ограничаване на родителските права на майката и бащата, но реално решението не е приложено. Бащата продължил да не пуска децата си навън, манипулира ги и им създава лъжливи представи за света. Майката от странство също споделя разбиранията на съпруга си и го подкрепа. През 2013 години тя разбира на какво всъщност той подлага собствените си деца и подава сигнал до властите. Трите деца са отнети от баща им и настанени в центрове от семеен тип. Психолози са категорични, че при подобен тип пихофизически тормоз, продължаващ с години, съзнанието на жертвите се осакатява. Освен отключването на т.нар. стокхолмски синдром те развиват и редица други ментални проблеми, които трудно се преодоляват след освобождаването.

Светът е пълен с ненормалници

Красив и устроен дом в предградията. Усмивки за съседите, няколко коли и коледна украса на верандата. Никой не подозира какво се крие зад тази фасада и завесите на семейство Търпин. Няма отговор и на смразяващия кръвта въпрос - защо едно семейство ще държи във вериги, мрак и глад тринадесетте си деца? 57-годишният Дейвид Алън Търпин и 49-годишната му съпруга Луис Ана Търпин бяха арестувани преди ден, след като една от дъщерите им успя да избяга и да подаде сигнал в полицията. На родителите са наложени гаранции в размер на 9 млн. долара. Според изявлението на властите 17-годишното момиче е изглеждало като на 10 години. В къщата в Перис, Калифорния, полицията открива останалите 12 деца на възраст от 2 до 29 години. Някои от тях са приковани с вериги и катинари към леглата си и държани в мрачни и вмирисани стаи. 7 от децата на двойката са на възраст над 18, всички са недохранени и много мръсни. Сега те се намират в местни болници.

Преди година властите в Израел освобождава дете, държано в клетка от родителите си в продължение на 8 години в град Хадера. Момчето разказва пред полицаите, че е извеждано от жилището на двора един или два пъти месечно през нощта в клетка. Понякога, отново в кафеза, е оставяно да диша на терасата. От думите на извратените родители става ясно, че са държали детето си заключено поради опасения за неговото здраве.

Техни съседи многократно се оплакват пред градските власти от лошите миризми от жилището. Съсед алармира ченгета, след като вижда на прозореца странно дете, което прилича на "зомби от филм на ужасите".

Родителите на момчето пристигат в Израел от Русия и се заселват в Хадера през 2009 г. Те са около 60-годишни. Изобщо не съобщават на властите, че имат син и не го пращат на училище.

Един от най-зловещите подобни случаи в историята е този с австриеца Йозеф Фрицъл. Изродът държи дъщеря си Елизабет 24 години в таен бункер в мазето на семейния му дом в Амщетен, като я изнасилва 3000 хиляди пъти. В резултат от тази насилствена кръвосмесителна връзка между баща и дъщеря се раждат седем деца. Едното от тях умира след раждането. Фрицъл изгаря тялото му в пещ за боклук, за да прикрие следите от престъплението.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама