Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6671731 www.bgdnes.bg

Черен печат за Валери в 9 страни

Никой не ще клетия Валери Божинов. Въпреки че нападателят е свободен агент и е безплатен, всеки вика: "Вземи го ти". Бившият български национал не е играл футбол от близо 4 месеца. За последно той носи за кратко екипа на швейцарския слабак "Лозана", където не успя да се наложи.

От октомври насам Валери поддържа форма сам, но тотално е загубил игрова практика. Той се надяваше да си намери бързо клуб, но това така и не се случва. Горе-долу по това време миналата година ситуацията бе същата, но тогава Божинката избра алтернативен вариант и замина за Китай. Във втородивизионния "Мейджоу Хака" българинът също не изтрая дълго, но поне увеличи банковата си сметка с 1 милион евро. Самият Валери разкри, че Далечният изток е бил грешка за него и той не успял да свикне с начина на живот там.

Реклама

Сега финансовите претенции на нападателя са силно занижени. Той и неговият личен съветник Георги Градев са се убедили, че вече няма кой да даде толкова пари на застаряващия играч. През февруари Божинов ще чукне 32 години, а статистиката му в последните сезони никак не е задоволителна. Валери е склонил да намали цели 4 пъти възнаграждението си. Той вече е готов да подпише с всеки клуб, който е готов да извади 250 хиляди евро на сезон за него.

Проблемът за българина е, че има черен печат в редица страни - цели 9. За последно Валери опита да си уреди договор с кипърския гранд "Анортозис". Отборите от Острова на Афродита възродиха кариерите на играчи като Ники Михайлов и Влади Гаджев. При Божинов за жалост не се получи. Треньорът на "Анортозис" Рони Леви не е останал доволен от състоянието на нападателя и в крайна сметка до договор не се стигна. Валери претърпя провал и в опита си да осъществи трансфер в някой от гръцките грандове "Олимпиакос" или "Панатинайкос".

Роденият през 1986 година футболист силно се надяваше да подпише в Сърбия, където живее и тренира. Той прекара успешен период в "Партизан", където вкара общо 23 гола за две години и изгради добро реноме. Освен това приятелката му Биляна Дол е сръбкиня и предпочита да живеят в западната ни съседка. "Гробарите" обаче нямат нужда от Валери. Той се пробва в друг елитен клуб "Земун", където дори проведе тренировка, но бе набързо отпратен.

Валери има доста връзки и в Италия, където започна кариерата му. Навремето той стана най-младият чужденец, дебютирал в Серия "А", едва на 15 години и 11 месеца с екипа на "Лече". Впоследствие през кариерата си нападателят премина през още 6 отбора от първото и второто ниво на италианския футбол. Предимството му е, че знае перфектно езика. За жалост и на Ботуша вече никой не иска някогашния голов хищник. В Португалия също е напълно разкрит потенциалът на Валери след провала му в "Спортинг". Двете страни дори се съдиха дълго време.

В края на миналата година Божинов опита да се самопредожи и на "Левски", където игра през 2014 година. Със "синята" фланелка той изигра 19 мача и отбеляза 7 попадения. Божинов се изказа много ласкаво за сегашния треньор Делио Роси, който пръв започна да го налага навремето в "Лече". "Роси ще подобри много играта на "Левски". Той има око за младите и обича да работи с тях. Едно мое идване на "Герена" би помогнало и на Делио Роси", заяви чистосърдечно Валери неотдавна. Той самият разкри, че е водил разговори с тогавашния спортен директор Даниел Боримиров. До завръщане на играча в "Левски" така и не се стигна. Валери е категоричен, че в България би играл само за "сините".

На този етап нападателят не мисли по никакъв начин за прекратяване на кариерата. Пред своето обкръжение той е заявил, че смята да играе поне до 36-годишна възраст и се чувства в перфектна форма. От последните снимки на играча в социалната мрежа Инстаграм се вижда, че той ежедневно се поти във фитнеса. За момента няма никаква яснота какви са опциите пред Валери и дали той ще успее да си намери отбор за пролетния полусезон.

Добромир ДОБРЕВ

Реклама
Реклама
Реклама