Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6671748 www.bgdnes.bg

Трите прасенца за финал

Добромир ДОБРЕВ

Невероятна слука споходи ловната дружинка на село Забел, Трънско, в последния ловен ден за сезона. Там успели да отстрелят цели три прасета наведнъж. За това се похвалиха самите ловци пред "България Днес". Ловът на диви прасета вече приключи и е време за равносметки. Като цяло сезонът в страната бе изключително успешен и на много места паднаха трофейни екземпляри.

Още при първата гонка на пусията на ловеца Николай Васев излиза стадо от около 12 диви прасета. Майсторът показва завидно точен мерник. Той умишлено пропуска водачката майка и отстрелва с ловна карабина три прасета поред. Две от тях са женски с тегло съответно 150 и 120 кг, както и един мъжки приплод - 50 кг.

Реклама

"Това бе мечтан завършек на ловния сезон", признава Васев. Годината бе много силна и за други ловци от дружинката в село Забел. Още през миналото лято те установили наличието на трофеен глиган в своите територии. Животното непрекъснато посещавало хранилката, зареждана от ловците. През октомври Иво Иванов, който бил викач, успял да повали исполина с дължина на глигите 19 см. Помогнало му и вярното му куче ягдтериер.

Дружинката е част от Ловно-рибарско сдружение "Руй" в Трън, което се грижи за 56 000 хектара. В граничното планинско селце Забел са останали едва 29 жители. Това обаче не пречи дружинката да се състои от цели 88 ловци, които идват от съседните населени места.

Българските ловджии поддържат изключително приятелски взаимоотношения с колегите си от Сърбия. По програмата за трансгранично сътрудничество те разработват проект с ловците от сръбския град Димитровград. С колегите си от Сурдулица пък предвиждат да разселят заедно диви зайци и планински кеклици.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама