Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6671955 www.bgdnes.bg

Осама бен Ладен поръчва Пешо Патерицата

Босът на зловещата охранителна фирма "Клуб 777" Петър Петров - Пешо Патерицата е очистен заради изчезнала пратка със 120 килограма хероин. Дрогата е част от мощен канал, простиращ се от пустините на Афганистан до Западна Европа. Сред шефовете са известни турски подземни босове и самият шеф на „Ал Кайда“ Осама бен Ладен, спомнят си пенсионирани спецченгета, работили по случая.

Според оперативна информация, получена от партньорски служби, решението за екзекуцията на Пешо Патерицата е одобрено лично от хората на Бен Ладен в Истанбул. По това време ръководените от Осама талибани вече са овладели Афганистан, където основен поминък на населението е отглеждането на опиумен мак и преработката му в хероин. С овладяването на властта терористите от „Ал Кайда“ поемат контрол и над изградените канали за трафик на дрогата към Западна Европа, сочат разсекретени доклади на ЦРУ. Техни партньори са босовете на мафията в Турция. Едно от основните трасета минава през Турция и България.

Реклама

От 1997 г. за пратките у нас отговаря именно Патерицата, спомнят си антимафиоти. Петър Петров току-що се е разделил с останалите босове от "Клуб 777", но запазва влиятелните си контакти на Капитан Андреево. Така скъсалият с рекета бивш борец без проблеми започва съвместен бизнес с турски наркобосове.

"Неговите момчета охраняваха пратките на чужденците от Пловдив до границата със Сърбия", разказва малко след покушението над Петров негов близък. Вместо пари за охраната мутрите на бившия борец получават част от стоката, която после продават на ВИС и СИК.

Схемата върви безотказно до началото на януари 1998 г. Тогава поредната пратка със 120 кг хероин влиза у нас скрита в ремарке на ТИР. След бариерата на ГКПП Капитан Андреево пратката е посрещната от бригадата на Патерицата, чиято задача е да охраняват товарния камион до Калотина. ТИР-ът и ескортът му тръгват към Сърбия, но камионът с дрога така и не стига границата. Според една от версиите Патерицата и аверите му решават да присвоят наркотика, разчитайки, че ще им се размине. Твърди се, че идеята дава Поли Пантев, който впоследствие е очистен на остров Аруба заради кражба на 400 кила кока, влезли у нас от Гърция.

Малко след кражбата Патерицата разказва пред чуждите си партньори, че дрогата е конфискувана на границата.

"Организаторите на канала в Афганистан и Истанбул подозират измама и директно обвиняват "представителя" си в България", разкрива полицай, получил информацията по агентурен път.

Реклама

Следват няколко разгорещени спора между Патерицата и чуждите босове. След като не се съгласява да плати огромна глоба, се стига и до фаталния за Петров 20 март 1998 г. Малко след осем часа вечерта бившият борец пътува към дома си в пловдивския квартал „Кючюк Париж“. До него в лъскавия джип е само шофьорът му. От малка пресечка на ул. "Кичево" изскача бяло БМВ, което засича колата на Патерицата, който в този момент говори по мобифона си.

"Познато ли ти е БМВ-то", пита шофьорът. Патерицата махва с ръка. Той още държи мобифон, когато от автомобила изскачат двама мъже и започнали да сеят куршуми срещу колата. Изстрелите от картечните пистолети "Скорпион" са насочени изключително професионално към мястото, където стои Патерицата.

Шофьорът на мафиота не губи самообладание. Включва на задна и с мръсна газ потегля, но се забива в близко дърво. Това дава възможност на килърите да си свършат работата. Последвалата аутопсия показва, че Патерицата е направен буквално на решето. Пет куршума се забиват в главата му. Други четири в тялото и подземният бос умира на място. За сметка на това нито един изстрел обаче не поразява шофьорът Петър Тафков. Докато босът се гърчи, килърите се мятат в чакащата ги кола и преспокойно си тръгват.

Още на следващия ден ченгета коментират, че поръчката е изпълнена от чужди килъри. При разпитите става ясно, че убийците са с открити лица. По никакъв начин не се притесняват, че десетки свидетели ги виждат, докато бягат с колата, а на място оставят жив свидетел, който е имал време да ги разгледа от глава до пети.

Изобилните улики така и не са достатъчни за залавянето на убийците и до ден днешен.

Пешо Чука - легендата на Белово

Преди да се прочуе като Патерицата, борецът си е завоювал прякора Пешо Чука. Така го наричат в родния му край Белово. Неговото име е гаранция за спокойствие в района, а смъртта му предизвиква масова скръб.

"Пешо беше стена пред всички групировки, които се домогваха към Белово. Останахме спокойно градче, без рекет, насилие и проституция", разказва след атентата кметицата на града Галя Мизова

Приживе Пешо Чука спонсорира местните певици самодейки. Праща ги на екскурзионни летувания. Прави дарения на църквата. Най-щедър е към сестра си. Подарява й плаж с минерален басейн. А също и "Бар Казанова", който по-късно се прекръства в дискоклуб "Екстази". Самият той е съдружник в ООД „Белово“, където се произвежда минерална вода.

Кариерата на Пешо Патерицата започва в Пловдив. През 1992 г. националът по борба в категория 90 кг счупва таз при катастрофа. Половин година едва крета. Така бойният му прякор Пешо Чука отстъпва на Пешо Патерицата, а с кариерата му в спорта е приключено. Борецът става гард в пловдивския бар "Флорида". Собственикът го изхвърля от работа, защото чува, че изнудва клиентите. За отмъщение Патерицата прави погром в бара. Малко след това става вицепрезидент на зловещата охранителна фирма "Клуб 777". По това време "седмиците" мерят сили в цялата страна с ВИС и СИК, а бригадите им са около 3000 души. Възходът е кратък и през 1994 след множество конфликти между босовете Патерицата напуска. След кратък гастрол при ВИС-2 се свързва с турски наркобосове и преди те да го убият, работи само с тях.

Реклама
Реклама
Реклама