Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6672046 www.bgdnes.bg

5 млн. заработил наркобосът Боев от затвора

Над 5 млн. лева е успял да заработи от килията наркобосът Матей Боев, показа проверка на "България Днес". Впечатляващата сума е натрупана от легалните фирми на Боев, докато търка наровете в италиански затвор. Там той изтърпява наказание от 12 г. лишаване от свобода. Повод за присъдата е проведената преди шест години международна операция "Кокаинови крале". При нея български и италиански ченгета разбиха гигантски канал за трафик на тонове дрога от Южна Америка за Европа. За шеф на бандата е сочен Евелин Банев-Брендо, а Матей Боев минава за негова дясна ръка.

По време на процеса се изясни, че Матей отговарял за финансовото обезпечаване на сделките. Боев лично носел куфарите с пари при продавачите в Колумбия и Венецуела, а впоследствие прибирал получените средства при сделките в Европа. Друга от задачите му била да купува и яхтите, с които кокаинът се пренасял през океана до Испания. При трафика на дрога бандата на Брендо и Боев реализира десетки милиони евро печалби. Парите впоследствие са препирани през сложна схема от фирми, ръководена лично от Матей Боев, стана ясно от обвинителния акт. Според твърдения на криминалисти впоследствие Боев инвестира своя дял от печалбите в легалния си бизнес у нас.

Реклама

Наскоро се разбра, че "кокаиновият крал" е подал молба да излежи остатъка от присъдата си у нас. Твърди се, че италианските власти нямат нищо против, затова всичко зависи от решението на Софийски градски съд.

Очаква се желанието на наркобоса да бъде разгледано през март. Неофициално криминалисти коментират, че при "човек с възможности като Боев" решението почти сигурно ще е положително. По думите им трансферът от препълнените до пръсване италиански затвори може да стане факт още през лятото.

До тогава наркобосът ще трябва да продължи с дистанционното ръководене на бизнеса си. Престоят зад решетките не е пречка Боев лично да ръководи фирмите си и чертае планове за бъдещо развитие и инвестиции, разкриват хора от подземния свят. Дадените от него указания се изпълняват мигновено, което води и до солидни печалби, показват документите в Търговския регистър.

Според официалните данни най-добре вървят нещата с транспортната фирма на Боев "Шик кар трейдинг". В последния си финансов отчет дружеството обявява печалба от 1.124 млн. лева. Отделно по сметките си има други над три милиона натрупани от минали години, показват документи от Търговския регистър.

Към днешна дата "Шик кар трейдинг" притежава десетки тирове и модерна база в град Кнежа. Товарните камиони редовно извършват курсове за Западна Европа и Турция. По същата дестинация от десетилетия върви и основният трафик на хероин от Близкия изток, скрит сред легални товари на тирове, припомнят спецченгета. В миналото фирмата на Боев се прочу и със спечеления скандален конкурс да превозва 180 000 тона бали от софийския боклук.

Стотици хиляди левове годишни печалби отчитат и фирмите, собственост на съпругата на наркобоса Милена. Проверка показа, че тя е вложила семейните авоари в различни дейности от строителство, през финансово посредничество, земеделие и търговия. Милена Боева към днешна дата е собственик и на фитнеса, създаден от хванатия с дрога олимпийски шампион по щанги Гълъбин Боевски.

Реклама

Съдружници на Боева са известни бизнесмени с добри връзки в Столична община. Едно от дружествата дори преди време успя да спечели договор за строителство на детска градина в столичния кв. "Люлин". Тогава общински съветници от опозицията обявиха, че конкурсът е проведен по изключително скандален начин.

Лежи в компания на "колеги"

Матей Боев прекарва времето си в италианския затвор в компанията на останалите си колеги от "Кокаинови крале". Това са Тинко Гарев, Силвио Йовчев, Захари Марков, Радослав Атанасов и Ивайло Йорданов. За разлика от Боев те все още не са подали молба за връщане у нас.

Зад решетките го няма единствено сочения за бос на бандата Евелин Банев-Брендо. Неговата присъда в Италия беше окончателно потвърдена през септември 2017 г., след това бяха публикувани и мотивите към нея. Въпреки това Банев не е в затвора. От Италия няма искане Брендо да бъде задържан и изпратен там. Интерпол пък го издирва с червена бюлетина заради присъда от 14 г. в Румъния, отново за трафик на кокаин. У нас Брендо на две инстанции е осъден на 7 г. затвор за пране на пари. Чакащото се всеки момент решение на Върховния касационен съд не е повод за неговия арест.

Реклама
Реклама
Реклама