Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6674526 www.bgdnes.bg

Студенти се хващат за гушите за третия пол

Студентски клуб "Единство и сила" от Софийския университет скочи на първата по рода си организация у нас за равенство и борба с всякакви форми на дискриминация, нетолерантност и агресия във висшето ни образование. "Студентско общество за равенство" е легално учредено, сдружението си е поставило за цел да реагира на случаи на хомофобия и трансфобия, да повишава осведомеността сред студентите и преподавателите относно теми, свързани с хората с различна полова ориентация.

Представителите на "Единство и сила" виждат в лицето на обществото за равенство "тайна полиция“. В отворено писмо до ректора се казва, че това е извън всякакви български закони. Поредният сблъсък идва на фона на лютите спорове и разделение в обществото относно Истанбулската конвенция и има ли отворена врата в нея за т.нар. трети пол. Членовете на "Единство и сила" призовават проф. Анастас Герджиков да спре навреме подобни действия. Владислав Славов, председател на студентския клуб, е категоричен, че създадената организация е незаконна и може да служи за користни цели.

Реклама

"Ние, от студентски клуб "Единство и сила", напомняме на уважаемите същества с неясен пол, че на територията на Алма матер действат Конституцията и законите на Република България. А там е предвидено равенство между всички хора независимо от техния пол, цвят на кожата, вероизповедание и т.н. И всеки, който си мисли, че може да се поставя над тези закони, мястото му не е тук. В СУ студентите са тук, за да учат, да повишават своята квалификация и умения, не да си играят на трети, пети и Бог знае какъв пол. Не да следят кой какво е казал, намекнал или просто си помислил", се казва в отвореното писмо. Представителите категорично се противопоставят на всякакви опити за пропагандиране на организации на сексуална основа.

Идеята за “Студентското общество за равенсто“, срещу което застават част от другите възпитаници на университета, се заражда през октомври м.г. През декември инициаторите се срещнат с ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, който изразява подкрепа и желание за бъдеща съвместна работа. По време на срещата била разгледана възможността за сформирането на работна група с участие на преподаватели и студенти, която да даде предложения за стратегии за превенция и защита от дискриминация в учебното заведение. Уточнена била и процедура за подаване на оплаквания към ректора при прояви на дискриминация.

Транссексуален осиновява дете

Преди два дни транссексуална жена у нас успешно е завършила процедура по осиновяване на дете, заяви адвокат Йорданка Бекирска пред БНТ. От думите на юриста става ясно, че според сега действащото законодателство у нас няма никакъв проблем човек да смени пола си. С това се променя целият му правен статут - ЕГН, пол, осигуровки и прочие. Адвокат Бекирска недоумява каква е цялата шумотевица около Истанбулската конвенция, след като тя говори единствено за изграждане на механизми за борба с насилието.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама