Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/6675854 www.bgdnes.bg

Ицко Финци играе дърво

84-годишният актьор се завръща с "Райска ябълка", след като става татко

84-годишният Ицко Финци се напъха в кожата на най-странния герой, който е изиграл в дългата си кариера.

В анимацията "Райска ябълка" на режисьора Владимир Шомов по сценарий на Васил Сотиров Ицко играе дърво.

Реклама

"Изключително съм щастлив да кажа, че бях дърво, което е "домашен любимец" на Любен Чаталов. Всъщност дървото говори с моя глас. След много перипети двамата станахме приятели и дори накрая "умрях" заради него", каза актьорът. Това е първото участие на Финци, след като през миналия април стана татко на красиво момиченце.

Лентата е показана на конкурсната програма на 23-ия филмов фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" в Пловдив.

Филмът е история за истинското приятелство, а в сюжета се разчита и на модерната екологична тема за отношението на човека към природата.

"Моят персонаж намира едно дърво на улицата, то пуска корени и с него стават първи приятели. Интересна е комбинацията между актьор и рисуван персонаж, което е много модерно кино в момента", разказва Любо Чаталов, който играе с Финци. Самото дърво не може да бъде определено нито като ябълка, нито като круша. "Най-ценното е, че може да говори и ме придружава навсякъде - в полето и планината, двамата дори заедно "си пием ракията". И в един от тези наши разговори стигаме до извода, че Земята не е планета, а Райска ябълка", разказва още Чаталов.

Приятелството между дървото и стопанина е толкова силно, че дори когато къщата на стопанина е скована от студ, а дървата за огрев са свършили, той нито за миг не помисля, че може да използва своето дърво приятел, за да се стопли. Дървото обаче прави саможертва, за да го спаси - само се хвърля в огнището. Оставя му и прощално писмо на орехово листо, в което пише: "Приятел в нужда се познава".

"Да ви кажа много се зарадвах, че дори получих награда за ролята си във филма, която за съжаление още не съм си взел, но и това ще стане скоро. През последните години живях във Варна, а сега съм край едно село в София. Тук се чувствам добре", обясни още Любо Чаталов, който последва примера на най-добрия си приятел Иван Иванов, който избяга от светската суета и се скри в село Оборище край Панагюрище.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама