Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6676286 www.bgdnes.bg

Страх от атентат тресе Баретата

Страх от покушение тресе Златомир Иванов-Баретата! Кримигероят се появи с бронежилетка пред магистратите в спецсъда вчера, видя "България Днес". Златко бе взел крути мерки, за да се предпази от евентуално покушение в навечерието на 5-годишнината от стрелбата по него пред Съдебната палата.

За да го пазят, край спецсъда се изсипаха пет джипа с охранители. Те бяха разпръснати в периметъра около сградата на съда на столичната ул. "Черковна". Мъжагите в черно следяха минувачите за нещо подозрително и поддържаха връзка помежду си със специални слушалки. Най-съвестният от гардовете изкара няколко часа на студа пред входа с бинокъл в ръка, за да дебне за зложелатели от съседните сгради. Пазачите на Баретата си имат едно наум и се оглеждат за покачени по покривите снайперисти, след като именно при такава атака шефът им бе прострелян и едва оцеля.

Реклама

Заради зачестилите убийства в последния месец соченият за наркобос бе нахлузил бронирана жилетка, която личеше през тениската му. С такива беше снабдил и някои от най-верните си охранители, изложени на опасност на улицата. Защитният атрибут тежи над 10 кила, а по-старият модел стигал до 17 килограма, разкриват запознати.

Оказа се, че въпреки десетките хилядарки, които месечно дава Баретата за охранителни мерки, той не се е оборудвал с най-добрите бронирани жилетки, които са от титаниев материал. Все пак на защитните средства на бившия командос и хората му завидяха служителите от Съдебна охрана, които пазят спецсъда. Те разкриха, че техните бронежилетки също са тежки, но не е ясно дали биха проработили дори при нападение с нож.

Баретата дойде в съда за делото срещу него, по което е подсъдим като организатор на престъпна схема за данъчни престъпления, в която участвали Росен Драгнев, Милко Милков, Кирил Илиев и Иван Колев. Петимата са подсъдими за източване на 5,5 млн. ДДС. Бандата действала през 2011 и 2012 г. чрез фиктивни сделки за доставка на материали и горива, сочи прокуратурата. Голяма част от аферите са реализирани чрез фирми бушони, чиито собственици впоследствие мистериозно почиват. В схемата е намесена и контролираната от Баретата "Темпо Ойл", пише в обвинителния акт. В края на веригата пък са фирмите "Понсстройинженеринг" и "Понс холдинг" на Милко Милков, който бе избран за доставчик на материали за строящата се ограда по границата с Турция.

Любопитното е, че по същото време в спецсъда течеше процесът "Октопод" срещу Алексей Петров и компания за банда за рекет и изнудване. Заради опита да бъде очистен с РПГ, екссъветникът в ДАНС също бе заложил сериозни охранителни мерки. За живота му бдяха неколцина гардове, които чакаха края на заседанието в четири бронирани джипа край входа на съда.

Засичането на двете охрани породи смут в минувачите, които се чудеха да не минава някоя важна клечка от гостите на европредседателството ни. При невиждани мерки за сигурност Златко Баретата бе изведен от съда. Тъй като не му позволявали да влиза с джипа му в паркинга, както преди правеше, представителят на родния ъндърграунд измислил невиждана схема. Специален полицейски джип го причака пред вратата на съда и го закара на портала. Под навеса там бе организирано прекачването в собствената му кола под зоркия поглед на десетина охранители. След като се увериха, че шефът им е в безопасност, гардовете се разотидоха.

Реклама
Реклама
Реклама