Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6679126 www.bgdnes.bg

Коват меча на Кубрат от кило злато

Иво АНГЕЛОВ

Около килограм злато ще е необходим за изработването на три копия на меча на хан Кубрат. Това обяви пред "България Днес" историкът Божидар Димитров, който е консултант на Националния исторически музей в реализирането на проекта.

Оригиналното оръжие в момента се намира в Ермитажа, който е най-големият музей в Русия. Открито е през 1912 г. край украинското село Малая Перешчепина. Мечът на хана е с дължина 92 сантиметра и тежи около 1100 грама.

Реклама

"Хан Кубрат е погребан с три меча, като два от тях са почти напълно унищожени, а един е запазен. Ножницата му е от злато, както и ръкохватката, по която има изобразени и флорални мотиви. Върху оръжието има и кръст. Хан Кубрат е бил християнин и е живял около 14 години в двореца на византийския император. Станал е много добър приятел със семейството му. Императорът го изпраща с мисия да създаде българска държава, която да пази Византийската империя от набезите на племената от север, докато се бият на юг с арабите. Ханът се справя и мечът, който се нарича гладиус, му е подарък за верността и подкрепата. Хан Кубрат никога не е нападал Византийската империя. Важно е да се отбележи, че прабългарите са използвали саби, тъй като са били по-лесни за бой, докато се язди кон. Мечове не е имало в нашето въоръжение", обясни Димитров.

Той обясни, че в момента се водят преговори с руски представители, които да дадат разрешение за изработката на копията. Все още няма яснота колко ще струва целият процес, като калкулацията ще бъде направена в бъдеще.

"Ще бъдат изработени 3 музейни копия, за които ще бъде необходим около килограм злато. Точността при тях с оригинала ще бъде до микрон. Едно от тях ще бъде изложено в Националния исторически музей, а другите две ще бъдат съхранявани. Може да бъдат направени и реплики, които да се продават, но това тепърва предстои да бъде уточнено", добави историкът.

"Надявам се на финансова подкрепа от държавата. Ако премиерът Бойко Борисов не даде пари, ще изляза по телевизията и ще кажа, че търся дарители, които да ни помогнат", заключи в типичния си стил Димитров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама