Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6713286 www.bgdnes.bg

Тато не пуснал Цветана Манева да е момиче на Бонд

Не съжалявам за нищо, казва голямата ни актриса

Българката трябвало да подпише десетгодишен договор с Холивуд, БКП не разрешила

74-годишната Цветана Манева е първата дама от родното кино и театър канена да стане момичето на Джеймс Бонд, научи "България Днес".

Реклама

Това се случва в годините на социализма. 74-годишната днес актриса попада в полезрението на американските продуценти. Единият от тях е Алберт Броколи, който дълги години продуцира поредицата филми за Джеймс Бонд, а след смъртта му делото му е поето от неговата дъщеря. Продуцентът е силно впечатлен от участието на Манева във филма "Последна дума", посветен на събитията от съпротивата. Любопитното е, че американецът е възхитен от продукция, в чийто център е съдбата на група затворнички комунистки от килията за смъртници. В лентата героинята на Манева кърми бебето си, което е родено в затвора, а след това увисва трагично на бесилото.

Американците веднага пишат писмо до Българската кинематография. В него те искат нашенката да подпише 10-годишен договор в Меката на киното, като настояват да я снимат във филм за Джеймс Бонд. Отговорът от София обаче е недвусмислен - "Не може!".

Забраната дошла лично от бившия Първи - Тодор Живков. А отговорът: "Цветана е болна".

Отказът се случва в навечерието на Нова година, когато Манева играе в първото представление в Пловдивския театър. С появата си на сцената тя забелязва, че в залата се е изсипало цялото американско посолство, а дипломатите искат да се уверят дали актрисата наистина е болна. В крайна сметка пътуването й отвъд океана не се осъществява.

"За нищо не съжалявам. Аз съм си такава - когато нещо не се е случило, то не е трябвало да се случи", каза мъдро Манева на рождения си ден преди няколко дни.

Това не е единствената примамлива оферта, от която звездата не може да се възползва. Френски режисьор също се впечатлява от таланта на Манева и й предлага главна роля в свой филм. Тогава вода й подливат френските профсъюзи на кинаджиите, които не допускат чуждестранна актриса да заеме мястото на някоя от техните звезди.

Реклама

Така цялата кариера на Цветана Манева преминава в България, а тя се превръща в една от най-известните ни актриси. Днес 74-годишната актриса продължава да играе и да преподава на студентите по актьорско майсторство.

Цветана Манева: Нашето поколение

не струва, младите да са живи!

"Голяма част от нашето поколение на може да издържи на конкуренцията и за роли, и по принцип. Изгледах над 110 представления е съм убедена в това, което казвам", заяви Манева, която бе в журито и номинира актьори и представления за наградата "Икар".

Момичетата на Бонд - световни красавици

Едни от най-големите красавици са ставали момичета на Джеймс Бонд в популярната филмова поредица за "Агент 007". Урсула Андрес е може би най-култовото момиче на Бонд, а в момента е на 79 г. Лана Ууд е след нея, с цели 10 години по-млада, д-р Куин Лечителката - Джейн Сиймор, също може да се похвали като момиче на Бонд. Софи Марсо също е звезда във филма, а след нея Денийс Ричардс се включва като гадже на Бонд. Хали Бери, Ева Грийн, Олга Куриленко, Ким Бейсингър и много други продължават списъка с най-желана световна красавица за Агент 007.

Реклама
Реклама
Реклама