Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6713343 www.bgdnes.bg

Мейзер се бори за условна присъда

става в сливенския зандан

Липсващ адвокат отложи делото на втора инстанция срещу Анита

Адвокат в годишен отпуск е причина за отлагането на делото срещу скандалната силиконка Анита Мейзер. Тя е подсъдима за убийството на съпруга си Николай Димов и вече получи 4 години и половина присъда от Окръжния съд във Варна.

Апелативните магистратите в морския град, които са втора инстанция, трябваше по график да разгледат казуса в понеделник. От тях зависи дали ще се потвърди наказанието на Анита, или ще се върне за още експертизи относно смъртта на Ники.

Реклама

"Каквото и да е решението им, ние със сигурност ще стигнем до Върховния съд в София, защото оставаме с усещането, че гледането на казуса във Варна е някак предрешен", коментираха адвокатите на силиконката.

Именно един от тях е пуснал молба заседанието да се проведе на друга дата, защото няма да е в състояние да присъства.

Анита е обвинена не само за непредумишленото убийство на културиста Ники, който бе неин законен съпруг. Той бе открит мъртъв в дома й, на масажната маса през август 2016 година. Сигнал за тялото подала Мейзер - около 4 часа след смъртта му. Отведена е в ареста за разпит. Според прокуратурата там се опитала да даде рушвет на ченгетата да я пуснат да си ходи.

Заради опита за подкуп Анита получи по-тежката част от присъдата, тъй като непредумишленото убийство се наказва по-леко от опита за подкуп на длъжностно лице.

"Държането под стража на госпожа Мейзер е прецедент у нас. Хора, осъдени за подкупи от хиляди левове, спипани с белязани пари дори, излизат с условни присъди. Да не говорим, че да ги държат, докато са следствени, в ареста за назидание - просто няма такива случаи", лаконичен е софийският адвокат на Мейзер - Петър Чалъмов.

По делото за подкуп срещу Мейзер действително не са иззети парите, които един от полицаите твърди, че са му предложени. В разпит пред ченгетата той съобщава, че първоначално Мейзер подхвърлила две банкноти по 50 лева, за да си купят минерална вода и храна. След това предложила валута и накрая устно казала, че ще им даде 30 хиляди евро, ако я пуснат да си ходи от районното.

Реклама

Думите на въпросното ченге не са потвърдени от колегата, който е бил с него на смяна. Въпреки това Анита вече два пъти бе осъдена за подкупа. Първия път призна вина по двете обвинения. Така успя да намали наказанието си с 1/3 на три години затвор.

Апелативният съд върна делото и при второто разглеждане скандалната силиконка получи 4 години и половина затвор, тъй като се отказа от самопризнанията си.

"Ако не беше обвинението за подкуп, присъдата можеше да е условна. Затова и искаме да стигнем до върховните магистрати в София, за да може да гледаме обективно доказателствата, в които няма иззети пари Съответно няма подкуп. Имаме дума срещу дума, което не е сериозно", анализира още адвокат Чалъмов.

Молбата за отлагането на делото днес пристигнала в съда преди седмица. Избрана е нова дата за заседанието - 23 февруари. Тогава ще стане ясна и присъдата на силиконката, която прекара повече от две години в Сливенския затвор. Ще се гледа и мярката й за неотклонение.

Бляновете на Анита най-накрая да се махне от Сливенския затвор, където е в момента, са разбити на пух и прах. Тя вече буквално е излежала половината от присъдата си и ако наказанието бъде потвърдено, може да поиска условно предсрочно освобождаване. Докато е зад решетките, Анита е дълбоко обидена от изказването на вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание. Той сравни колегата си Корнелия Нинова с Мейзер, но в негативен аспект. Силиконката вече се е консултира как да потърси сметка на вицепремиера, като смята да му спретне дело за уронване на престижа.

Дъщеря й Джулия върти бизнеса

Бизнеса с имоти, който Анита Мейзер въртеше във Варна, е поет от дъщеря й Джулия, научи още "България Днес". Красавицата се изнесла в морския град, за да може да бъде в подкрепа на майка си.

Тя живее в апартамента си във фаталната кооперация, където бе открит трупът на Николай. Той беше стегнат с две свински опашки през врата, две през глезените на краката и една през ръцете, която скъсал. Твърди се, че стягането е станало по негова воля, но извършено от Анита. Според мотивите на варненските съдии Мейзер е подценила ситуацията и надценила съпруга си, затова и трябва да лежи в затвора за непредумишленото убийство.

Реклама
Реклама
Реклама