Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/6728441 www.bgdnes.bg

Д-р Явор Малинов: Сверявайте вашия биологичен часовник advertorial icon

- Д-р Малинов, вие работите в областта на репродуктивната медицина. Защо проблемите, свързани със стерилитета, стават все по-актуални?

- Предолагам, една от причините е, че темпото на времето и приоритетите на хората се променят. Бързаме да свършим заплануваната за днес и утре работа и успяваме, но на заден план остава семейното планиране. Средната възраст на моите пациентки е доста по-висока от тази на нашите майки и баби.

- Това означава ли, че хората трябва да намалят темпа на работа и амбициите си?

- Не казвам това. Вероятно е необходим баланс както и във всички останали сфери на живота. Това, което искам да кажа, е, че има биологичен часовник, който неумолимо отмерва годините, месеците и дори дните. Разполагаме с определено време и трябва да се вместим в него.

- Какви са последиците от това, че не поглеждаме биологичния си часовник?

- На първо място се получава така, че яйчниците изчерпват резерва си, което означава, че не произвеждат годни за оплождане яйцеклетки. Случва се на определена възраст, която е различна за различните жени.Затова използваме показател, т.нар.антимюлеров хормон. Той много точно показва какви са шансовете на жената да направи сполучлив инвитро опит. И ако обективизираме изчерпан яйчников резерв, може да се премине към инвитро по донорска програма, при която резултатите са много добри.

- Възрастта на жената ли е основният проблем при стерилитета?

- Категорично не. Сериозни причини могат да бъдат инфекциозни заболявания, сред които водещо място има хламидиалната инфекция, но също така и запушени маточни тръби, както и наличие на ендометриоза (разрастване на маточна лигавица на нетипично място). Освен това срещаме в практиката вродени или придобити малформации на матката, наличие на септум или пък двурога матка, което налага хирургична корекция.

- Как диагностицирате тези състояния и в какво се състои хирургичната интервенция?

- В нашата клиника диагностиката и хирургичната интервенция се извършват в голям процент от случаите едноетапно. Обикновено се започва с т.нар. офис хистероскопия, при която се оглежда маточната кухина и остиумите на тръбите. С този метод биха могли да се открият малформациите на матката като септум или двурога матка, както и наличие на други образувания в маточната кухина като миоми и полипи. Всички те възпрепятстват възникването и развититето на нормална бременност. Откривайки някои от тези проблеми, ние ги оперираме в момента, в който сме ги диагностицирали. Диагностиката и лечението при нас вървят ръка за ръка. След извършването на диагностичната и/или оперативна хистероскопия в много случаи се преминава към т.нар. трансвагинална хидролапароскопия - метод, който се въведе за първи път в България в нашата клиника. Този метод представлява миниинвазивна оперативна техника, при която през влагалището, без никакъв разрез на коремната стена, се прониква в малкия таз и се оглеждат маточните тръби и матката. Информацията ни дава възможност да преценим дали е възможно да стане спонтанно забременявани или не. Освен това отново едноетапно можем да оперираме дискретни малки лезии ендометриоза и ако се налага, да се премине към оперативна лапароскопия за отстраняване на запушени или възпалително променени маточни тръби, които са пречка както за спонтанно забременяване, така и за инвитро процедурата и износване на нормална бременност. Упойката, ако не се премине към лапароскопия, е венозна за около 20 минути и пациентката обикновено си тръгва след 2-3 часа. Не се налага болничен престой. Ако се премине към оперативна лапароскопия, пациентката си тръгва на другия ден.

- Искате всичко да е медицински уточнено, преди да пристъпите към инвитро оплождане?

- Всеки проблем има своята причина. И ако не знаем причината, всичките ни действия се свеждат до формално извършване на стереотипно определени процедури, които за съжаление нямат ефект, струват доста нерви, неразположения и време на пациентите, а и доста средства. Освен това в нашата клиника с генетичните изследвания могат да бъдат установени малформативни промени на ембриона още преди той да бъде имплантиран в матката чрез биопсия.

Клиника Малинов въвеждат за първи път в България:

- хирургичен лазер със скенер

- Инвитро централите лайка

- OCTAX лазер за биопсично изследване на ембрион, преди да бъде имплантиран в матката.

- Геномна лаборатория с последно поколение на секвенатор за изследване до 23 000 гена с откритие на неизвестен досега в света ген, отговорен за катаракта на новороденото

- трансвагиналната хидролапароскопия и установяването й като стандарт в репродуктивната хирургия

- Златна книга и златен печат от европейската общност

- ИМСИ - метод за подбор на морфологично най-годният за оплождане сперматозоид

Реклама
Реклама
Реклама