Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6729460 www.bgdnes.bg

Бивш гард на Очите плаши журналист

Брутални заплахи за саморазправа отправи към журналист Христо Широков-Широката, който е бивш гард на сочения за несебърски наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите. За това алармира пострадалият репортер Стоян Тончев от Поморие.

"Случката се разигра пред сградата на полицията. Свидетел стана служител на МВР, който обаче не реагира. След това подадох жалба за заплахите и се надявам, че поне прокуратурата ще се задейства", обяви пред "България Днес" репортерът.

Реклама

Тончев е собственик на информационен сайт и редовно публикува разследвания срещу хора от подземния свят и местната власт в Поморие. На 14 януари 2016 г. журналистът бе пребит брутално с метална палка в центъра на града. Заради получените десетки удари с метална палка по главата състоянието му бе изключително тежко. За да го спасят, лекари извършиха множество операции. След инцидента стана ясно, че журналистът многократно е подавал жалби за отправени заплахи, но ченгетата са действали доста формално. Реакция последва едва след разразилия се скандал покрай побоя. Задействалите се по спешност криминалисти задържаха двама от извършителите: криминално проявения Мартин Душев-Барбарона и неговия помагач Веселин. Срещу тях бе повдигнато обвинение, а делото насрочено за другата седмица.

По време на разследването не стана ясно по чия поръчка са действали Барбарона и аверът му. Медийни публикации свързват нападението с хора около гарда на Очите Широката. Хора от града коментират, че Барбарона гравитира около него, но това до момента не е потвърдено от МВР и прокуратурата.

Името на Христо Широков изплува и покрай стрелбата срещу Митьо Очите в ресторант 4YOU в Слънчев бряг. След инцидента Божо Кравата, чиито гардове гръмнаха Очите, обясни пред Би Ти Ви, че в часа на стрелбата е имал среща с Широката.

След раздялата си с Митьо Очите Христо Широката става общински съветник от ДПС, което не му пречи да продължава с мутренското си поведение. Грозната сцена с журналиста се разиграва посред бял ден пред сградата на полицията в града. Малко след 12,30 Тончев отива до районното, за да получи входящ номер на своя жалба, подадена предния ден. В нея за пореден път описва реални факти около получени заплахи заради работата си като журналист.

Репортерът и Широката се засичат пред стълбите на районното в Поморие. Докато двамата се разминават, бившият гард на Митьо Очите се засилил към журналиста с викове: "Я ела тука бе, измекяр, доносник! Ти ще снасяш ли още... Ще те смачкам". Христо Широката опитал и да го ритне с крак, но журналистът успял да се изплъзне. Виждайки, че нещата стават страшни, Стоян Тончев се затичал към входа на районното, призовавайки за помощ дежурния полицай.

През това време бабаитът го засипвал с псувни и закани за физическа саморазправа. Макар заплахите на Широката да са отправени на висок глас, стоящият на няколко метра от мястото дежурен полицай отговорил, че не е видял нищо, разказа журналистът. След инцидента той е подал официални сигнали до вътрешния министър, главния прокурор, президентството и Министерския съвет с надежда да не бъде бит отново.

Реклама
Реклама
Реклама