Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6731264 www.bgdnes.bg

Легионерът Иван ще отмъщава на органите

Заплахи за вендета към полицаи сипе спипаният бивш легионер Иван Пачелиев-Димончето, научи "България Днес". Откакто го закопчали и го пратили в районното, боецът не спирал да се заканва на униформените и да разправя, че в дома му, където те тарашат вече два дни, ги чакат изненади.

Заради отправените предупреждения в сряда сапьори се включиха в претърсването на къщата на 35-годишния мъж в тополовградското село Орешник, като изследваха за мини и взривни вещества. Вчера служители на местната полиция продължиха с тараша, като и двата дни това се случваше пред погледа на Димончето, който бе доведен с белезници в дома си.

Реклама

Не е изключено заради отправените заплахи към служителите на реда той да се сдобие с още едно обвинение. От полицията потвърдиха, че документират всяка дума на арестанта и ще информират разследващите. Според очевидци Иван давал вид на странник, но всъщност бил много умен и пресметлив. С неадекватното си държане планирал да преметне враговете си и това бил начинът му да не се издаде. Предстои да му се направи психологическа и психиатрична експертиза, която да хвърли светлина за личността му и това дали е бил под афект и може ли да носи отговорност за постъпките си.

Негодуванието на легионера Иван е нормално, предвид това, че се чувства изигран, обясниха запознати. Той е преметнат от полицията, която му врътнала номер като по филмите. След като стреля по полицаи и се барикадира за почти цяло денонощие в дома си, на подкрепление бяха извикани жандармерия, барети и спецчасти от отряда "Кобра". Тъй като не успяват да го прикоткат да излезе, ченгетата се отдръпват и зачакват в засада.

Иван решава, че са си тръгнали, и излиза от къщата си, като тръгва в посока центъра на селото. През цялото време униформените го дебнат от храсталаците. Когато се озовава на удобно за приклещване място, полицаите изкачат и го залавят. Това се случва до чешмата, която е на гърба на кметството.

Все още не е ясно дали легионерът се е подлъгал и наистина е мислел, че вече не е на мушка. Възможно е той да е премислил много внимателно всеки свой ход, да е прикрил улики и да е оставил находки за служителите на реда, коментират запознати. Те припомнят, че Иван Пачелиев е служил във Френския легион, ходил е на мисии в Ирак и Афганистан и има много добра тактическа и стрелкова подготовка. Именно затова неизвестните около него остават.

Мистерия е обвила и случая, заради който са го потърсили от полицията. Знае се само, че преписката е по описа на ГДБОП и е за заплаха, но оттам не казват кой се е оплакал. Боецът е трябвало да даде писмени показания, след като няколко пъти е привикван за разпит, но не се появил.

Разследващите изпитали сериозни трудности, докато намерят поемни лица за претърсването на къщата на Димончето. Цялото село се скрило от страх и никой не поискал да участва в процесуално-следствените действия. Местните треперели от мисълта, че ако се озове на свобода, бившият легионер ще се саморазправя с тях. И преди екшъна никой не комуникирал с боеца. Той си стоял вкъщи или обикалял из гората, където си подготвил землянки. Още не се знае какво е скрито в укритията и дали там няма още оръжия.

Реклама

Засега в дома му са открити две пушки и пистолет, които са законни. Освен това са намерени и патрони, които ще се изследват - дали са за това оръжие ще се прави балистична експертиза. Иван Пачелиев е обвинен във възпрепятстване органи на властта и го грозят до 6 г. затвор. Очаква се днес съдът да реши дали да го остави в ареста.

Сапьорите ровят вехтории

Тарашът в къщата на легионера продължи в сряда и четвъртък, като разследващите планират и допълнителен оглед. Това е на път да се превърне в едно от най-дългите подобни следствени действия. Причината е, че домът на Димончето е много разхвърлян и заринат с вехтории и боклуци, разкриха запознати. Затова ченгетата проверяват сантиметър по сантиметър всяко кътче от имота, за да не изпуснат някоя важна улика.

Реклама
Реклама
Реклама