Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6731633 www.bgdnes.bg

Хора могат да долетят до Марс, но ще бъдат убити от неизследвани видове радиация

Сегашното ниво на развитие на технологиите позволява да се изпратят хора на Марс, но да бъдат защитени от действащата там радиация засега е невъзможно, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това заяви завеждащият отдела за физика на космическата плазма в Института за космически изследвания на Руската академия на науките Анатолий Петрукович.

"Ако говорим за техническа възможност да се долети до Марс, такава има - каза Петрукович. - Ще изстреляме няколко ракети "Протон", ще сглобим на орбита "локомотив с вагони" (имат се предвид няколко изстрелвания на ракети с части от космически кораб, които да бъдат скачени в орбита, за да се избегне използването на свръхтежки ракети) и ще го изпратим към Марс. Той някак ще долети и е възможно дори да достави някого там. Въпросът е какви са шансовете да се върнем, като се вземе предвид радиацията."

Реклама

По думите му, съществуват много видове радиация, а опитите да се защитим от тях могат само да влошат нещата. "Ако по време на полет се сблъскаме с високоенергийни космически лъчи, те ще преминат от край до край. Но ако ползвате защита, те ще се разпаднат на части, които ще "се промушат" от край до край. В такъв случай уврежданията ще са значително по-големи."

Въздействието на подобни видове радиация върху биологични видове все още не е достатъчно изследвано.

По мнението на специалиста, е необходимо да се реши не само проблемът, свързан с безопасността на полета, а и въпросът с финансирането му. "За полет до Марс са нужни инвестиции, сравними с тези за цялата световна космонавтика - каза той. - Затова вероятно ще е нужно да бъде осъществен международен проект."

В момента в САЩ и Русия се обмислят различни проекти, свързани с полети до Марс. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама